Ιταλία: Απάτη 600 εκατ. ευρώ με “εταιρίες-φαντάσματα” – Λάμβαναν χρηματοδοτήσεις του Σχεδίου Ανάκαμψης

Διαβάζεται σε 2'
Ιταλική αστυνομία
iStock

Η ιταλική οικονομική αστυνομία ανακάλυψε απάτη με εικονικές εταιρίες που είχαν λάβει πόρους από τα κονδύλια του Ιταλικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Η ιταλική οικονομική αστυνομία ανακάλυψε απάτη ύψους 600 εκατομμυρίων ευρώ, με «εταιρίες-φαντάσματα» οι οποίες είχαν ζητήσει και λάβει πόρους από τα κονδύλια του Ιταλικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, τις έρευνες πραγματοποίησε η εισαγγελία της Ρώμης και η οικονομική αστυνομία της Βενετίας, σε συνεργασία με αστυνομικές δυνάμεις της Αυστρίας, της Ρουμανίας και της Σλοβακίας και τις ευρωπαϊκές δικαστικές αρχές.

Σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο, έχουν εκδοθεί 23 εντάλματα σύλληψης και η όλη αυτή απάτη οφείλεται στην δράση του οργανωμένου εγκλήματος, που είχε καταφέρει να καταστρατηγήσει τους κανόνες της ιταλικής και ευρωπαϊκής νομοθεσίας ώστε μέλη του να μπορούν να ζητούν χρηματοδοτήσεις που σχετίζονται με το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Σε δημοσίευμα του Politico αναφέρεται πως η αστυνομία συνέλαβε την Πέμπτη πάνω από 20 υπόπτους στην Ιταλία, την Αυστρία, τη Ρουμανία και τη Σλοβακία. Έπειτα από αίτημα των εισαγγελέων της ΕΕ, 150 αξιωματικοί από τις μονάδες δίωξης οικονομικού εγκλήματος και οικονομικής αστυνομίας προχώρησαν στη σύλληψη οκτώ ατόμων, ενώ άλλοι 14 τέθηκαν σε κατ’ οίκον περιορισμό. Η αστυνομία πραγματοποίησε επίσης επιδρομές σε σπίτια και επιχειρήσεις και προχώρησε σε κατάσχεση και δέσμευση περιουσιακών στοιχείων όπως διαμερίσματα και βίλες, κρυπτονομίσματα, ρολόγια Rolex, χρυσό και κοσμήματα, καθώς και μια Lamborghini, μια Porsche και ένα Audi Q8.

Η οικονομική αστυνομία ερεύνησε ύποπτες συναλλαγές και εντόπισε «το ξέπλυμα τεράστιων παράνομων κερδών που πραγματοποιήθηκε μέσω ενός σύνθετου δικτύου εικονικών εταιριών που δημιουργήθηκαν στην Ιταλία, την Αυστρία, τη Σλοβακία και τη Ρουμανία», ανέφερε σε δήλωση της η οικονομική αστυνομία της Ιταλίας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα