Ισπανία: Οι δημοσκοπήσεις 'δείχνουν' πολιτική αυτοκτονία των σοσιαλιστών

Ισπανία: Οι δημοσκοπήσεις 'δείχνουν' πολιτική αυτοκτονία των σοσιαλιστών

Η απόφαση του άλλοτε κραταιού σοσιαλιστικού κόμματος να επιτρέψει στο Λαϊκό Κόμμα του Μαριάνο Ραχόι να συστήσει κυβέρνηση μειοψηφίας, κατακρημνίζει τους σοσιαλιστές στις δημοσκοπήσεις

Οι γκρίνιες και η εκ των έσω ανατροπή του πρώην προέδρου του PSOE, Πέδρο Σάντρες, στις αρχές Οκτωβρίου που οδήγησε στη συνθηκολόγηση του κόμματος ώστε να σχηματιστεί κυβέρνηση μειοψηφίας των συντηρητικών του Μαριάνο Ραχόι, φαίνεται πως φέρνει το κόμμα στην πιο κρίσιμη περίοδο της πολιτικής του ιστορίας.

Οι εξελίξεις από την παραίτηση Σάντσες και έπειτα, όπως καταγράφονται σε δημοσκόπηση που διενεργήθηκε εκείνη την περίοδο, δείχνουν πως οι Ισπανοί γυρίζουν την πλάτη στους σοσιαλιστές που κινδυνεύουν να "εξατμιστούν" μεταξύ Λαϊκού Κόμματος και PODEMOS.

Πιο συγκεκριμένα, ο νυν πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι εμφανίζεται έτι περισσότερο ενισχυμένος, με ποσοστό που φτάνει το 34,5%, με τους δεύτερους PODEMOS να ακολουθούν με 14 μονάδες διαφορά και ποσοστό 21,8%. Το σοσιαλιστικό κόμμα χάνει 6 μονάδες και καταγράφει για πρώτη φορά ποσοστό χαμηλότερο του 20% και συγκεκριμένα 17%. Τέλος, ο κεντροδεξιός κυβερνητικός εταίρος, το νεοσύστατο αδερφό κόμμα του Ποταμιού, Ciudadanos, καταγράφει ποσοστό 12,8%.

Το ανησυχητικό για το αριστερό κόμμα των PODEMOS είναι πως δεν φαίνονται να επωφελούνται καθόλου από την απώλεια των σοσιαλιστών. Θυμίζουμε πως στις εκλογές του Ιουνίου, το Λαϊκό Κόμμα είχε λάβει 33,03%, οι σοσιαλιστές 22,66%, το PODEMOS 21,1%, και οι Ciudadanow 12,05%

ΠΗΓΗ EL PAIS

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Ισπανία: Οι Σοσιαλιστές καταψήφισαν τον Ραχόι στην πρώτη ψηφοφορία

SHARE: