Ιταλία: Κάλυψη του προέδρου της Γερουσίας σε νεοφασίστες

Διαβάζεται σε 2'
Ιταλία: Κάλυψη του προέδρου της Γερουσίας σε νεοφασίστες
PRINTSCREEN Twitter

Μετά τη θύελλα αντιδράσεων που προκάλεσαν τα βίντεο, στα οποία φαίνονται εκατοντάδες συγκεντρωμένοι να κάνουν φασιστικούς χαιρετισμούς στη Ρώμη, ο πρόεδρος της ιταλικής Γερουσίας τοποθετήθηκε επί του θέματος, χαρακτηρίζοντάς τον ως “ρωμαϊκό χαιρετισμό”.

Τα βίντεο που δείχνουν εκατοντάδες ακροδεξιούς να χαιρετούν φασιστικά σε “εκδήλωση μνήμης” για τη δολοφονία ακροδεξιών προκάλεσαν -δικαίως- μεγάλο κύμα αντιδράσεων.

Για το περιστατικό τοποθετήθηκε ο πρόεδρος της ιταλικής Γερουσίας, Ινιάτσιο Λα Ρούσα ο οποίος, στην προσπάθειά του να κατευνάσει τις αντιδράσεις, προκάλεσε ακόμη περισσότερη αίσθηση.

«Το κόμμα Αδέλφια της Ιταλίας δεν έχει καμία απολύτως σχέση με τα όσα συνέβησαν. Είπαμε ανέκαθεν στους δικούς μας να μην παίρνουν μέρος σε κινητοποιήσεις οι οποίες στην συνέχεια μπορεί να τύχουν υστερόβουλης εκμετάλλευσης», δήλωσε ο Λα Ρούσα στην ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera.

Πρόσθεσε ότι «ως δικηγόρος, παρατηρώ ότι δεν υπάρχει βεβαιότητα σχετικά με το πώς πρέπει να αντιμετωπίζονται τέτοιου είδους πράξεις, όταν τιμάται η μνήμη νεκρών προσώπων» και ότι «περιμένει να εκφραστεί επί του θέματος το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας».

Σε δηλώσεις του παράλληλα στην εφημερίδα La Repubblica, o πρόεδρος της Γερουσίας της Ρώμης τόνισε ότι «υπάρχουν αποφάσεις του Ανώτατου Δικαστηρίου που θεωρούν τον ρωμαϊκό χαιρετισμό σε κηδείες αδίκημα και κάποιες άλλες, όχι».

Τέλος, δήλωσε ότι «πρέπει να αποσαφηνιστεί το όλο θέμα από νομικής πλευράς», διότι «άλλο είναι η υπεράσπιση του φασισμού και η ανασύσταση του φασιστικού κόμματος και άλλο οι τελετές υπέρ της μνήμης των νεκρών».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα