Ιταλία: Εντολή σχηματισμού κυβέρνησης έλαβε ο Τζουζέπε Κόντε

Ιταλία: Εντολή σχηματισμού κυβέρνησης έλαβε ο Τζουζέπε Κόντε
Τζουζέπε Κόντε AP

Θα είμαι συνήγορος υπεράσπισης των Ιταλών δήλωσε ο 54χρονος καθηγητής Νομικής, που έλαβε τελικά το απόγευμα της Τετάρτης εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον Πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας

“Λευκός καπνός” στη Ρώμη για το σχηματισμό κυβέρνησης στην Ιταλία. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα έδωσε τελικά εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, Τζουζέπε Κόντε.

Ο 54χρονος καθηγητής Νομικής, ήταν και ο “εκλεκτός” για να αναλάβει τα ηνία της κυβέρνησης που θα σχηματίσουν το Κίνημα Πέντε Αστέρων και η Λέγκα, προκαλώντας “τριγμούς” στην ΕΕ.

Κατά τη λήξη της συνάντησής του με τον Ματταρέλλα, μετά από συνομιλία που διήρκεσε μια ώρα και πενήντα λεπτά, ο Τζουζέπε Κόντε, μεταξύ των άλλων, δήλωσε:

«Δέχθηκα με την προβλεπόμενη επιφύλαξη την εντολή του προέδρου. Το πρόγραμμά μου θα βασίζεται στις συμφωνίες των πολιτικών δυνάμεων που με στηρίζουν. Με τον Ιταλό πρόεδρο μιλήσαμε για την κρίσιμη φάση που διανύουμε και γνωρίζω ότι πρέπει να επιβεβαιωθεί η διεθνής και ευρωπαϊκή τοποθέτηση της χώρας μας. Θα ασχοληθούμε με τη διαπραγμάτευση για τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, για το δικαίωμα του ασύλου και για την ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης. Θα κάνω ότι δύναμαι υπέρ του εθνικού συμφέροντος. Η χώρα μας αναμένει μια νέα κυβέρνηση και απαντήσεις. Θα είναι η κυβέρνηση της αλλαγής. Το πολιτικό συμβόλαιο στο οποίο βασίζεται εκπροσωπεί τα αιτήματα αλλαγής των πολιτών. Θα αποτελέσουν και τη βάση της κυβερνητικής δράσης, με σεβασμό στις δικαιοδοσίες που μου δίδει το Σύνταγμα. Θα είναι μια κυβέρνηση υπέρ των πολιτών και του συμφέροντός τους. Ως δικηγόρος υπερασπίσθηκα πολλούς πολίτες. Τώρα θα υπερασπισθώ τα συμφέροντα των Ιταλών, στην Ευρώπη και σε διεθνές επίπεδο. Θα είμαι ένας συνήγορος υπεράσπισης του ιταλικού λαού. Τις επόμενες ημέρες θα επιστρέψω στον πρόεδρο της Δημοκρατίας για να λύσω την επιφύλαξη με την οποία δέχθηκα την εντολή, και να του προτείνω, σε περίπτωση θετικής έκβασης, όπως ελπίζω, τα ονόματα για τη λίστα των υπουργών. Δεν βλέπω την ώρα να αρχίσω να εργάζομαι».

Ο Ιταλός εντολοδόχος πρωθυπουργός αύριο αναμένεται να συναντήσει όλα τα πολιτικά κόμματα (παρ΄όλο που προτάθηκε μόνον από τα Πέντε Αστέρια και την Λέγκα) και να επιστρέψει -πιθανώς αύριο βράδυ ή μεθαύριο- στον πρόεδρο της Δημοκρατίας, με την λίστα των προτεινόμενων υπουργών του.

Μέχρι και το βράδυ της Τρίτης, η Ιταλική Προεδρία δεν είχε επιβεβαιώσει την επίδοση της εντολής σχηματισμού στον Κόντε. Ένα από τα τελευταία κωλύματα που εμφανίστηκαν, έστω και σχηματικά, ήταν τα “κενά” που εμφάνιζε το βιογραφικό του εντολοδόχου πρωθυπουργού, όπου αναφέρονταν τίτλοι σπουδών και μεταπτυχιακά σε πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκη, με το ίδιο το πανεπιστήμιο να απαντά πως αυτό δεν ισχύει.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα