Ισπανία: 80.000 διαδηλωτές υπέρ της ανεξαρτητοποίησης της Καταλονίας

Ισπανία: 80.000 διαδηλωτές υπέρ της ανεξαρτητοποίησης της Καταλονίας

Οι υπέρμαχοι της ανεξαρτησίας της περιοχής κατηγορούν την κεντρική κυβέρνηση ότι χρησιμοποιεί τα δικαστήρια για να αποτρέψει την απόσχιση

Περίπου 80.000 άτομα, σύμφωνα με την ισπανική αστυνομία, διαδήλωσαν την Κυριακή στη Βαρκελώνη, εκφράζοντας την υποστήριξή τους στην Καταλονία, η οποία ζητάει την ανεξαρτητοποίησή της.

Η κινητοποίηση αυτή στόχευε στη στήριξη του πρώην προέδρου της Καταλονίας, Αρτούρ Μας και του επικεφαλής του τοπικού κοινοβουλίου Κάρμε Φορκαντέλ. Τον Νοέμβριο του 2014, οι προαναφερόμενοι οργάνωσαν μια συμβολική ψηφοφορία για την ανεξαρτησία της πλούσιας βορειοανατολικής περιοχής.

ADVERTISING

Λόγω αυτής της κίνησης, ο Μας είναι κατηγορούμενος για "σοβαρή ανυπακοή" και "κακοδιαχείριση" και κινδυνεύει με αποκλεισμό 10 ετών από το αξίωμά του.

Την απαίτηση την Καταλανών, οι οποίοι έχουν τα δικά τους έθιμα και γλώσσα, τροφοδοτεί η οικονομική ύφεση της χώρας, με πολλούς να δυσανασχετούν, επισημαίνοντας ότι χρήματα που παίρνει το κράτος απ' αυτούς ως φόρους, πηγαίνουν από την κεντρική κυβέρνηση της Μαδρίτης για την στήριξη των φτωχότερων περιφερειών.

Η ένταση αναζωπυρώθηκε στις 20 Οκτωβρίου, όταν το Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας ακύρωσε την απαγόρευση των ταυρομαχιών στην Καταλονία, απόφαση που είχε λάβει η περιφερειακή αρχή.

Ο Καρλες Πουιγκντεμπόντ, νυν πρόεδρος της Καταλονίας, έχει υποσχεθεί ότι θα διενεργήσει δημοψήφισμα σχετικά με την απόσχιση από την υπόλοιπη χώρα, τον Σεπτέμβριο του 2017.

Πηγή: France24

SHARE:

24Media Network