Ισραήλ: Συνεδριάζει ξανά το πολεμικό συμβούλιο – Αγωνία για τα αντίποινα στο Ιράν

Διαβάζεται σε 5'
Ισραηλινές στρατιωτικές δυνάμεις
Ισραηλινές στρατιωτικές δυνάμεις AP

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου δεν έχει ακόμη ανακοινώσει κάποια απόφαση, ενώ ο υπόλοιπος κόσμος παραμένει σε συναγερμό για πιθανή κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή

Συνεδριάζει εκ νέου το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ, καθώς η χώρα συνεχίζει να διαβουλεύεται για το πώς θα απαντήσει στην πρώτη απευθείας επίθεση του Ιράν κατά του εβραϊκού κράτους.

Το τριμελές πολεμικό υπουργικό συμβούλιο -ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο υπουργός Άμυνας του, Γιοάβ Γκαλάντ, και ο Μπένι Γκαντζ, πρώην υπουργός Άμυνας και κεντρώος αντίπαλος του Νετανιάχου, καθώς και αρκετοί παρατηρητές- συνεδριάζει στις 2μ.μ., σήμερα Δευτέρα (15/4), μετά την πολύωρη συνεδρίασή του την Κυριακή, η οποία όμως δεν κατέληξε σε κάποια απόφαση.

Οι δηλώσεις που πραγματοποίησαν Γκαλάντ και Γκαντζ το απόγευμα της Κυριακής, μετά την επιτυχή αναχαίτιση περισσότερων από 300 πυραύλων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών, έδειξαν ότι μια άμεση ισραηλινή απάντηση στην Τεχεράνη δεν ήταν στα χαρτιά τους.

Ο πρωθυπουργός Νετανιάχου δεν έχει ακόμη ανακοινώσει κάποια επίσημη απόφαση, όπως σημειώνει ο Guardian, και ο υπόλοιπος κόσμος παραμένει σε εγρήγορση για μια πιθανή κλιμάκωση, στο φόντο του πολέμου στη Γάζα που διαρκεί ήδη περισσότερο από έξι μήνες.

Πιέσεις Μπάιντεν να μην υπάρξουν αντίποινα

Αμερικανικά και ισραηλινά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι αργά το Σάββατο, όταν κατέστη σαφές ότι είχε εξαπολυθεί η ιρανική επίθεση, το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ αποφάσισε να αντεπιτεθεί, αλλά η απόφαση αυτή επετράπη από τον Τζο Μπάιντεν σε μια 25λεπτη τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του Αμερικανού ηγέτη και του Νετανιάχου τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής.

Ο Μπάιντεν φέρεται να είπε στον Νετανιάχου ότι δεδομένου ότι η επίθεση προκάλεσε ελάχιστες ζημιές, το Ισραήλ θα πρέπει να θεωρήσει το περιστατικό “νίκη” και να μην απαντήσει στρατιωτικά.

Το CNN, επικαλούμενο ανώνυμο Ισραηλινό αξιωματούχο, δήλωσε ότι το Ισραήλ θα απαντήσει στην επίθεση του Ιράν, αλλά το εύρος αυτής της απάντησης δεν έχει ακόμη αποφασιστεί.

Ο R Adm Daniel Hagari, επικεφαλής στρατιωτικός εκπρόσωπος του Ισραήλ, κατέστησε σαφές ότι το Ισραήλ διατηρεί τις επιλογές του ανοικτές. “Τις τελευταίες ώρες εγκρίναμε επιχειρησιακά σχέδια τόσο για επιθετική όσο και για αμυντική δράση”, δήλωσε στους δημοσιογράφους την Κυριακή.

Διεθνείς εκκλήσεις για αυτοσυγκράτηση

Οι παγκόσμιοι ηγέτες συνέχισαν να καλούν σε αυτοσυγκράτηση και αποκλιμάκωση τη Δευτέρα, ακόμη και όταν διατύπωναν την άποψη ότι είναι αναμενόμενη μια ισραηλινή απάντηση. Ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Τζοζέπ Μπορέλ δήλωσε στον ισπανικό ραδιοφωνικό σταθμό Onda Cero ότι η Μέση Ανατολή βρισκόταν “στην άκρη του γκρεμού” και “πρέπει να πατήσουμε φρένο και να αντιστρέψουμε την ταχύτητα”.

Ο “βαθύς διχασμός” εντός του δεξιού κυβερνητικού συνασπισμού του Ισραήλ μεταξύ των “σκληροπυρηνικώ”ν που επιδιώκουν σκληρά αντίποινα και μιας “πιο μετριοπαθούς και λογικής” στάσης περιπλέκει την κατάσταση, είπε.

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Ντέιβιντ Κάμερον, δήλωσε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο δεν υποστηρίζει ένα χτύπημα αντιποίνων, ενώ ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, δήλωσε ότι το Παρίσι θα προσπαθήσει να “πείσει το Ισραήλ ότι δεν πρέπει να απαντήσουμε με κλιμάκωση”. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι η περαιτέρω κλιμάκωση “δεν είναι προς το συμφέρον κανενός”.

Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η ιρανική ομοβροντία, η οποία περιελάμβανε περισσότερους από 100 βαλλιστικούς πυραύλους, θα μπορούσε να είναι καταστροφική εάν δεν είχε αναχαιτιστεί και θα καθιστούσε έναν περιφερειακό πόλεμο πολύ πιο πιθανό.

Το υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν δήλωσε τη Δευτέρα ότι “δεν υπήρξε τίποτα προσυμφωνημένο με καμία χώρα” πριν από την επίθεση που ήρθε ως απάντηση στο χτύπημα της 1ης Απριλίου του Ισραήλ, στο οποίο σκοτώθηκαν αρκετοί αξιωματικοί των Ιρανών Φρουρών της Επανάστασης σε προξενικό κτίριο στη συριακή πρωτεύουσα, Δαμασκό.

Το Ιράν ενημέρωσε τις γειτονικές χώρες πριν την επίθεση

Περιφερειακοί αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένου του υπουργού Εξωτερικών του Ιράν, είχαν δηλώσει προηγουμένως ότι η Τεχεράνη είχε ειδοποιήσει τις γειτονικές χώρες ημέρες πριν από την επίθεσή της, γεγονός που έδωσε στο Ισραήλ και στους συμμάχους του, τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιορδανία, χρόνο για να συγκαλέσουν μια σημαντική αμυντική απάντηση.

Επίσης, τη Δευτέρα, το υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν δήλωσε ότι η Δύση θα πρέπει να “εκτιμήσει την αυτοσυγκράτηση του Ιράν τους τελευταίους μήνες”.

“Αντί να διατυπώνουν κατηγορίες εναντίον του Ιράν, οι [δυτικές] χώρες θα πρέπει να κατηγορήσουν τους εαυτούς τους και να απαντήσουν στην κοινή γνώμη για τα μέτρα που έλαβαν κατά των … εγκλημάτων πολέμου που διέπραξε το Ισραήλ” στον πόλεμό του εναντίον της Χαμάς στη Γάζα, δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου, Νασέρ Κανάνι.

Η ομαλότητα αποκαταστάθηκε κάπως στο Ισραήλ τη Δευτέρα μετά την ανακοίνωση της διοίκησης του εσωτερικού μετώπου των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων το προηγούμενο βράδυ ότι τα σχολεία μπορούν να ανοίξουν ξανά.

Οι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι επέλεξαν να περιμένουν 24 ώρες σε περίπτωση πρόσθετων επιθέσεων από τις ομάδες του Ιράν και τους συμμάχους του στο Λίβανο, τη Συρία, το Ιράκ και την Υεμένη, οι οποίες έχουν ενταχθεί στη μάχη μετά την επίθεση της Χαμάς κατά του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου του περασμένου έτους. Ορισμένοι διεθνείς αερομεταφορείς έχουν αναστείλει τις πτήσεις από και προς την περιοχή τουλάχιστον μέχρι την Πέμπτη.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας, ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος που ταξίδευε από τα ανατολικά καταρρίφθηκε από ισραηλινά αεροσκάφη, όπως ανακοίνωσε ο στρατός, και οι επιθέσεις “τίτλος προς τίτλο” με τη Χεζμπολάχ, την ισχυρή λιβανέζικη πολιτοφυλακή που υποστηρίζεται από το Ιράν, συνεχίστηκαν μέχρι τη Δευτέρα. Το Al Mayadeen, ένα ειδησεογραφικό πρακτορείο που συνδέεται με τη Χεζμπολάχ, δήλωσε ότι το Ισραήλ επιτέθηκε σε στόχους στις πόλεις Dhayra και Naqoura.

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα