Ισπανία: Εκατομμύρια Ισπανοί ξεκινούν με τη σειρά τους να βγαίνουν από την καραντίνα

Κορονοϊός στην Ισπανία
Κορονοϊός στην Ισπανία AP

Το 70% των Ισπανών έχει ξεκινήσει μια σταδιακή χαλάρωση των μέτρων περιορισμού σε τρεις φάσεις που αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Ιουνίου.

Και άλλες περιφέρειες στην Ισπανία ξεκίνησαν με τη σειρά τους σήμερα, Δευτέρα, τη χαλάρωση των μέτρων περιορισμού, που είναι πλέον πραγματικότητα για το 70% των Ισπανών, από την οποία όμως παραμένουν, προς το παρόν, αποκλεισμένες η Μαδρίτη και η Βαρκελόνη.

Στη Μαδρίτη, η δεξιά κυβέρνηση της περιφέρειας δεν έχει σταματήσει να εκφράζει την έντονη διαφωνία της με την απόφαση της κεντρικής κυβέρνησης να διατηρήσει τα μέτρα περιορισμού στην πρωτεύουσα, όπου το Σαββατοκύριακο πραγματοποιήθηκαν διαδηλώσεις εκατοντάδων ανθρώπων σε αρκετές συνοικίες απαιτώντας την παραίτηση του Σοσιαλιστή πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ.

ADVERTISING

Αυτό το κίνημα διαμαρτυρίας, που ξεκίνησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και φέρει δεξιά 'σφραγίδα', εκδηλώθηκε και σε άλλες πόλεις της χώρας.

«Η περιφέρεια της Μαδρίτης είναι έτοιμη να αλλάξει φάση» και να αρχίσει να χαλαρώνει τα μέτρα περιορισμού, «δεν καταλαβαίνουμε την απόφαση» της κυβέρνησης, επανέλαβε σήμερα ο υπουργός Υγείας της περιφέρειας, Ενρίκε Ρούιθ Εσκουδέρο. Η κυβέρνηση εκτιμά πως η Μαδρίτη, η πλέον πληγείσα από την επιδημία περιφέρεια της Ισπανίας, δεν έχει ακόμη ενισχύσει αρκετά τα μέσα που διαθέτει προκειμένου να μπορέσει να αντιμετωπίσει ένα ενδεχόμενο δεύτερο κύμα της Covid-19.

Όπως η Μαδρίτη, ένα μεγάλο τμήμα της γειτονικής περιφέρειας Καστίλη και Λεόν και η Βαρκελώνη δεν περιλαμβάνονται στην πρώτη φάση χαλάρωσης των μέτρων που επιτρέπει κυρίως το άνοιγμα των υπαίθριων χώρων των μπαρ και των εστιατορίων ή τις οικογενειακές και φιλικές συναθροίσεις 10 ατόμων το πολύ.

Όμως προκειμένου να περιοριστεί ο οικονομικός αντίκτυπος της παραμονής σε αυτή τη «φάση μηδέν», η κυβέρνηση χαλάρωσε κάποιους όρους επιτρέποντας στις περιφέρειες αυτές το άνοιγμα μικρών καταστημάτων χωρίς ραντεβού.

Νέες ζώνες της χώρας όπως οι επαρχίες της Γρενάδα και της Μάλαγα στον νότο, του Τολέδο στο κέντρο ή της Βαλένθια στα ανατολικά είναι ανάμεσα σε αυτές που ξεκίνησαν, αντίθετα, να χαλαρώνουν τα μέτρα περιορισμού την περασμένη Δευτέρα.

Πλέον το 70% των Ισπανών έχουν ως εκ τούτου ξεκινήσει μια σταδιακή χαλάρωση των μέτρων περιορισμού σε τρεις φάσεις που αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Ιουνίου.

Πηγή: 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Ισπανία, Κορονοϊός, άρση μέτρων
SHARE:

24Media Network