Ιταλία: Σκανδαλώδες προνόμιο των βουλευτών τους εξασφαλίζει διπλή σύνταξη

Ιταλία: Σκανδαλώδες προνόμιο των βουλευτών τους εξασφαλίζει διπλή σύνταξη
Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε AP

Πως οι Ιταλοί βουλευτές εξασφαλίζουν διπλή σύνταξη και πόσο στοιχίζει αυτό στο ιταλικό κράτος ανά κοινοβουλευτική θητεία.

Η σκοπούμενη μεταρρύθμιση επί το αυστηρότερον του συνταξιοδοτικού στην Ιταλία ήδη έχει αρχίσει να ανησυχεί τους νυν εργαζόμενους στη χώρα, όχι όμως και τους βουλευτές, ή όσους έχουν εκλεγεί σε κάποιο κρατικό αξίωμα, καθώς οι προβλέψεις για το νέο νομοσχέδιο διατηρούν το δικαίωμα των κοινοβουλευτικών να λαμβάνουν διπλή σύνταξη, καταβάλλοντας εικονικές εισφορές για τον χρόνο απουσίας, λόγω καθηκόντων από το κύριο επάγγελμά τους με τα λεφτά των φορολογουμένων.

Μία από τις παθολογίες της ιταλικής νομοθεσίας είναι ότι αναγνωρίζονται στους βουλευτές και τους αιρετούς εικονικές μη καταβληθείσες εισφορές στην προηγούμενη εργασία τους για το διάστημα της κοινοβουλευτικής θητείας τους. Τις εισφορές αυτές καταβάλλει το κρατικό ταμείο ασφαλιστικής πρόνοιας Inps. Μάλιστα μέχρι το 2000, ο αρμόδιος φορέας κάλυπτε και τις εισφορές από τη βουλευτική αποζημίωση και τις εικονικές εισφορές για την ασφάλιση του αντίστοιχου ταμείου εργασίας του κάθε βουλευτή.

Σήμερα, τουλάχιστον, οι Ιταλοί βουλευτές καταβάλουν τμήμα των δικών τους υποχρεώσεων (περίπου το ένα τρίτο των εισφορών). Η ευνοιοκρατία αυτή υπολογίζεται πως στοιχίζει στο κράτος περίπου 40 εκατ. ευρώ ανά κοινοβουλευτική θητεία. Όπως τονίζει στην εφημερίδα La Repubblica ο πρώην πρόεδρος της Υπηρεσίας Πρόνοιας Τίτο Μποέρι, σήμερα γίνεται δεκτή η αναγνώριση για εικονικές εισφορές σε όποιον βουλευτή απλώς το αιτηθεί κατά τη διάρκεια της θητείας του.

Η πρακτική αυτή οφείλεται σε μία ερμηνεία νόμου του 1977, που θεωρεί πως οι βουλευτικές αποζημιώσεις εξαιρούνται από το γενικό καθεστώς που ρυθμίζει τις εισφορές, παρά το γεγονός ότι ο κανονισμός της Βουλής θεωρεί τις αποζημιώσεις αντίστοιχες με την καταβολή σύνταξης, όχι ως επάγγελμα, συνεπώς δεν έχουν δικαίωμα να επικαλεσθούν το διάστημα αυτό για τη συλλογή εικονικών εισφορών.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα