Jonathan Pie: Ένας Άγγλος τσάκισε τον ρατσισμό μέσα σε τέσσερα λεπτά που πρέπει να δεις

Jonathan Pie: Ένας Άγγλος τσάκισε τον ρατσισμό μέσα σε τέσσερα λεπτά που πρέπει να δεις
Jonathan Pie/Youtube

O Άγγλος κωμικός Tom Walker χρειάστηκε τέσσερα μόλις λεπτά για να πει αυτά που σκέφτονταν πολλοί συμπατριώτες του και όχι μόνο.

Ο Jonathan Pie είναι ένας φανταστικός χαρακτήρας που δημιουργήθηκε από τον Άγγλο κωμικό Tom Walker. Ως άλλος πολιτικός αναλυτής, ο Pie αποδομεί τη βρετανική, αμερικανική και ενίοτε αυστραλιανή πολιτική σκηνή.

Ο χαρακτήρας του Walker εμφανίστηκε το 2015 μετά την εκλογή του Κόρμπιν στην ηγεσία των Εργατικών και απογειώθηκε με τον σχολιασμό των αμερικανικών εκλογών του 2016, όταν και τα έβαλε με τον Ντόναλντ Τραμπ και τις πολιτικές του θέσεις. Πριν την πανδημία, ο “Pie” είχε πραγματοποιήσει δύο επιτυχημένες περιοδείες σε Μεγάλη Βρετανία και Αυστραία, το 2020 είχε κυκλοφορήσει τη σατιρική σειρά Pie Net Zero μαζί με τη Franny Armstrong, ενώ κάποια επεισόδια είχαν γραφτεί από τον κωμικό Andrew Doyle.

Το νέο του βίντεο που είναι πρώτο trend στο Ηνωμένο Βασίλειο, καταπιάνεται με τα θλιβερά περιστατικά ρατσισμού μετά τον τελικό του Euro 2020, με τον τίτλο να είναι παραπάνω από χαρακτηριστικός.

“A Nation of Wa**ers”.

“Δεν θα έρθει στο σπίτι μέχρι να μάθετε τρόπους”, είναι ο υπότιτλος, με άμεση αναφορά στο περιβόητο “It’s coming home” των Άγγλων οπαδών.

“Θα κοιμόμουν υπερήφανος και θα ξυπνούσα υπερήφανος ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα αλλά ξύπνησα ντροπιασμένος. Νεάντερταλ που πετάνε μπουκάλια πριν καν ακόμη αρχίσει το παιχνίδι. Αυτό δεν είναι πατριωτισμός, είναι τρέλα. Ακόμα και οι πίθηκοι δεν συμπεριφέρονται έτσι. Κρετίνοι που αυτοπροσδιορίζονται ως πατριώτες, διαλύουν την πρωτεύουσά τους, ισχυρίζονται ότι υποστηρίζουν την Αγγλία αλλά επιτίθενται ρατσιστικά σε Άγγλους παίκτες αν χάσουν” λέει μεταξύ άλλων ο κωμικός για να συνεχίσει:

“Ένα παιδί που αγαπά τη χώρα στην οποία γεννήθηκε έχει καταφέρει περισσότερα μέσα και έξω από το γήπεδο από όσα εσείς θα κάνετε σε όλη τη ζωή σας. Είναι 19χρονα παιδιά που σηκώνουν το βάρος ενός έθνους στους ώμους τους και δέχονται επιθέσεις από χοντρούς, ιδρωμένους ρατσιστές που κουβαλάνε στις κοιλιές τους το βάρος κεμπάπ είκοσι χρόνων. Δεν αξίζουμε όμορφες στιγμές και ελευθερίες. Ίσως χρειαζόμαστε άλλους έξι μήνες καραντίνας για να καταλάβουμε τι έχουμε κάνει”.

Στη συνέχεια πετάει τα βέλη του προς το φορολογικό σύστημα της χώρας του που αποτελεί “φορολογικό παράδεισο για Ρώσους”, μιας Βρετανίας που ζει κάτω από τεράστιες “κοινωνικές ανισότητες στο όνομα της Βασίλισσας”. “Αν ο Μπόρις Τζόνσον και οι πολιτικοί που μας κάνουν λόγο συνεχώς για “ατομική ευθύνη” έδιναν το παράδειγμα γυρίζοντας τη χώρα και μιλώντας για την επιστήμη, δίνοντας χρήματα για τα φτωχά παιδιά, τότε ίσως αυτοί οι νέοι να ασχολούνταν μόνο με το ποδόσφαιρο” λέει ακόμα, προσθέτοντας με νόημα πως… “βασικά χάσαμε το Euro εξ αιτίας αυτής της κυβέρνησης”.

Η αλήθεια είναι πως αρκετοί εξοργίστηκαν με το σκετς του συμπατριώτη τους, ωστόσο οι περισσότεροι Βρετανοί χρήστες των social media βρήκαν την ευκαιρία να ζητήσουν τη δική τους “συγγνώμη” για λογαριασμό όσων βαρύνονται με τα περιστατικά βίας και ρατσισμού.

“Δυστυχώς η πλειοψηφία του έθνους μας αισθάνεται ντροπή για όσα έγιναν και όσοι τα έπραξαν απλώς συνεχίζουν τις ζωές τους. Ήθελα να γελάσω με το βίντεο όσο πιο ολόψυχα μπορώ αλλά λέει τόσες αλήθειες που πονάει”, έγραψε Βρετανός χρήστης.

Από την άλλη και Ιταλοί χρήστες βρήκαν την ευκαιρία να εκφράσουν όσα θα έπρεπε να λογίζονται ως αυτονόητα. “Είμαι Ιταλός και δεν χαίρομαι που πολλοί συμπατριώτες μου έγραψαν πως οι εικόνες βίας χαρακτηρίζουν τον μέσο Άγγλο. Πρέπει να καταλάβουμε πως ηλίθιοι υπάρχουν σε κάθε γωνιά του πλανήτη”, έγραψε Ιταλός χρήστης του facebook.

Θυμίζουμε πως οι Ράσφορντ, Σάντσο και Σάκα της εθνικής Αγγλίας, δέχτηκαν επίθεση με ρατσιστικά σχόλια στα social media που διατηρούν μετά τον τελικό του Euro 2020 και τα χαμένα πέναλτι.

Από την άλλη, αμέσως μετά το τέλος του τελικού που ανέδειξε ως πρωταθλήτρια Ευρώπης την Ιταλία, Άγγλοι χούλιγκαν έστησαν ενέδρες στους Ιταλούς οπαδούς ξυλοκοπώντας τους. Μάλιστα, ο Tom Walker στο βίντεό του ασκεί έντονη κριτική προς τη βρετανική αστυνομία και τη στάση της, λέγοντας χαρακτηριστικά σε ένα σημείο των πλάνων του: “Αύριο έχει ειρηνική διαμαρτυρία για το Black Lives Matter. Κρατήστε τις δυνάμεις σας για εκεί”.

Θυμίζουμε πως στον αντίποδα της βίας, χιλιάδες ήταν τα μηνύματα υποστήριξης προς τον Μάρκους Ράσφορντ.

Ο Ράσφορντ έχει καταφέρει να συγκεντρώσει πάνω από 25 εκ. ευρώ σε δωρεάν γεύματα για κοινωνικά ευάλωτα παιδιά, αναγκάζοντας την κυβέρνηση του Μπορις Τζόνσον να αποσύρει την απόφαση κατάργησης των σχολικών γευμάτων και να στηρίξει την πρωτοβουλία του.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα