Ήρθε η ώρα της Γερμανίας για περικοπές – “Τέλειωσε η εποχή των παχιών αγελάδων”

Ήρθε η ώρα της Γερμανίας για περικοπές – “Τέλειωσε η εποχή των παχιών αγελάδων”
Οι περικοπές έφτασαν και στη Γερμανία AP

Περικοπές παντού εκτός από την Άμυνα φέρνει ο νέος προϋπολογισμό που ετοιμάζεται να καταθέσει η γερμανική κυβέρνηση. Οι πρώτες αντιδράσεις

Ο υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ κατέθεσε σήμερα το σχέδιο του προϋπολογισμού για το 2024, στο οποίο προβλέπονται συνολικές δαπάνες 445 δισεκατομμυρίων ευρώ, μειωμένες κατά 30 δισεκατομμύρια από το προηγούμενο έτος, αλλά και κατά 90 δισεκατομμύρια υψηλότερες από το 2019, το τελευταίο έτος πριν από την πανδημία.

Τα χρόνια των παχιών αγελάδων έχουν περάσει“, σχολιάζει στην ιστοσελίδα του το πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD, αναφερόμενο στο πνεύμα του νέου προϋπολογισμού. Το 2024 όλα τα υπουργεία, εκτός από το υπουργείο ‘Αμυνας, θα πρέπει να προχωρήσουν σε εξοικονόμηση πόρων, μετά την αναστολή του “φρένου χρέους” για την περίοδο 2020-2022, η οποία αποφασίστηκε προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι οικονομικές συνέπειες της πανδημίας, αλλά και της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Μεγάλη εξοικονόμηση εκτιμάται ότι θα προκύψει από τη μείωση των επιδοτήσεων για τη συνταξιοδιοτική ασφάλιση και την ασφάλιση περίθαλψης, καθώς και από την διακοπή παροχής επιδόματος τέκνων σε οικογένειες με υψηλό εισόδημα. Την ίδια ώρα ο κλάδος της γαστρονομίας αντιδρά ήδη για την επαναφορά του παλαιότερου ΦΠΑ, ενώ η βιομηχανία ζητά κρατική βοήθεια ή φοροελαφρύνσεις λόγω του αυξημένου κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας.

“Το “φρένο χρέους” αποτελεί εγγύηση για το ότι οι επόμενες γενιές δεν θα επιβαρυνθούν με τοκοχρεολύσια“, δήλωσε ο αρμόδιος βουλευτής των Φιλελευθέρων (FDP) Ότο Φρίκε, ενώ, σύμφωνα με το ARD, πολλοί στο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) – συμπεριλαμβανομένου του καγκελάριου Όλαφ Σολτς – και από τους Πράσινους, θα ήθελαν να παραμείνει σε αναστολή το “φρένο χρέους” και να διατεθούν περισσότερα κονδύλια στις επενδύσεις για την προστασία του κλίματος.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα