Ιταλία: Ερευνητές παρουσίασαν διαδικτυακό χάρτη των φασιστικών μνημείων της χώρας

Ιταλία: Ερευνητές παρουσίασαν διαδικτυακό χάρτη των φασιστικών μνημείων της χώρας
O οβελίσκος της Ρώμης με την επιγραφή "Μουσολίνι Ντούτσε" AP Photo/Andrew Medichini

Η ιστοσελίδα "Τόποι Φασισμού" μετά από τέσσερα χρόνια έρευνας κατέγραψε περισσότερα από 1.400 φασιστικά μνημεία στην Ιταλία.

Περισσότερα από 1.400 μνημεία, πινακίδες οδών και επιγραφές που υμνούν τον φασισμό αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο στην πρώτη εθνική προσπάθεια καταγραφής των συμβόλων του καθεστώτος του Μπενίτο Μουσολίνι, τα οποία παραμένουν στη θέση τους σε διάφορες περιοχές της Ιταλίας.

Μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, οι Γερμανοί επιχείρησαν συστηματικά να εξαλείψουν κάθε σημάδι του ναζιστικού καθεστώτος του Αδόλφου Χίτλερ. Ωστόσο, οι Ιταλοί ακολούθησαν μια πολύ πιο χαλαρή προσέγγιση σε ό,τι αφορά τα ίχνη της 21χρονης δικτατορίας του Μουσολίνι.

Η ιστοσελίδα «Τόποι Φασισμού» (www.luoghifascismo.it) παρουσιάστηκε σήμερα από το Ινστιτούτο Φερούτσιο Πάρι, με έδρα το Μιλάνο, ύστερα από τέσσερα χρόνια έρευνας. Παραθέτει διάσημα τοπόσημα, όπως ο οβελίσκος της Ρώμης με την επιγραφή «Μουσολίνι Ντούτσε».

«Είναι μια μερική απογραφή… Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι δεν έχει ολοκληρωθεί, είναι ένα έργο σε εξέλιξη», δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ο Ιγκόρ Πιτσιρούσο, ερευνητής-ιστορικός και διαχειριστής της ιστοσελίδας. Προανήγγειλε πως το περιεχόμενο θα εμπλουτιστεί με τη συνδρομή αναγνωστών, διευκρινίζοντας πως θα ακολουθηθεί διαδικασία επαλήθευσης από ειδικούς. Ενδεικτικές της θερμής υποδοχής που έτυχαν οι «Τόποι Φασισμού» αποτελούν οι 12 προτάσεις για προσθήκες που εστάλησαν στον διαχειριστή της ιστοσελίδας ύστερα από σχετικό δημοσίευμα στην εφημερίδα La Repubblica.

Η πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι υπήρξε στα εφηβικά της χρόνια θαυμάστρια του Μουσολίνι. Τον περασμένο Αύγουστο είπε ότι η ιταλική δεξιά έχει τοποθετήσει τον φασισμό στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας εδώ και δεκαετίες.

Ο κυβερνητικός συνασπισμός του οποίου ηγείται η Μελόνι επέλεξε πάντως για την προεδρία της Γερουσίας τον Ινιάτσιο Μπενίτο Μαρία Λα Ρούσα, έναν συλλέκτη κειμηλίων του Μουσολίνι, ο οποίος το 2020 είχε δηλώσει ότι ο «ρωμαϊκός χαιρετισμός» είναι καταλληλότερος από τη χειραψία στο πλαίσιο των κανόνων κοινωνικής αποστασιοποίησης για την καταπολέμηση της πανδημίας Covid-19.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα