Ισραήλ – Διαμαρτυρία κατά της προσάρτησης: Με “αίμα” γέμισε το συντριβάνι της πλατείας “Τραμπ”

Ισραήλ – Διαμαρτυρία κατά της προσάρτησης: Με “αίμα” γέμισε το συντριβάνι της πλατείας “Τραμπ”
Twitter @Allupdatesi

Οι κάτοικοι της περιοχής Πέτα Τίκβα το πρωί της Δευτέρας ήρθαν αντιμέτωποι με ένα ιδιαίτερο θέαμα. Το συντριβάνι της πλατείας Τραμπ, στο κεντρικό Ισραήλ, είχε γεμίσει ψεύτικο αίμα.

Έναν πρωτότυπο τρόπο επέλεξαν ακτιβιστές στο Ισραήλ για να εκφράσουν την αντίθεσή τους στο αμερικανικό σχέδιο που προβλέπει την προσάρτηση από το Ισραήλ εδαφών της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης.

Το συντριβάνι της πλατείας, που φέρει το όνομα του Αμερικανού Προέδρου, αφού εγκαινιάστηκε πέρυσι προς τιμήν του, στην περιοχή Πέτα Τίκβα, στο κέντρο του Ισραήλ, γέμισε υγρό κόκκινου χρώματος, ενώ το έδαφος γέμισε με συνθήματα όπως: “η προσάρτηση θα κοστίσει ανθρώπινο αίμα”.

Η ισραηλινή κυβέρνηση αναμένεται να αποφασίσει σήμερα για την εφαρμογή του σχεδίου αυτού, το οποίο προβλέπει, μεταξύ άλλων, τη δημιουργία ενός αποστρατικοποιημένου παλαιστινιακού κράτους, χωρίς την Ανατολική Ιερουσαλήμ για πρωτεύουσά του. Αρκετοί υπουργοί της χώρας βέβαια εκτιμούν ότι ο πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, δεν πρόκειται να εκδώσει σήμερα κάποια ανακοίνωση.

Διεθνείς αντιδράσεις για το σχέδιο

Πολλές είναι οι χώρες και οι Διεθνείς Οργανισμοί που έχουν εκφράσει δημόσια την εναντίωσή τους στο αμερικανικό σχέδιο. 

Ανάμεσά τους η Πρόεδρος της Χιλής, Μισέλ Μπασελέτ δήλωσε τα εξής: “Η προσάρτηση είναι παράνομη. Οποιαδήποτε προσάρτηση. Είτε αυτή αφορά το 5% των εδαφών είτε αφορά το 30%.Το Ισραήλ θα πρέπει να ακούσει τους δικούς του πρώην αξιωματούχους και στρατιωτικούς καθώς και το πλήθος των φωνών απ’ όλο τον κόσμο που το προειδοποιούν να μην προχωρήσει σ’ αυτό το βήμα”. Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας από την άλλη δήλωσε ότι οποιαδήποτε προσάρτηση στο Ισραήλ τμημάτων της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης θα συνιστά παραβίαση του διεθνούς δικαίου και θα έχει συνέπειες. Για παραβίαση του διεθνούς δικαίου έκανε λόγο και ο Μπόρς Τζόνσον, ο οποίος ανέφερε ακόμα πως μία τέτοια κίνηση «θα ήταν επίσης ένα δώρο για όσους θέλουν να διαιωνίσουν τις παλιές ιστορίες για το Ισραήλ».

Παράλληλα, η επικεφαλής για τα ανθρώπινα δικαιώματα του ΟΗΕ έθεσε το Ισραήλ προ των ευθυνών του σε περίπτωση που επιχειρήσει πράγματι να προσαρτήσει εδάφη της Δυτικής Οχθης στην επικράτειά του.  

Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Αμπάς προειδοποίησε ότι το Ισραήλ θα είναι υπεύθυνο για τον άμαχο πληθυσμό που θα χαθεί σε περίπτωση προσάρτησης στη Δυτική Όχθη. Οι Παλαιστίνιοι έχουν ξεκαθαρίσει τη θέση τους. Η προσάρτηση είναι αιτία ακόμα και για πόλεμο. Η Χαμάς το έχει πει έτσι και αλλιώς ορθά-κοφτά και σε όλους τους τόνους.  

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα