Καγκελάριος Αυστρίας: “Απέχουν πολύ οι θέσεις Βρετανίας και ΕΕ”

Καγκελάριος Αυστρίας: “Απέχουν πολύ οι θέσεις Βρετανίας και ΕΕ”
Αυστριακός ομοσπονδιακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς AP

”Φυσικά και απέχουν πολύ οι θέσεις Βρετανίας και ΕΕ”, τονίζει ο καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς μετά την χθεσινοβραδινή συνομιλία του με τον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον.

Παρά το γεγονός ότι οι θέσεις σχετικά με τη μελλοντική σχέση της Μεγάλης Βρετανίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης “φυσικά και απέχουν ακόμη πολύ μεταξύ τους”, ο ίδιος είναι αισιόδοξος ότι θα είναι εφικτή μία κοινή ρύθμιση, ώστε να διασφαλιστούν καλές οικονομικές συναλλαγές και μία ισχυρή συνεργασία στο μέλλον, τόνισε ο Αυστριακός ομοσπονδιακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς μετά τις αποψινές συνομιλίες του στο Λονδίνο με τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον.

Ο ίδιος διευκρινίζοντας πως στη συνάντηση δεν τέθηκε το θέμα μίας πιθανής παράτασης της ισχύουσας μέχρι το τέλος αυτού του χρόνου μεταβατικής περιόδου, ανέφερε ότι στόχος είναι “να επιτευχθεί μία συμφωνία για την ακριβή και λεπτομερή ρύθμιση των μελλοντικών σχέσεων, ώστε να υπάρχει μία ασφάλεια απονομής δικαιοσύνης για όλους τους Αυστριακούς στη Μεγάλη Βρετανία και για όλους τους Βρετανούς στην ΕΕ, και κυρίως μία ισχυρή οικονομική συναλλαγή ανάμεσα σε ΕΕ και Μεγάλη Βρετανία”. 

Σε δηλώσεις του πριν την συνάντηση με τον Βρετανό πρωθυπουργό, ο Αυστριακός καγκελάριος είχε αναφέρει ότι δεν αναμένει “εύκολες διαπραγματεύσεις” για τις μελλοντικές σχέσεις ανάμεσα στην ΕΕ και στη Μεγάλη Βρετανία μετά το Brexit και κατά την γνώμη του, μερικά θέματα αποτελούν πρόκληση. 

Το κύριο θέμα, όπως σημείωσε, είναι σίγουρα η αποσαφήνιση των μελλοντικών οικονομικών σχέσεων, το ποια “στάνταρντ” θα ισχύουν στις οικονομικές συναλλαγές, πώς ακριβώς θα είναι οι ρυθμίσεις, εάν θα είναι περισσότερο μία σχέση όπως εκείνη με την Ελβετία ή περισσότερο μία συμφωνία ελευθέρου εμπορίου, όπως εκείνη με τον Καναδά, ενώ υπάρχουν επιπλέον εξειδικευμένα τοπικά θέματα, όπως η αλιεία. 

Νωρίτερα, σε άλλες δηλώσεις του, ενόψει της επίσκεψης του στο Λονδίνο, ο Σεμπάστιαν Κουρτς είχε επισημάνει ότι “με το Brexit η ΕΕ χάνει σε μέγεθος και σε αποτελεσματικότητα, η Μεγάλη Βρετανία είναι μία σημαντική αγορά και τόσο οικονομικά όσο και στρατιωτικά ένας ισχυρός παίκτης στον κόσμο”. 

Κατά την άποψή του, “στόχος μας πρέπει να είναι η διατήρηση και μετά το Brexit, μίας καλής πολιτικής και προ πάντων μίας οικονομικής επαφής” και πως αυτό μπορεί να γίνει μόνο με την μορφή μίας εμπορικής συμφωνίας που θα πρέπει να υπογραφεί έως το τέλος της χρονιάς, καθώς, κατά την γνώμη του, “όσο στενότερα συνεργαζόμαστε στο μέλλον και όσο περισσότερα παρόμοια κεκτημένα έχουμε, τόσο το καλύτερο για όλους μας”. 

Ο Αυστριακός καγκελάριος, ως προεδρεύων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στο πλαίσιο της αυστριακής προεδρίας στην ΕΕ το δεύτερο εξάμηνο του 2018, είχε βρεθεί τελευταία τον Νοέμβριο 2018 επίσημα στην βρετανική πρωτεύουσα, όπου είχε συνομιλίες με την Βρετανή τότε πρωθυπουργό Τερέζα Μέι. 

Η Αυστρία είχε αντιμετωπίσει με αρκετή ανησυχία για τις γενικότερες επιπτώσεις, αλλά και τις αρνητικές συνέπειες που θα υπάρξουν για την ίδια, σε ομοσπονδιακό και σε τοπικό επίπεδο, το θέμα της αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ, μετά και την καθοριστικής σημασίας ενεργοποίηση από την Τερέζα Μέι του άρθρου 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας, στις αρχές του 2017.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα