Ιταλία: 75 χρόνια απελευθέρωσης από τη ναζιστική κατοχή – Μια διαφορετική επέτειος

Ιταλία: 75 χρόνια απελευθέρωσης από τη ναζιστική κατοχή –  Μια διαφορετική επέτειος
Εορτασμός για τα 75 χρόνια απελευθέρωσης από τον ναζισμό AP Photo/Alessandra Tarantino

Η Ιταλία γιορτάζει τα 75 χρόνια από την απελευθέρωσή της από το φασιστικό καθεστώς, με κάθε τιμή και τελετή ωστόσο να διαφέρει από τις προηγούμενες.

Τα 75 χρόνια από την απελευθέρωση από το φασιστικό καθεστώς και την ναζιστική κατοχή γιορτάζει σήμερα, Σάββατο η Ιταλία, έστω και αν οι δημόσιες τελετές έχουν περιοριστεί στο ελάχιστο λόγω κορονοϊού.

Οι Ιταλοί πολίτες γιόρτασαν την επέτειο από τα σπίτια τους, βγαίνοντας στα μπαλκόνια τους, υψώνοντας ιταλικές σημαίες, με τις πλατείες να είναι άδειες και κάθε τελετή τιμής και μνήμης, όπως η κατάθεση στεφάνου στο μνημείο του άγνωστου στρατιώτη έγινε χωρίς κόσμο.

“Η γιορτή αυτή της απελευθέρωσης από τον φασισμό και τον ναζισμό ας μας προσφέρει την δύναμή για μια νέα αρχή“, δήλωσε ο Ιταλός πρόεδρος Σέρτζιο Ματαρέλα.

Κατάθεση στεφάνου χωρίς παρουσία κόσμου AP Photo/Andrew Medichini

Το πρωί, μόνος και με προστατευτική μάσκα κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο του άγνωστου στρατιώτη, στην πλατεία piazza Venezia της Ρώμης. “Πρόκειται για ένα απόθεμα αξιών τεράστιας κοινωνικής και θεσμικής αξίας, το οποίο πρέπει να προσφέρει, για μια ακόμη φορά, την ισχυρή ενέργεια για να αντιμετωπίσουμε, όλοι μαζί, την φάση της ανάκαμψης της χώρας μας”. δήλωσε ο Ματαρέλα. Ο Ιταλός πρόεδρος πρόσθεσε ότι πλέον, οι μαχητές στην πρώτη γραμμή του πυρός είναι οι γιατροί, οι νοσοκόμοι, οι εργάτες και όσοι επιτρέπουν στην Ιταλία να συνεχίσει να λειτουργεί.

Μία διαφορετική εθνική εορτή στην Ιταλία AP Photo/Andrew Medichini

Με αναφορά στις τελευταίες φάσεις του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου και στην αμέσως επόμενη περίοδο, ο Σέρτζιο Ματαρέλα υπογράμμισε ότι “ακριβώς την περίοδο εκείνη η αντοχή, οι θυσίες και η εθνική συνείδηση επέτρεψαν στους Ιταλούς να ξεπεράσουν εμπόδια που έμοιαζαν απροσπέλαστα”.

Η φετινή επέτειος απελευθέρωσης από το φασιστικό καθεστώς δεν θύμιζε σε τίποτα αυτή των προηγούμενων χρόνων AP Photo/Andrew Medichini

Τέλος παρότρυνε τους συμπατριώτες του “η ικανότητά τους να αντιμετωπίζουν με επιτυχία τις δυσκολίες, να χαρακτηρίσει την στάση τους και στην σημερινή περίοδο, κατά την σκληρή δοκιμασία της ασθένειας αυτής, η οποία στέρησε τόσες ζωές”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα