Ιράν: Ξεχειλίζει η οργή για τον θάνατο της 22χρονης Μαχσά επειδή “δεν φορούσε σωστά τη μαντίλα της”

Ιράν: Ξεχειλίζει η οργή για τον θάνατο της 22χρονης Μαχσά επειδή “δεν φορούσε σωστά τη μαντίλα της”
ΑΡ

Διεθνής κατακραυγή μετά το θάνατο της 22 χρονης Μαχσά Αμινί στο Ιράν που συνελήφθη από την αστυνομία ηθών για "ανάρμοστα ρούχα". Τρεις νεκροί σε διαδηλώσεις, δεκάδες τραυματίες.

Δεν λέει να κοπάσει το κύμα οργής μετά το θάνατο της 22χρονης Μαχσά Αμινί που συνελήφθη στο Ιράν επειδή “δεν φορούσε σωστά τη μαντίλα της” και πέθανε τρεις μέρες αργότερα αφού είχε πέσει σε κώμα.

Οι διαδηλώσεις στο Ιράν ειναι αλλεπάλληλες με σύνθημα “Γυναίκες, Ζωή, Ελευθερία”. Η χώρα μετρά ήδη νεκρούς και τραυματίες ενώ ο υπουργός Επικοινωνιών ανακοίνωσε πως η πρόσβαση στο ίντερνετ πιθανόν να διακοπεί για “λόγους ασφαλείας”.

Η 22χρονη Μαχσά Αμινί, που καταγόταν από την επαρχία Κουρδιστάν του Ιράν, συνελήφθη στις 13 Σεπτεμβρίου στην Τεχεράνη, την οποία επισκεπτόταν με την οικογένειά της, “επειδή φορούσε ανάρμοστα ρούχα” από την αστυνομία ηθών, μια μονάδα αρμόδια να επιβάλλει τους αυστηρούς ενδυματολογικούς κανόνες της χώρας.

Υπενθυμίζεται οτι στο Ιράν οι γυναίκες είναι υποχρεωμένες να καλύπτουν τα μαλλιά τους όταν βρίσκονται σε δημόσιους χώρους. Επίσης η αστυνομία ηθών απαγορεύει στις γυναίκες να φορούν κοντά παλτό, πάνω από το γόνατο, στενά παντελόνια και τζιν με σκισίματα καθώς και ρούχα με έντονα χρώματα, μεταξύ άλλων.

Μετά τη σύλληψή της, η 22χρονη έπεσε σε κώμα και πέθανε στις 16 Σεπτεμβρίου στο νοσοκομείο όπου είχε διακομιστεί, συμφωνα με όσα μετέδωσε η κρατική τηλεόραση και δήλωσε η οικογένειά της . Σε ανακοίνωσή της η αστυνομία της Τεχεράνης επιβεβαίωσε τον θάνατο της Αμινί, επισημαίνοντας ότι «δεν υπήρξε σωματική επαφή» μεταξύ των αστυνομικών και της νεαρής γυναίκας. Ο αρχηγός της αστυνομίας της Τεχεράνης στρατηγός Χουσέιν Ραχιμί έκανε λόγο για «ατυχές» και «λυπηρό» συμβάν, διαψεύδοντας τις κατηγορίες πως η 22χρονη υπέστη κακομεταχείριση.

Ακτιβιστές καταγγέλλουν ότι τραυματίστηκε στο κεφάλι όσο βρισκόταν υπό κράτηση ενώ η ιρανική αστυνομία απέρριψε τις κατηγορίες και δήλωσε πως ξεκίνησε έρευνα. Η φωτογραφία της με την ίδια να βρίσκεται στο κρεβάτι νοσοκομείου σε κώμα κάνει τον γύρο του διαδικτύου και φουντώνει την οργή σε όλο τον κόσμο.

Την Τρίτη, στο δυτικό Ιράν, δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους κατα τις διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στην πόλη Κερμανσάχ, όπως δήλωσε σήμερα ο εισαγγελέας της πόλης, σύμφωνα με το ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων Fars. “Δυστυχώς, δύο άνθρωποι δολοφονήθηκαν στις χθεσινές διαδηλώσεις στο Κερμανσάχ. Είμαστε βέβαιοι ότι αυτό έγινε από αντεπαναστατικά στοιχεία επειδή τα θύματα έχασαν τη ζωή τους από όπλα που δεν χρησιμοποιούνται από τον δικό μας μηχανισμό ασφαλείας”, είπε ο Σαχράμ Καραμί.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι 25 άνθρωποι, ανάμεσά τους διαδηλωτές, μέλη των δυνάμεων ασφαλείας και περαστικοί, τραυματίστηκαν στις διαδηλώσεις.

Στην πόλη Σιράζ, στο νότιο Ιράν, τέσσερις αξιωματικοί της ιρανικής αστυνομίας τραυματίστηκαν και ένας “αστυνομικός βοηθός” υπέκυψε χθες στα τραύματά του έπειτα από τις βίαιες διαδηλώσεις, όπως μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων IRNA.

“Το απόγευμα της Τρίτης, κάποιοι άνθρωποι συγκρούστηκαν με αξιωματικούς της αστυνομίας και το αποτέλεσμα ήταν να σκοτωθεί ένας αστυνομικός βοηθός. Σε αυτό το επεισόδιο, τέσσερις άλλοι αξιωματικοί της αστυνομίας τραυματίστηκαν στην Σιράζ”, σύμφωνα με το πρακτορείο που πρόσθεσε -επικαλούμενο έναν αξιωματούχο-ότι χθες συνελήφθησαν 15 διαδηλωτές στην ίδια πόλη.

Κόβουν τα μαλλιά τους- Καίνε τις μαντίλες

Οι διαδηλώσεις σε διάφορες πόλεις του Ιράν δεν σταματούν. Βίντεο δείχνουν γυναίκες να καίνε τις μαντίλες τους σε ένδειξη ανυπακοής και διαμαρτυρίας για τον θάνατο της 22χρονης. Στα social media εδώ και μέρες πρώτο hashtag είναι το #MahsaAmini. Γυναίκες ανεβάζουν βίντεο με τις ίδιες να κόβουν τα μαλλιά τους.

Γαλλία και ΕΕ ζητούν εξηγήσεις

Να τιμωρήσουν τους υπεύθυνους ζήτησε απο τις αρχές του Ιράν ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Τζοζέπ Μπορέλ ο οποίος και καταδίκασε τον θάνατο της 22χρονης. “Αυτό που της συνέβη είναι απαράδεκτο και οι δράστες αυτού του φόνου πρέπει να λογοδοτήσουν”, τόνισε ο Πέτερ Στάνο, ο εκπρόσωπος του κ. Μπορέλ.

«Η σύλληψη και κατόπιν ο θάνατος της Μαχσά Αμινί στην Τεχεράνη, στα χέρια της ιρανικής αστυνομίας ηθών, προκαλούν βαθύ σοκ. Η Γαλλία καταδικάζει τη σύλληψη αυτή και τη βία που οδήγησε στον θάνατό της και εκφράζει τα βαθιά συλλυπητήριά της στην οικογένειά της», αναφέρεται σε δελτίο Τύπου του γαλλικού ΥΠΕΞ.

Το Παρίσι κάλεσε να διενεργηθεί «διαφανής έρευνα (…) για να φωτιστούν πλήρως οι περιστάσεις αυτής της τραγωδίας» και επαναβεβαιώσει την «μόνιμη και αποφασιστική δέσμευσή του, παντού στον κόσμο, για την καταπολέμηση και την εξάλειψη όλων των μορφών βίας σε βάρος των γυναικών και των κοριτσιών».

Διαδήλωση διαμαρτυρίας στην Κωνσταντινούπολη

Περίπου 100 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν την Τετάρτη (21/09) στην Κωνσταντινούπολη –όπου σε γενικές γραμμές οι διαδηλώσεις καταστέλλονται– για να εκφράσουν την οργή τους αλλά και την υποστήριξή τους στις γυναίκες του Ιράν, μετά τον θάνατο της Μαχσά Αμινί, η οποία είχε συλληφθεί από την αστυνομία ηθών στην Τεχεράνη.

Ένας φωτορεπόρτερ του Γαλλικού Πρακτορείου που ήταν παρών ανέφερε ότι Τούρκοι και Ιρανοί συγκεντρώθηκαν έξω από το προξενείο του Ιράν, κρατώντας φωτογραφίες της 22χρονης γυναίκας η οποία συνελήφθη την περασμένη εβδομάδα λόγω της «ακατάλληλης» ενδυμασίας της.

«Για τη Μαχσά Αμινί στο Ιράν, στην Τουρκία και παντού, διαδηλώνουμε για την ελευθερία μας», έγραφαν στα πλακάτ που κρατούσαν.

Μια νέα γυναίκα έκοψε τα μαλλιά της μπροστά στις κάμερες, ακολουθώντας το παράδειγμα πολλών χιλιάδων φεμινιστριών στην Τουρκία και δήλωσε ότι «οι γυναίκες που αντιστέκονται στο Ιράν δεν θα μείνουν ποτέ μόνες».

Στην περιοχή είχαν αναπτυχθεί ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, που όμως δεν επενέβησαν. Το βράδυ της Τρίτης, μια παρόμοια συγκέντρωση στον μεγάλο εμπορικό δρόμο Ιστικλάλ, στην καρδιά της πόλης, διαλύθηκε από τις δυνάμεις της τάξης.

Η Μαχσά Αμινί έπεσε σε κώμα μετά τη σύλληψή της στις 13 Σεπτεμβρίου και πέθανε τρεις ημέρες αργότερα στο νοσοκομείο όπου νοσηλευόταν. Έκτοτε, οργανώνονται διαδήλωσεις διαμαρτυρίας σε όλο το Ιράν, στις οποίες έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον πέντε άνθρωποι.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα