Ισπανία: Διευρύνονται οι διώξεις εναντίον Καταλανών αυτονομιστών

Yellow ribbons decorate a bridge in Girona, Spain, on Thursday, Dec. 21, 2017. The yellow ribbon stands as a symbol of support for imprisoned pro-independence politicians. Catalans are choosing new political leaders in a highly contested election called by central authorities to quell a separatist bid in Spain's northeastern region. (AP Photo/Bernat Armangue)
Yellow ribbons decorate a bridge in Girona, Spain, on Thursday, Dec. 21, 2017. The yellow ribbon stands as a symbol of support for imprisoned pro-independence politicians. Catalans are choosing new political leaders in a highly contested election called by central authorities to quell a separatist bid in Spain's northeastern region. (AP Photo/Bernat Armangue) AP

Διώξεις σε έξι ακόμα άτομα θα ασκηθούν με τις κατηγορίες της εξέγερσης, της στάσης και της υπεξαίρεσης

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ισπανίας ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι διεύρυνε σε επιπλέον έξι πρόσωπα, που ανήκουν στο καταλανικό αυτονομιστικό κίνημα, την άσκηση διώξεων με τις κατηγορίες της εξέγερσης, της στάσης και της υπεξαίρεσης, ένα 24ωρο μετά τη νίκη των αυτονομιστών στις περιφερειακές εκλογές.

Στην απόφαση, η οποία περιήλθε στη γνώση του Γαλλικού Πρακτορείου, ο δικαστής Πάμπλο Γιαρένα αποφάσισε, μεταξύ άλλων, να διευρύνει την έρευνα στη Μάρτα Ροβίρα, που εξελέγη στις εκλογές της 21ης Δεκεμβρίου. Η Ροβίρα είναι το νούμερο δύο του κόμματος της Ρεπουμπλικανικής Αριστεράς της Καταλονίας (ERC), ο ηγέτης του οποίου, ο Οριόλ Ζουνκέρας βρίσκεται στη φυλακή.

Ο προκάτοχος του Κάρλες Πουτζντεμόν στην ηγεσία της περιφερειακής κυβέρνησης Άρτουρ Μας βρέθηκε επίσης στο στόχαστρο των δικαστικών αρχών όπως και η Μάρτα Πασκάλ, η ηγέτιδα του κόμματός τους.

Επιπλέον, δύο πρώην βουλευτίνες του κόμματος CUP η Άνα Γκαμπριέλ και η Μιρέια Μπόγια και η πρόεδρος της Ένωσης των δημοτικών αρχών υπέρ της Ανεξαρτησίας Νεούς Γιοβέρας.

Τα έξι αυτά πρόσωπα προστίθενται στον κατάλογο των 22 κατηγορουμένων που ερευνώνται για τον ρόλο τους στην πορεία προς την κήρυξη της ανεξαρτησίας από την καταλανική ηγεσία.

Ο δικαστής εξηγεί στην απόφασή του ότι, σύμφωνα με μια έρευνα της ισπανικής Πολιτοφυλακής, όλοι τους συμμετείχαν σε συναντήσεις με στόχο να «σχεδιάσουν και να διαμορφώσουν τη διαδικασία της απόσχισης» της περιοχής από την Ισπανία.

Συμμετείχαν επίσης σε μια «στρατηγική επιτροπή» που ήλεγχε την πορεία προς την απόσχιση.

(Φωτό: AP Photo/Bernat Armangue)

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Καταλονία
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Αποκλείει πρόωρες εκλογές ο Ραχόι – Αρνείται διάλογο με Πουτζντεμόν

Εκλογές στην Καταλονία: Βαρύ πλήγμα για τον Ραχόι η νίκη των αυτονομιστών

SHARE:

24Media Network