Ισραήλ: Η “δικαστική μεταρρύθμιση” ρίχνει τα ποσοστά του Νετανιάχου

Ισραήλ: Η “δικαστική μεταρρύθμιση” ρίχνει τα ποσοστά του Νετανιάχου
Διαδηλωτές και αστυνόμοι έξω από την ισραηλινή βουλή AP / Mahmoud Illean

Νεότερες δημοσκοπήσεις έδειξαν ότι εάν διεξάγονταν τώρα εκλογές, ο αριθμός των εδρών που θα καταλάμβανε ο κυβερνητικός συνασπισμός του Νετανιάχου θα μειωνόταν από τις 64 στις 52 ή τις 53.

Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου υπέστη πλήγμα στις δημοσκοπήσεις σχετικά με τη νομοθεσία για τη δικαστική μεταρρύθμιση που έφερε η κυβέρνησή του ενώ προσπαθεί να διαχειριστεί τη σοβαρότερή του εγχώρια κρίση.

Οι δημοσκοπήσεις που δημοσιεύθηκαν αργά χθες, Τρίτη (26/07) από δύο μεγάλα ισραηλινά ειδησεογραφικά δίκτυα έδειξαν ότι εάν διεξάγονταν τώρα εκλογές, ο αριθμός των εδρών που θα καταλάμβανε ο κυβερνητικός συνασπισμός του Νετανιάχου από τις 120 που διαθέτει η Κνεσέτ θα μειωνόταν από τις 64 στις 52 ή τις 53.

Οι έδρες του κόμματος Likud του Νετανιάχου θα μειώνονταν από 32 σε 28, σύμφωνα με το N12 News, ακόμα και στις 25, σύμφωνα με δημοσκόπηση του δικτύου Reshet 13.

Χθες, ο εθνικιστικός-θρησκευτικός συνασπισμός του Νετανιάχου, που σχηματίστηκε ύστερα από τις εκλογές πέρυσι την 1η Νοεμβρίου, ενέκρινε στο κοινοβούλιο τη νομοθεσία που θα περιορίσει ορισμένες από τις εξουσίες του Ανώτατου Δικαστηρίου παρά τις μαζικές διαδηλώσεις στους δρόμους. Ήταν η πρώτη επικύρωση ενός νομοσχεδίου που εντάσσεται στην προσπάθεια της κυβέρνησης για μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης.

Οι Ισραηλινοί γιατροί κήρυξαν χθες απεργία, ενώ περισσότεροι έφεδροι του στρατού έχουν διαμηνύσει ότι δεν θα υπηρετήσουν εν μέσω έντονων αντιδράσεων για τις κινήσεις της κυβέρνησης.

Ο ισραηλινός στρατός προχώρησε χθες σε πειθαρχικά μέτρα, τα πρώτα που γίνονται γνωστά, αναφορικά με τις διαδηλώσεις. Σε έναν έφεδρο επιβλήθηκε πρόστιμο 1.000 σεκέλ (270 δολαρίων) ενώ σε άλλον ποινή φυλάκισης 15 ημερών με αναστολή επειδή αγνόησε τις κλήσεις να παρουσιαστεί.

«Υπάρχει αύξηση στα αιτήματα αναστολής της υπηρεσίας εφέδρων», δήλωσε ο ταξίαρχος Ντάνιελ Χάγκαρι σε Ισραηλινούς δημοσιογράφους, με τις δηλώσεις του να επιβεβαιώνονται από εκπρόσωπο του στρατού.

«Εάν οι έφεδροι δεν παρουσιαστούν για υπηρεσία για μεγάλο διάστημα, θα προκληθεί ζημιά στην ετοιμότητα του στρατού», δήλωσε ο Χάγκαρι, προσθέτοντας ότι θα αυτό θα είναι μια «σταδιακή διαδικασία».

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα