Ισπανία: Σε κίνδυνο 5700 θέσεις εργασία της Fagor

Ισπανία: Σε κίνδυνο 5700 θέσεις εργασία της Fagor

H κατασκευάστρια οικιακών συσκευών Fagor υπέβαλε αίτημα προστασίας από τους πιστωτές της, 5.700 θέσεις εργασίας σε κίνδυνο

Η ισπανική εταιρεία κατασκευής ηλεκτρικών συσκευών Fagor υπέβαλε σήμερα αίτημα υπαγωγής της στις διατάξεις του πτωχευτικού κώδικα, αφού απέτυχε να εξασφαλίσει την απαραίτητη χρηματοδότηση για να συνεχίσει τη λειτουργία της, όπως ανακοίνωσε ο επικεφαλής της Σέρχιο Τρεβίνο.

Η εταιρεία, η πέμπτη μεγαλύτερη κατασκευάστρια οικιακών συσκευών στην Ευρώπη, αναζητούσε το τελευταίο διάστημα χρηματοδότηση 170 εκατ. ευρώ, καθώς βρισκόταν στα όρια της χρεοκοπίας.

Οι θυγατρικές της Fagor στην Πολωνία (Fagor Mastercook, με 1.400 υπαλλήλους) και στην Γαλλία (FagorBrandt, με 1.800 υπαλλήλους) είχαν ήδη υποβάλει αιτήσεις προστασίας από τους πιστωτές τους, την 31η Οκτωβρίου και την 6η Νοεμβρίου αντίστοιχα.

Η βασκική κατασκευάστρια ψυγείων, πλυντηρίων και άλλων συσκευών διαθέτει 12 εργοστάσια και απασχολεί περίπου 5.700 ανθρώπους σε διεθνές επίπεδο, περιλαμβανομένων 2.000 στη Χώρα των Βάσκων και πολλών χιλιάδων στην Ευρώπη.

Οι πωλήσεις της Fagor είχαν υποστεί κατακόρυφη πτώση και τα χρέη της εκθετική αύξηση —ανήλθαν σε 800 εκατ. ευρώ— κατά την διάρκεια της εξαετούς οικονομικής κρίσης στην Ισπανία, που σημαδεύτηκε από την ένρηξη της φούσκας των ακινήτων η οποία διήρκεσε επί μια δεκαετία.

Η είδηση χαρακτηρίστηκε ιδιαίτερα άσχημο για τη Χώρα των Βάσκων όπου χάρη στον δυναμισμό πολλών επιχειρήσεων το ποσοστό ανεργίας που πλήττει την Ισπανία είναι χαμηλότερο: στην περιφέρεια αυτή φθάνει το 15,84%, ενώ στο σύνολο της χώρας το 25,98%.

(Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ)

SHARE:

24Media Network