Ιστορική απόφαση: Ο ΟΗΕ δεν θεωρεί την κάνναβη επικίνδυνη

Ιστορική απόφαση: Ο ΟΗΕ δεν θεωρεί την κάνναβη επικίνδυνη
shutterstock

Η απόφαση-ορόσημο του ΟΗΕ αφαιρεί την κάνναβη από τον κατάλογο των επικίνδυνων ουσιών, εκσυγχρονίζοντας το ρυθμιστικό πλαίσιο και ανοίγοντας τον δρόμο στην ανάπτυξη της φαρμακευτικής κάνναβης.

Η Ενιαία Συμφωνία των Ηνωμένων Εθνών για τα Ναρκωτικά, μετά από 60 χρόνια προχώρησε σε επαναξιολόγηση σχετικά με την επικινδυνότητά της κάνναβης, λαμβάνοντας μία απόφαση ορόσημο.

Σε αυτή την Σύμβαση, η κάνναβη συμπεριλαμβάνεται σε δύο σημεία: στο Παράρτημα 1, όπου καταγράφονται όλα τα διαθέσιμα σκληρά και επικίνδυνα ναρκωτικά και το Παράρτημα 4. Εκεί παρατίθενται ονόματα ουσιών που δεν έχουν καμιά απολύτως χρησιμότητα ή που θεωρούνται ως τα πλέον εξαρτησιογόνα. Ο διεθνής οργανισμός έκανε επαναξιολόγηση ως προς την κάνναβη, διαγράφοντάς την από αυτό το παράρτημα.

Ο Στέφαν Κράμερ, επικεφαλής μιας επιχείρησης που εισάγει, αποθηκεύει και διανέμει φαρμακευτική κάνναβη στη Γερμανία, υποστηρίζει ότι πρέπει να ακολουθήσουν δύο ακόμη βήματα: μεγαλύτερη φιλελευθεροποίηση της χρήσης της και οικονομική στήριξη της έρευνας. Μετά την επαναξιολόγηση από τα Ηνωμένα Έθνη ο κλάδος περιμένει τώρα χαλάρωση των όρων γύρω από τη χρήση κάνναβης για ιατρικούς λόγους.

Γνώστες του κλάδου θεωρούν πάντως ότι η απόφαση των Ηνωμένων Εθνών δεν θα έχει άμεση εφαρμογή και δεν πρόκειται να αλλάξει γρήγορα το ρυθμιστικό πλαίσιο γύρω από την κάνναβη, σύμφωνα με την DW.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα