Ισπανία: Οι ΗΠΑ "αυτοαποκλείστηκαν" ως μεσολαβητές για το Μεσανατολικό

Οι ΗΠΑ "αυτοαποκλείστηκαν" ως μεσολαβητές για το Μεσανατολικό σύμφωνα με την Ισπανία
Οι ΗΠΑ "αυτοαποκλείστηκαν" ως μεσολαβητές για το Μεσανατολικό σύμφωνα με την Ισπανία AP

Για ευθυγράμμιση των ΗΠΑ με τις ισραηλινές θέσεις έκανε λόγο ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών μετά από συνάντηση που είχε με τον Παλαιστίνιο ομόλογό του.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ισπανίας και της Παλαιστινιακής Αρχής προειδοποίησαν την Τρίτη ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες κινδυνεύουν άμεσα να "αποκλειστούν" από τον ρόλο του μεσολαβητή για το Μεσανατολικό, καθώς συντάσσονται με τη θέση του Ισραήλ.

"Οφείλω να εκφράσω τη λύπη μου που οι ΗΠΑ, οι οποίες επί πολλά χρόνια διαδραμάτιζαν σημαντικό ρόλο στην ειρηνευτική διαδικασία (...) δυστυχώς αυτοαποκλείονται ως μεσολαβητής που απολαμβάνει την εμπιστοσύνη και των δύο πλευρών" είπε ο Ισπανός υπουργός, Χοσέπ Μπορέλ, σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Παλαιστίνιο ομόλογό του, Ριγιάντ αλ Μάλικι. "Ο υπουργός μου εξέφρασε τις σοβαρές ανησυχίες του για την κατάσταση (...) ως συνέπεια της ευθυγράμμισης των ΗΠΑ με τις ισραηλινές θέσεις", πρόσθεσε.

Από την πλευρά του, ο αλ Μάλικι τόνισε ότι η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ "σταμάτησε να παίζει τον ρόλο του έντιμου διαμεσολαβητή για να γίνει μέρος της σύγκρουσης", προσθέτοντας: "Οι ΗΠΑ αποφάσισαν να γίνουν μέρος του προβλήματος και όχι μέρος της λύσης".

"Οι ΗΠΑ βλέπουν τη σύγκρουση με τα μάτια του Ισραήλ, υιοθέτησαν την ισραηλινή θέση", επέμεινε ο αλ Μάλικι, καλώντας τη διεθνή κοινότητα "να λάβει μέτρα για να σώσει την ειρηνευτική διαδικασία".

Αφορμή για τις δηλώσεις των δύο υπουργών στάθηκε κυρίως η ανακοίνωση της αμερικανικής κυβέρνησης, την περασμένη εβδομάδα, ότι σταματά τη χρηματοδότηση της UNRWA (Γραφείο Αρωγής και Έργων των ΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή), αφού είχε ήδη αποφασίσει να διακόψει την παροχή βοήθειας, ύψους 170 εκατομμυρίων ευρώ, στους Παλαιστίνιους.

Ο Μπορέλ ανακοίνωσε ότι η Ισπανία σκοπεύει να διπλασιάσει τη συμβολή της στην UNRWA για να καλυφθεί εν μέρει το κενό που αφήνει η αποχώρηση των ΗΠΑ, από το ένα στα δύο εκατομμύρια ευρώ.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Ισπανία, Ισραήλ, ΗΠΑ, Παλαιστίνη
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Γάζα: 23χρονη έγκυος και η 18 μηνών κόρη της μεταξύ των νεκρών ισραηλινής αεροπορικής επιδρομής

Βέτο των ΗΠΑ στο σχέδιο απόφασης για την προστασία των Παλαιστινίων

Στη Μόσχα ο Αμπάς, αναζητά τη στήριξη Πούτιν

SHARE: