Ιστορικές Προεδρικές εκλογές στην Ουκρανία

Ιστορικές Προεδρικές εκλογές στην Ουκρανία
© ALAMY LIVE NEWS.

Στις κάλπες για την εκλογή νέου προέδρου προσέρχονται οι πολίτες της Ουκρανίας, σε μία κρίσιμη αναμέτρηση για το μέλλον της χώρας. Το μεγαλύτερο ερώτημα δεν είναι το ποιος θα είναι ο νέος πρόεδρος, αλλά τι θα συμβεί σε δύο ανατολικές επαρχίες της χώρα

Προεδρικές εκλογές διεξάγονται σήμερα στην Ουκρανία για την ανάδειξη του προσώπου που θα αναλάβει τα πολιτικά ηνία της χώρας και ο οποίος θα έχει το δύσκολο έργο του τερματισμού της φιλο-ρωσικής αυτονομιστικής εξέγερσης στα ανατολικά και της προσπάθειας να εξομαλύνει τις σχέσεις με τη Ρωσία. Περισσότερα από 36 εκατομμύρια ψηφοφόροι προσέρχονται στις κάλπες, από το εθνικιστικό Λβιβ στα δυτικά, έως την αρχαία πρωτεύουσα Χάρκοβο στα ανατολικά και από την Οδησσό  στο νότο έως την πρωτεύουσα Κίεβο στα βόρεια της χώρας.

Ιστορικές Προεδρικές εκλογές στην Ουκρανία
© APΣτα ανατολικά οι φιλορώσοι αυτονομιστές στις περιοχές του Ντόνετσκ και του Λουγκάνσκ έχουν προειδοποιήσει ότι θα κάνουν τα πάντα για να αποτρέψουν την ψηφοφορία με αποτέλεσμα εκατομμύρια Ουκρανοί να στερηθούν του δικαιώματος της ψήφου. Χθες Σάββατο, πάντως οι ουκρανικές αρχές δήλωσαν ότι θα προσπαθήσουν να μεταφέρουν τη νύχτα με άρματα μάχης και ελικόπτερα ψηφοδέλτια και κάλπες στα εκλογικά κέντρα στα ανατολικά της χώρας. Για την διεξαγωγή των εκλογών οι αρχές του Κιέβου έχουν αναπτύξει 55.000 αστυνομικούς και 20.000 εθελοντές ώστε να εξασφαλιστεί η διαδικασία.

Ο φιλοδυτικός δισεκατομμυριούχος Πέτρο Ποροσένκο είναι το φαβορί στις προεδρικές εκλογές καθώς οι δημοσκοπήσεις του δίνουν πάνω από 44 % των ψήφων. Οι κύριοι ανταγωνιστές του Ποροσένκο είναι η επίσης φιλοδυτική Γιούλια Τιμοσένκο , η οποία  τάσσεται υπέρ ενός δημοψηφίσματος για την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ και ο φιλορώσος Σεργκέι Τιχίπκο ο οποίος υπόσχεται ομαλοποίηση των οικονομικών σχέσεων με τη Ρωσία.

Δεκάδες ένοπλοι φιλορώσοι αυτονομιστές συγκεντρώθηκαν έξω από το σπίτι του  Ρινάτ Αχμέτοφ, στο Ντονέτσκ

Δεκάδες ένοπλοι φιλορώσοι αυτονομιστές συγκεντρώθηκαν σήμερα έξω από το σπίτι του πλουσιότερου ανθρώπου στην Ουκρανία, του Ρινάτ Αχμέτοφ, στην ανατολική πόλη Ντονέτσκ την ώρα που οι Ουκρανοί ψηφίζουν για την ανάδειξη του νέου προέδρου της χώρας.

Οι ένοπλοι έχουν εμποδίσει τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας στο Ντονέτσκ και σε άλλα τμήματα της κυρίως ρωσόφωνης ανατολικής Ουκρανίας.

Ο δισεκατομμυριούχος Αχμέτοφ, ο οποίος ελέγχει τη βιομηχανία ατσαλιού και θερμοηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα, ενώ δραστηριοποιείται και στον τομέα των ορυχείων, είναι γνωστός στο εξωτερικό ως ιδιοκτήτης της ποδοσφαιρικής ομάδας Σαχτάρ Ντονέτσκ.

Την περασμένη εβδομάδα, κάλεσε τους Ουκρανούς να ψηφίσουν στις προεδρικές εκλογές και κατηγόρησε τους ενόπλους για "γενοκτονία".

Ορισμένοι από τους συγκεντρωμένους ενόπλους σήμερα ήταν μασκοφόροι και επιθετικοί προς τους δημοσιογράφους ενώ πλησίαζαν το σπίτι του Αχμέτοφ, το οποίο φυλάσσεται από ενόπλους φρουρούς ασφαλείας.

Ο Αχμέτοφ, στα εργοστάσια και στα ορυχεία του οποίου απασχολούνται περίπου 300.000 άνθρωποι, προέτρεψε τις τελευταίες μέρες τους εργαζόμενους στις επιχειρήσεις του να συμμετάσχουν σε πορείες διαμαρτυρίας κατά των αυτονομιστών και υπέρ μίας ενωμένης Ουκρανίας ενόψει των σημερινών εκλογών.

SHARE: