Ισραήλ – Χαμάς: Ελεύθεροι οι πρώτοι όμηροι και κρατούμενοι – Τι ακολουθεί

Διαβάζεται σε 11'
Ελεύθεροι 24 όμηροι της Χαμάς και 39 Παλαιστίνιοι κρατούμενοι
Ελεύθεροι 24 όμηροι της Χαμάς και 39 Παλαιστίνιοι κρατούμενοι ΑΠΕ-ΜΠΕ / EPA @ALAA BADARNEH

Συνολικά 24 ομήρους απελευθέρωσε η Χαμάς, ενώ το Ισραήλ άφησε ελεύθερους 39 Παλαιστίνιους κρατούμενους, στο πλαίσιο της συμφωνίας τους. Το Σάββατο η δεύτερη ημέρα ανταλλαγής.

Νέα δεδομένα δημιουργούνται στον πόλεμο Ισραήλ Χαμάς, μετά από την πρώτη κατάπαυση του πυρός που σημειώθηκε την Παρασκευή (24/11) και την πραγματοποίηση της πρώτης ανταλλαγής ομήρων – κρατουμένων.

Συνολικά 24 όμηροι (13 Ισραηλινοί, 10 Ταϊλανδοί και 1 Φιλιππινέζος) απελευθερώθηκαν από τη Χαμάς, ενώ το Ισραήλ απελευθέρωσε 39 γυναίκες και παιδιά που κρατούνταν σε φυλακές του.

Η Χαμάς επιβεβαίωσε νωρίτερα την «πλήρη διακοπή των στρατιωτικών δραστηριοτήτων» τις επόμενες τέσσερις ημέρες, περίοδο κατά την οποία θα απελευθερωθούν τουλάχιστον 50 όμηροι με αντάλλαγμα «τρεις παλαιστίνιους φυλακισμένους» (15) για τον καθένα.

 

Ελεύθεροι 24 όμηροι της Χαμάς και 39 Παλαιστίνιοι κρατούμενοι
Ελεύθεροι 24 όμηροι της Χαμάς και 39 Παλαιστίνιοι κρατούμενοι ΑΠΕ-ΜΠΕ / EPA @ALAA BADARNEH
Ελεύθεροι 24 όμηροι της Χαμάς και 39 Παλαιστίνιοι κρατούμενοι
Ελεύθεροι 24 όμηροι της Χαμάς και 39 Παλαιστίνιοι κρατούμενοι ΑΠΕ-ΜΠΕ / EPA @ALAA BADARNEH

Νέα ανταλλαγή το Σάββατο (25/11)

Το Σάββατο (25/11) θα γίνουν οι επόμενες παραδόσεις ομήρων και σύμφωνα με τη συμφωνία που έχει επικυρωθεί στο Κατάρ κάθε βράδυ της προηγούμενης θα πρέπει να υπάρχει λίστα με τους ομήρους που πρόκειται να απλευθερωθούν.

Οι ισραηλινές αρχές έχουν ήδη λάβει τη λίστα με τα ονόματα των ομήρων που θα απελευθερωθούν αύριο Σάββατο (25,11), κατά τη δεύτερη ημέρα της συμφωνηθείσας ανακωχής στον πόλεμο μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ισραηλινού τηλεοπτικού δικτύου Channel 12, η λίστα περιλαμβάνει τα ονόματα 13 Ισραηλινών (σ.σ. όπως και σήμερα). Αυτήν τη φορά όμως, αφορά περισσότερα παιδιά. Μεταξύ των ομήρων που απελευθερώθηκαν σήμερα ήταν μόνο τρία παιδιά.

 

Απελευθερώθηκαν 24 όμηροι που κρατούνταν από τη Χαμάς

Συνολικά 24 όμηροι – 13 Ισραηλινοί, 10 Ταϊλανδοί και ένας Φιλιππινέζος – απελευθερώθηκαν σήμερα από τη Χαμάς και παραδόθηκαν στη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ) στη Λωρίδα της Γάζας.

«Μεταξύ των απελευθερωθέντων ομήρων είναι 13 ισραηλινοί πολίτες – ορισμένοι εκ των οποίων έχουν διπλή υπηκοότητα – 10 Ταϊλανδοί και ένας Φιλιππινέζος», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Κατάρ, ο Μάτζιντ αλ Ανσάρι.

Τέσσερα παιδιά, εκ των οποίων ένα ηλικίας 2 ετών και έξι ηλικιωμένες γυναίκες άνω των 70 ετών συμπεριλαμβάνονται στον επίσημο κατάλογο των ομήρων που απελευθερώθηκαν, στο πλαίσιο της συμφωνίας μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς.

Στο έγγραφο που έδωσε στη δημοσιότητα το Γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου αναφέρονται τα ονόματα των 13 ομήρων. Μεταξύ αυτών βρίσκονται μια μητέρα 34 ετών και οι δύο κόρες της ηλικίας 2 και 4 ετών, μια γυναίκα ηλικίας 85 ετών, όπως επίσης και μια οικογένεια, η γιαγιά, η κόρη της και ο εγγονός της.

Κανένας άνδρας δεν απελευθερώθηκε.

Τέσσερις γερμανο-ισραηλινοί διπλής υπηκοότητας ήταν μεταξύ των ομήρων που απελευθερώθηκαν από τη Γάζα την Παρασκευή, ανέφεραν γερμανικά μέσα ενημέρωσης.

Οι απελευθερωμένοι όμηροι των οποίων τα μέλη της οικογένειας δήλωσαν ότι είχαν διπλή υπηκοότητα ήταν: Aviv Asher 2 ετών, Raz Asher 4 ετών, Doron Katz-Asher 34 ετών, Margalit Mozes 77 ετών.

Η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Ανναλένα Μπάερμποκ, στο περιθώριο μιας διάσκεψης του κόμματος των Πρασίνων, επιβεβαίωσε ότι μεταξύ αυτών που αφέθηκαν ελεύθεροι ήταν τέσσερις διπλής υπηκοότητας, μετέδωσε η Deutsche Welle.

Ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός επιβεβαίωσε ότι οι ομάδες του ξεκίνησαν μια πολυήμερη επιχείρηση με στόχο να διευκολύνουν την απελευθέρωση και μεταφορά των ομήρων που κρατούνται στη Γάζα και των Παλαιστινίων κρατουμένων.

«Ο βαθύς πόνος τον οποίο νιώθουν οι συγγενείς που είχαν χωριστεί από τους αγαπημένους τους είναι απερίγραπτος. Αισθανόμαστε ανακούφιση που ορισμένοι εξ αυτών θα ξανασμίξουν έπειτα από μακρά αγωνία», δήλωσε ο Φαμπρίτσιο Καρμπόνι, περιφερειακός διευθυντής για τη Μέση Ανατολή της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού.

Σημειώνεται ότι οι Ταϊλανδέζοι όμηροι δεν αναφέρονταν στη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, στο πλαίσιο της οποίας οι δύο πλευρές αποφάσισαν να απελευθερώσουν 50 ομήρους με αντάλλαγμα Παλαιστίνιους κρατουμένους».

Εικόνες από την στιγμή που οι απελευθερωμένοι όμηροι της Χαμάς εισέρχονται στο ισραηλινό έδαφος, έδωσε στη δημοσιότητα ο ισραηλινός στρατός.

Στα πλάνα φαίνεται το λεωφορείο που μεταφέρει τους ομήρους να περνά τα σύνορα με την Αίγυπτο και να μπαίνει στο Ισραήλ, συνοδεία αυτοκινήτων του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού.

Ο εκπρόσωπος των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων (IDF) Daniel Hagari πραγματοποίησε συνέντευξη Τύπου όπου είπε ότι οι απελευθερωμένοι όμηροι – 13 Ισραηλινοί και 11 αλλοδαποί – έχουν υποβληθεί όλοι σε ιατρικές εξετάσεις και είναι σε καλή κατάσταση.

Οι απελευθερωμένοι όμηροι μεταφέρονται στην αεροπορική βάση Χατζερίμ για να ολοκληρώσουν σωματικούς και ψυχικούς ελέγχους και να καλέσουν τις οικογένειές τους, ανέφεραν οι Times of Israel.

Οι ξένοι, από την Ταϊλάνδη και τις Φιλιππίνες, θα συναντήσουν εκπροσώπους των εθνών τους, είπε.

Στη συνέχεια θα μεταφερθούν όλοι με ελικόπτερα σε νοσοκομεία, όπου θα συναντήσουν τις οικογένειές τους, είπε.

Στο μεταξύ, στο Τελ Αβίβ οι πολίτες πανηγύριζαν για την απελευθέρωση των 13 Ισραηλινών ομήρων.

Ισραηλινοί στο Τελ Αβίβ πανηγυρίζουν για την απελευθέρωση των 13 Ισραηλινών
Ισραηλινοί στο Τελ Αβίβ πανηγυρίζουν για την απελευθέρωση των 13 Ισραηλινών Ariel Schalit/AP Photo

Αφέθηκαν ελεύθεροι 39 Παλαιστίνιοι που κρατούνταν σε ισραηλινές φυλακές

Την ίδια στιγμή, 39 Παλαιστίνιοι – 24 γυναίκες και 15 παιδιά, που κρατούνταν σε ισραηλινές φυλακές – απελευθερώθηκαν την Παρασκευή (24/11) στο πλαίσιο ανταλλαγής κρατουμένων μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς.

Η Λέσχη Παλαιστινίων Κρατουμένων – μια μη κυβερνητική οργάνωση η οποία υπερασπίζεται τους Παλαιστίνιους που κρατούνται σε ισραηλινές φυλακές – ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) ότι 28 απελευθερωθέντες μεταφέρθηκαν στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και άλλοι 11 αποβιβάστηκαν από λεωφορείο στην Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Οι 39 απελευθερωθέντες κρατούνταν σε τρεις ισραηλινές φυλακές, συμπεριλαμβανομένων δύο στη Δυτική Όχθη.

Η 23χρονη Μάλακ Σαλμάν είχε συλληφθεί πριν από επτά χρόνια καθ’ οδόν για το σχολείο της, επειδή προσπάθησε να μαχαιρώσει αστυνομικό στην Ιερουσαλήμ. Φυλακίστηκε τον Φεβρουάριο του 2016, εκτίοντας ποινή κάθειρξης εννέα ετών.

Συνοδεία αστυνομικών επέστρεψε σήμερα στο σπίτι της, στη συνοικία Μπέιτ Σαλάφα της Ανατολικής Ιερουσαλήμ. «Αστυνομικοί είναι στο σπίτι μας και εμποδίζουν τον κόσμο που θέλει να έρθει για να μας δει», είπε στο AFP η μητέρα της, συμπληρώνοντας ότι η 23χρονη «είναι αδύναμη, επειδή δεν έχει φάει από χθες».

Η Marah Bakir, μια πρώην Παλαιστίνια κρατούμενη που αφέθηκε ελεύθερη από τις ισραηλινές αρχές, συναντά την οικογένειά της
Η Marah Bakir, μια πρώην Παλαιστίνια κρατούμενη που αφέθηκε ελεύθερη από τις ισραηλινές αρχές, συναντά την οικογένειά της AP Photo/Mahmoud Illean

Μια άλλη Παλαιστίνια, η Marah Bakeer, που είναι μεταξύ της πρώτης ομάδας κρατουμένων που μόλις απελευθερώθηκαν από τη φυλακή Όφερ, είπε ότι πολλοί από τους αποφυλακισμένους χρειάζονται ιατρική φροντίδα.

Η Marah Bakeer, η οποία συνελήφθη το 2015 όταν ήταν 16 ετών, είπε στο Al Jazeera: “Όλοι οι κρατούμενοι υπέστησαν υψηλό επίπεδο ιατρικής παραμέλησης [κατά την κράτηση]”.

Είπε στο πρακτορείο ότι ενημερώθηκε σήμερα το πρωί ότι επρόκειτο να αφεθεί ελεύθερη, προσθέτοντας: “Είμαι λίγο νευρική και άναυδη. Δεν μπορώ να πιστέψω ότι είμαι έξω”.

Πρόσθεσε ότι ανυπομονεί να περάσει χρόνο με την οικογένειά της και σκέφτεται να εγγραφεί σε πανεπιστήμιο για να πάρει πτυχίο νομικής.

Οι ισραηλινές αρχές είχαν γνωστοποιήσει νωρίτερα σήμερα ότι απαγορεύεται οποιαδήποτε εκδήλωση στην Ιερουσαλήμ για τον εορτασμό της αποφυλάκισης κρατουμένων.

Ωστόσο, χιλιάδες Παλαιστίνιοι στην πόλη Beitunia, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, καλωσόρισαν τους Παλαιστίνιους κρατούμενους που απελευθερώθηκαν, με πανηγυρισμούς και κυματίζοντας παλαιστινιακές σημαίες.

Ο Νετανιάχου χαιρέτισε την απελευθέρωση ομήρων – Τι είπε

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου χαιρέτισε απόψε την απελευθέρωση 13 συμπατριωτών του που κρατούνταν όμηροι από τη Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, διαβεβαιώνοντας πως η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί για την επιστροφή όλων των απαχθέντων.

«Θέλω να σας τονίσω, στις οικογένειες των ομήρων και σε όλους τους πολίτες του Ισραήλ: Έχουμε δεσμευτεί για την επιστροφή όλων των απαχθέντων», είπε και συμπλήρωσε: «Αυτός είναι ένας από τους στόχους του πολέμου και έχουμε δεσμευτεί πως θα επιτύχουμε όλους τους στόχους του πολέμου».

«Οι πολίτες μας υποβλήθηκαν σε προκαταρκτικό ιατρικό έλεγχο και οι οικογένειές τους ενημερώθηκαν από τους αρμόδιους αξιωματούχους ότι έχουν επιστρέψει», αναφέρει η ανακοίνωση που εξέδωσε νωρίτερα το γραφείο του ισραηλινού πρωθυπουργού, επιβεβαιώνοντας ότι απελευθερώθηκαν επίσης 10 Ταϊλανδοί και ένας Φιλιππινέζος.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, από την πλευρά του, ο Μπένι Γκαντς, ο ηγέτης του αντιπολιτευόμενου κόμματος «Εθνική Ενότητα» ο οποίος εντάχθηκε στο πολεμικό συμβούλιο της κυβέρνησης, ανέφερε ότι τα συναισθήματα είναι ανάμεικτα, «χαρά, πόνος, θλίψη και αποφασιστικότητα», καθώς μόνο λιγοστοί εκ των ομήρων απελευθερώθηκαν σήμερα. Χαρακτήρισε «ηθική επιταγή» να συνεχιστεί ο αγώνας για την απελευθέρωση των υπολοίπων ομήρων.

Μπάιντεν για απελευθέρωση ομήρων: “Είναι μόνο η αρχή”

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν χαιρέτισε τη σημερινή απελευθέρωση 24 ομήρων της Χαμάς, υπογραμμίζοντας πως θεωρεί ότι «είναι μόνο η αρχή» και πως η συμφωνία είναι δομημένη με τέτοιο τρόπο ώστε να αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο παράτασης της ανακωχής προκειμένου να καταστεί εφικτή η απελευθέρωση περισσότερων απαχθέντων. «Αυτός είναι ο στόχος μας», τόνισε.

Ο αμερικανός πρόεδρος σημείωσε πως η συμφωνία επιτεύχθηκε χάρη και στις έντονες διπλωματικές προσπάθειες της κυβέρνησής του, συμπεριλαμβανομένων «πολυάριθμων επαφών» που είχε ο ίδιος με ηγέτες χωρών στην περιοχή της Μέσης Ανατολής.

«Σήμερα, μπορούμε να αισθανόμαστε ευγνώμονες για την επανένωση οικογενειών με αγαπημένα τους πρόσωπα που κρατούνταν όμηροι επί σχεδόν 50 ημέρες», είπε ο πρόεδρος Μπάιντεν σε δημοσιογράφους στη νήσο Ναντάκετ της Μασαχουσέτης.

Υπογράμμισε, επίσης, ότι “δεν θα σταματήσει” μέχρι να γυρίσουν στο σπίτι τους όλοι οι εναπομείναντες όμηροι στη Γάζα. “Την επόμενη ώρα περίπου θα μάθουμε ποιο είναι το δεύτερο κύμα απελευθερώσεων”, είπε ο Μπάιντεν, ενώ τόνισε, μεταξύ άλλων:

Δεν γνωρίζουμε πότε θα απελευθερωθούν οι πρώτοι Αμερικανοί όμηροι. Δεν γνωρίζουμε τις συνθήκες τους. Δεν γνωρίζουμε τους συγκεκριμένους ομήρους που θα απελευθερωθούν”.

Τζο Μπάιντεν
Τζο Μπάιντεν AP Photo/Stephanie Scarbrough

“Έχω ενθαρρύνει τον πρωθυπουργό Νετανιάχου να επικεντρωθεί στην προσπάθεια μείωσης του αριθμού των θυμάτων, ενώ προσπαθεί να εξαλείψει τη Χαμάς, κάτι που είναι νόμιμος στόχος. Αυτό είναι ένα δύσκολο έργο και δεν ξέρω πόσο καιρό θα πάρει” είπε. “Δεν εμπιστεύομαι τη Χαμάς να κάνει τίποτα σωστά. Εμπιστεύομαι μόνο τη Χαμάς να ανταποκριθεί στην πίεση” υπογράμμισε.

Αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη αναβίωσης της διαδικασίας για την επίλυση του Μεσανατολικού, για μια «λύση δύο κρατών», υπογραμμίζοντας ότι η Χαμάς δεν επιθυμεί «Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι να ζήσουν δίπλα-δίπλα ειρηνικά». Συμπλήρωσε ότι η παλαιστινιακή ισλαμιστική οργάνωση – η οποία διοικεί τη Λωρίδα της Γάζας από το 2007 – «δεν δίνει δεκάρα» για «τους αθώους Παλαιστίνιους που υποφέρουν πολύ εξαιτίας αυτού του πολέμου, τον οποίο εξαπέλυσε η Χαμάς».

137 φορτηγά μετέφεραν ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας

Η εκεχειρία που τέθηκε σε ισχύ σήμερα στη Λωρίδα της Γάζας επέτρεψε στον ΟΗΕ να “αυξήσει” τη μεταφορά της ανθρωπιστικής βοήθειας στον παλαιστινιακό θύλακα. Συνολικά, 137 φορτηγά παρέδωσαν ήδη το φορτίο τους στο σημείο υποδοχής που διαχειρίζεται η υπηρεσία του ΟΗΕ που είναι αρμόδια για τον συντονισμό των ανθρωπιστικών υποθέσεων (UNRWA/OCHA), η οποία χαιρετίζει το εγχείρημα, σύμφωνα με ανακοίνωσή της.

Η παράδοση αυτή αποτελεί “τη μεγαλύτερη αυτοκινητοπομπή με ανθρωπιστική βοήθεια” από την έναρξη του πολέμου μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, στις 7 Οκτωβρίου, προσθέτει η OCHA. Διευκρινίζει ότι 129.000 λίτρα καυσίμων πέρασαν επίσης τα σύνορα προς τη Λωρίδα της Γάζας και ότι 21 ασθενείς σε κρίσιμη κατάσταση απομακρύνθηκαν από το βόρειο τμήμα του παλαιστινιακού θύλακα.

“Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι βοηθήθηκαν με τρόφιμα, νερό, ιατρικό υλικό και άλλα είδη πρώτης ανάγκης”, προσθέτει.

Η υπηρεσία του ΟΗΕ υπόσχεται να εργαστεί για να “συνεχίσει να αυξάνει τις ανθρωπιστικές επιχειρήσεις εντός των προσεχών ημερών προκειμένου να ανταποκριθεί στις ανάγκες των κατοίκων όλης της Γάζας”.

Εδώ και εβδομάδες, ο ΟΗΕ, μη κυβερνητικές οργανώσεις και πολλές ξένες κυβερνήσεις δεν σταματούσαν να ζητούν παύση των εχθροπραξιών ή μια εκεχειρία, κυρίως για να μεταφερθεί η επείγουσα βοήθεια στον πληθυσμό της Λωρίδας της Γάζας που αγωνίζεται να επιβιώσει σε συνθήκες ανθρωπιστικής καταστροφής.

Ο ΟΗΕ χαιρέτισε επίσης με ανακοίνωσή του την απελευθέρωση σήμερα 24 ομήρων και “επαναλαμβάνει την έκκλησή του για την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση όλων των ομήρων”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα