Ιράν – προεδρικές εκλογές: Στον δεύτερο γύρο Πεζεσκιάν και Τζαλιλί – Πρωτοφανής αποχή

Διαβάζεται σε 2'
Εκλογές στο Ιράν
Εκλογές στο Ιράν AP

Στον δεύτερο γύρο θα κριθεί το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών στο Ιράν, μεταξύ του Μασούντ Πεζεσκιάν και του Σαΐντ Τζαλιλί. Μόλις στο 40% η συμμετοχή.

Ο μεταρρυθμιστής υποψήφιος Μασούντ Πεζεσκιάν και ο υπερσυντηρητικός Σαΐντ Τζαλιλί προκρίνονται για το δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στο Ιράν, ανακοίνωσε σήμερα το ιρανικό υπουργείο Εσωτερικών μετά τον πρώτο γύρο που διεξήχθη χθες, Παρασκευή (28/06).

«Κανένας από τους υποψηφίους δεν μπόρεσε να συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία» κατά τον πρώτο γύρο και «κατά συνέπεια ο πρώτος και ο δεύτερος υποψήφιος» θα μονομασήχουν στο δεύτερο γύρο στις 5 Ιουλίου, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Μοχσέν Εσλαμί, ο εκπρόσωπος της υπηρεσίας του υπουργείου που είναι αρμόδια για τη διεξαγωγή των εκλογών.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, ο Πεζεσκιάν έλαβε 10.415.991 ψήφους από τις 24.535.185 που έχουν καταμετρηθεί, ενώ ο Τζαλιλί 9.473.298 ψήφους.

Το ποσοστό συμμετοχής των ψηφοφόρων στις εκλογές ήταν περίπου στο 40%, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε το υπουργείο των Εσωτερικών.

Το ποσοστό αυτό, είναι το χαμηλότερο που έχει καταγραφεί από την ισλαμική επανάσταση του 1979.

Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ απηύθυνε κάλεσμα για υψηλή συμμετοχή, μετά την ψήφο του την Παρασκευή. Περίπου 61.000.000 εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι κλήθηκαν να εκλέξουν το διάδοχο του σκληροπυρηνικού προέδρου Εμπραχίμ Ραϊσί μετά το θάνατό του, το Μάιο, σε δυστύχημα ελικοπτέρου.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα