Ισραήλ – Λίβανος: Απευθείας διαπραγματεύσεις μετά από 30 χρόνια

Ισραήλ – Λίβανος: Απευθείας διαπραγματεύσεις μετά από 30 χρόνια
Lebanese Parliament Speaker Nabih Berri, left, the Head of Mission and Force Commander of the United Nations Interim Force in Lebanon (UNIFIL), Major-General Stefano Del Col from Italy, right, and Lebanese outgoing Defense Minister Zeina Akar, center, pose for a picture during a news conference, in Beirut, Lebanon, Thursday, Oct. 1, 2020. Berri announced Thursday that an agreement has been reached on a framework of indirect talks between Lebanon and Israel over the longstanding disputed maritime border between the two countries. (AP Photo / Bilal Hussein) AP

Οι διαπραγματεύσεις αφορούν τα αμφισβητούμενα θαλάσσια σύνορα. Για "ιστορική" συνεννόηση που επιτεύχθηκε "υπό την αιγίδα της" κάνει λόγο η Ουάσινγκτον.

Το Ισραήλ επιβεβαίωσε την Πέμπτη (01/10) ότι θα αρχίσει διαπραγματεύσεις με τον Λίβανο, τις πρώτες σε 30 χρόνια, με αμερικανική μεσολάβηση στο θέμα των αμφισβητούμενων θαλασσίων συνόρων.

Οι “απευθείας συνομιλίες” θα διεξαχθούν μετά την εβραϊκή γιορτή του Σουκότ, που τελειώνει στις 10 Οκτωβρίου, σε βάση της Προσωρινής Δύναμης του ΟΗΕ στον Λίβανο (Finul) στη Νακούρα, στον Λίβανο, σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου του Ισραηλινού υπουργού Ενέργειας Γιουβάλ Στάινιτς.

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο χωρών, που παραμένουν τεχνικά σε κατάσταση πολέμου, “έχουν στόχο να βοηθήσουν στην ανάπτυξη των φυσικών πόρων για όλους τους λαούς της περιοχής”, διευκρίνισε.

Είναι η πρώτη φορά τα τελευταία 30 χρόνια που θα διεξαχθούν διαπραγματεύσεις σε πολιτικό επίπεδο μεταξύ του Ισραήλ και του Λιβάνου, έπειτα από δύο χρόνια έμμεσων επαφών με τη διαμεσολάβηση της αμερικανικής κυβέρνησης, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Έπειτα από αρκετές συγκρούσεις, το Ισραήλ και ο Λίβανος παραμένουν τεχνικά σε κατάσταση πολέμου και η Finul, η διεθνής δύναμη του ΟΗΕ έχει αναπτυχθεί στον νότιο Λίβανο για τη διατήρηση της ειρήνης μεταξύ των δύο χωρών.

Σχεδόν 10.500 κυανόκρανοι επιτηρούν το σύνορο αυτό και διασφαλίζουν την εφαρμογή της απόφασης 1701 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που υιοθετήθηκε μετά τον πόλεμο του 2006 μεταξύ του Ισραήλ και της σιιτικής οργάνωσης Χεζμπολάχ του Λιβάνου, για να αποτρέψει μια νέα σύγκρουση.

Παράλληλα, οι ΗΠΑ χαιρέτισαν την “ιστορική” συμφωνία που ανακοινώθηκε μεταξύ του Λιβάνου και του Ισραήλ για την έναρξη συνομιλιών σε σχέση με τα αμφισβητούμενα σύνορά τους, η οποία επιτεύχθηκε “υπό την αιγίδα των ΗΠΑ”.

Η συνεννόηση αυτή “είναι το αποτέλεσμα εντατικών διπλωματικών προσπαθειών που διήρκησαν σχεδόν τρία χρόνια” από πλευράς της Ουάσινγκτον, δήλωσε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Μάικλ Πομπέο.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι οι διμερείς αυτές συνομιλίες “έχουν τη δυνατότητα να αποφέρουν μεγαλύτερη σταθερότητα, ασφάλεια και ευημερία για τους πολίτες του Λιβάνου και του Ισραήλ”.

Ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ προέβη στη δήλωση αυτή, μετά την ανακοίνωση Ισραηλινών και Λιβανέζων αξιωματούχων ότι συμφώνησαν σε ένα πλαίσιο διαπραγματεύσεων όσον αφορά τα θαλάσσια θέματα. Οι δύο χώρες έχουν διαφορές ως προς την εξερεύνηση φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα