Ιστορική στιγμή: Προσδέθηκε στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό το SpaceX Crew Dragon

Ιστορική στιγμή: Προσδέθηκε στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό το SpaceX Crew Dragon
H στιγμή της πρόσδεσης του SpaceX Dragon στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό AP

Το SpaceX Crew Dragon είναι το πρώτο όχημα που η NASA πιστοποίησε να μεταφέρει ανθρώπους μετά το Space Shuttle και το πρώτο ιδιωτικό διαστημικό σκάφος που έλαβε ποτέ αυτήν την έγκριση.

Με ασφάλεια προσδέθηκε στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, γύρω στις 6 το πρωί της Τρίτης (ώρα Ελλάδας), μετά από ένα ταξίδι 27 ωρών, το διαστημικό όχημα Crew Dragon «Resilience» της Space X, το οποίο μεταφέρει τέσσερις αστροναύτες (τρεις Αμερικανούς της NASA και έναν Ιάπωνα της JAXA).

Το SpaceX Crew Dragon, το πρώτο όχημα που η NASA πιστοποίησε να μεταφέρει ανθρώπους μετά το Space Shuttle και το πρώτο ιδιωτικό διαστημικό σκάφος που έλαβε ποτέ αυτήν την έγκριση, εκτοξεύτηκε την Κυριακή από το Kennedy Space Center.

Είναι η δεύτερη επιτυχής αποστολή διαστημικού «ταξί» (η πρώτη ήταν πριν μερικούς μήνες) για την εταιρεία του Ίλον Μασκ, που έχει υπογράψει σχετική συμφωνία με τη NASA για τη μεταφορά τόσο προμηθειών όσο και αστροναυτών στον ΔΣΣ, ώστε η τελευταία αφενός να πάψει πια να εξαρτιέται από τους ρωσικούς πυραύλους «Σογιούζ» αφετέρου να επικεντρωθεί στον νέο μεγάλο στόχο της, την επιστροφή των αστροναυτών της Σελήνης το 2024. Η επόμενη αποστολή της Space X στον ΔΣΣ θα είναι ένα ρομποτικό μεταγωγικό Dragon στις 2 Δεκεμβρίου.

Τους τέσσερις αστροναύτες συνόδευσε στο ταξίδι τους ένα χαριτωμένο αιωρούμενο κουκλάκι «Γιόντα», που λειτουργεί ως δείκτης της βαρύτητας μέσα στη διαστημική κάψουλα. Οι τέσσερις αστροναύτες, που θα παραμείνουν έξι μήνες στον ΔΣΣ, βρήκαν εκεί άλλους τρεις, δύο Ρώσους κοσμοναύτες και μία Αμερικανίδα, οι οποίοι είχαν φθάσει τον Οκτώβριο με «Σογιούζ». Αυτή η πολυκοσμία θα έχει ως συνέπεια την έλλειψη χώρων και γι’ αυτό ο κυβερνήτης της NASA, Μάικ Χόπκινς, θα κοιμάται -τουλάχιστον προσωρινά- στο «παρκαρισμένο» Crew Dragon και όχι στον ΔΔΣ.

Η NASA αναμένεται να μεταδώσει ζωντανά μια «τελετή καλωσορίσματος» στη 1 το μεσημέρι της Τρίτης, όταν το πλήρωμα – οι αστροναύτες αναμένεται να βγουν από το διαστημικό σκάφος για πρώτη φορά.

Ευρωπαϊκή αποτυχία

Την ίδια στιγμή, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA) ανακοίνωσε ότι οκτώ λεπτά μετά την εκτόξευση ενός πυραύλου Vega της εταιρείας Arianespace από το διαστημοδρόμιο της Ευρώπης στο Κουρού της Γαλλικής Γουιάνας στη Νότια Αμερική, ο πύραυλος απέκλινε της πορείας του και η αποστολή του απέτυχε, συμπαρασύροντας στην απώλεια έναν ισπανικό (SEOSAT-Ingenio) και έναν γαλλικό δορυφόρο (TARANIS της γαλλικής διαστημικής υπηρεσίας CNES) που μετέφερε.

Είναι η δεύτερη σημαντική δυσλειτουργία πυραύλου Vega την τελευταία διετία, μετά από εκείνη το 2019, όταν χάθηκε ένας δορυφόρος των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων λόγω τεχνικής βλάβης, όπως διαπιστώθηκε αργότερα. Για τα αίτια της νέας αποτυχίας θα πραγματοποιηθεί έρευνα.

Οι πύραυλοι Vega έχουν ύψος περίπου 30 μέτρων και μεταφέρουν φορτία έως 1.500 κιλών σε πολικές τροχιές, σε ύψος 700 χιλιομέτρων πάνω από τη Γη. Έχουν εκτοξευθεί 17 φορές μέχρι σήμερα από το 2012 που τέθηκαν σε λειτουργία, με 15 επιτυχίες και δύο αποτυχίες. Οι ESA και Arianespace, ήδη, αναπτύσσουν μία βελτιωμένη έκδοση του Vega που θα μεταφέρει φορτία έως 2.300 κιλών.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα