Ιταλία: Αρνείται να επιστρέψει στο Μόναχο άγαλμα που αγόρασε ο Χίτλερ

Διαβάζεται σε 2'
Ο Δισκοβόλος της Παλομπάρα
Ο Δισκοβόλος της Παλομπάρα AP

Η Ιταλία απορρίπτει το αίτημα του μουσείου του Μονάχου να επιστρέψει το αρχαίο ρωμαϊκό άγαλμα του “Δισκοβόλου της Παλομπάρα” που αγόρασε ο Χίτλερ

Ο υπουργός Πολιτισμού της Ιταλίας απορρίπτει το αίτημα της Γερμανικής Κρατικής Συλλογής Αρχαιοτήτων του Μονάχου να επιστρέψει ένα αρχαίο ρωμαϊκό άγαλμα που ενσάρκωνε την άρια αισθητική του Χίτλερ, χαρακτηρίζοντάς το εθνικό θησαυρό.

Ο “Δισκοβόλος της Παλομπάρα” είναι ένα ρωμαϊκό αντίγραφο του 2ου αιώνα μ.Χ του φημισμένου ελληνικού χάλκινου πρωτοτύπου του γλύπτη Μύρωνα που έχει χαθεί. O Αδόλφος Χίτλερ είχε αγοράσει το ρωμαϊκό αντίγραφο από τον ιδιώτη Ιταλό ιδιοκτήτη του το 1938 υπό την πίεση του Ιταλού δικτάτορα Μπενίτο Μουσολίνι και ενάντια στις επιθυμίες του υπουργού Παιδείας και αξιωματούχων αρμόδιων για τον ιταλικό πολιτισμό. Το άγαλμα, που ανακαλύφθηκε στη ρωμαϊκή βίλα Παλομπάρα το 1781, επιστράφηκε στην Ιταλία το 1948 ως μέρος έργων που αποκτήθηκαν παράνομα από τους Ναζί.

Η διαμάχη προέκυψε όταν ο διευθυντής του Εθνικού Ρωμαϊκού Μουσείου ζήτησε να επιστραφεί η μαρμάρινη βάση του αγάλματος του 17ου αιώνα από την κρατική συλλογή αρχαιοτήτων Antikensammlungen. Το γερμανικό μουσείο ζήτησε αντ’ αυτού την επιστροφή του Discobolus Palombara, λέγοντας ότι είχε μεταφερθεί παράνομα στην Ιταλία το 1948, ανέφερε η εφημερίδα Corriere della Sera την Παρασκευή, σύμφωνα με το AP.

Ο υπουργός Πολιτισμού της Ιταλίας, Τζενάρο Σανγκιουλιάνο, εξέφρασε αμφιβολίες ότι η Γερμανίδα υπουργός Πολιτισμού, Κλαούντια Ροθ, γνώριζε το αίτημα της Βαυαρίας.

“Έκανα ένα αστείο – θα πρέπει να πατήσουν πάνω από το πτώμα μου”, δήλωσε ο υπουργός στην ιταλική κρατική τηλεόραση Rai το βράδυ του Σαββάτου. Στις δηλώσεις του, χαρακτήρισε το γερμανικό αίτημα για την επιστροφή του ως “απαράδεκτο”.

“Το έργο αυτό αποκτήθηκε με δόλιο τρόπο από τους Ναζί και αποτελεί μέρος της εθνικής μας κληρονομιάς”, δήλωσε ο Sangiuliano στη Rai. Εξέφρασε την ελπίδα ότι η βάση θα επιστραφεί.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα