Αμινέ Κακαμπάβε: Οι Κούρδοι δεν είναι τρομοκράτες, το ΝΑΤΟ παίζει το παιχνίδι του Ερντογάν

Αμινέ Κακαμπάβε: Οι Κούρδοι δεν είναι τρομοκράτες, το ΝΑΤΟ παίζει το παιχνίδι του Ερντογάν
https://www.facebook.com/amineh.kakabaveh

Η κούρδισσα βουλεύτρια της σουηδικής Βουλής Αμινέ Κακαμπάβε της οποίας την έκδοση έχει ζητήσει ο Ερντογάν εκφράζει την απογοήτευση και την αγανάκτησή της για τη συμφωνία που υπέγραψε η Σουηδία με την Τουρκία.

Από τη στιγμή που η Σουηδία και η Φινλανδία έβαλαν την υπογραφή τους στο μνημόνιο κατανόησης που υπέγραψαν με την Τουρκία για να κάμψουν τις αντιρρήσεις της για την είσοδό τους στο ΝΑΤΟ η Αμινέ Κακαμπάβε ζει, θεωρητικά τουλάχιστον, επικινδύνως. Και αυτό γιατί ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και η τουρκική κυβέρνηση έχουν απαιτήσει την έκδοσή της στην Τουρκία με την κατηγορία της τρομοκρατίας.

Από τη Στοκχόλμη όπου δραστηριοποιείται πολιτικά, ούσα και μέλος του σουηδικού κοινοβουλίου, η Κούρδισσα βουλεύτρια δεν προλαβαίνει να απαντά σε τηλεφωνικές κλήσεις δημοσιογράφων των οποίων η πρώτη ερώτηση είναι “γιατί υπέγραψε κάτι τέτοιο η Σουηδία”.

“Δεν περίμενα ειλικρινά ποτέ ότι η Σουηδία, η Φινλανδία και κατ’ επέκταση το ΝΑΤΟ θα έπαιζαν, τόσο φανερά μάλιστα, το παιχνίδι του Ερντογάν. Κάνουν αυτό που θέλει, είναι πλέον ξεκάθαρο, εγώ τουλάχιστον δεν έχω άλλη ερμηνεία για την υπογραφή αυτού του μνημονίου” λέει στο NEWS 24/7 η Κακαμπάβε.

“Να σας πω ότι νιώθω ντροπιασμένη; Θα σας το πω, δεν είναι ψέμα. Μετά από 200 χρόνια ειρήνης η Σουηδία παραβιάζει την ουδετερότητά της κατά κάποιον τρόπο. Πέφτει θύμα επίσης του φονταμενταλισμού, κάνει, κοντολογίς, κάτι ιδιαίτερα ασυνήθιστο για την κουλτούρα και την ιστορία της” συμπληρώνει για το ρόλο της Σουηδίας η οποία μέχρι πρότινος παρέμενε υποδειγματικά ουδέτερη σε όλες τις μεγάλες πολεμικές συρράξεις.

“Χάθηκε λοιπόν η αξιοπρέπεια” επανέρχεται “για να εξυπηρετηθεί η ατζέντα του Ερντογάν και το ΝΑΤΟ να εξυπηρετήσει τα δικά του συμφέροντα. Αυτή είναι η πραγματικότητα όπως διαμορφώθηκε τις τελευταίες ημέρες και ιδιαίτερα στη σύνοδο του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη”.

Η γεννημένη στο ιρανικό Κουρδιστάν η οποία έφθασε στη Σουηδία το 1992 μετά από μία μακριά επαναστατική περιπλάνηση δεν φοβάται ότι τελικώς θα εκδοθεί: “Μα δεν εχω καν την τουρκική υπηκοότητα, δεν είμαι Τούρκος πολίτης, πώς θα με στείλουν εκεί; Στη Σουηδία υπάρχουν νόμοι και αποφασίζουν τα δικαστήρια. Είναι βέβαια σαφές ότι αν υπάρξουν εκδόσεις Κούρδων στην Τουρκία, ο κίνδυνος που θα αντιμετωπίσουν αυτοί οι άνθρωποι θα είναι τεράστιος. Αλλά τελικά στην Ευρώπη νομίζω ότι πρέπει να αποφασίσουμε: Επικίνδυνοι είναι οι Κούρδοι ή ο ISIS; Ποιος απειλεί, ποιος έχει τρομοκρατική δράση;”

Το ερώτημα μέχρι και πριν μερικούς μήνες θα έμοιαζε μάλλον ρητορικό. Αλλωστε οι Κούρδοι πολέμησαν με όλες τις δυνάμεις τους τον ISIS και τον νίκησαν προσφέροντας υπηρεσίες στους δυτικούς γενικότερα και στους Αμερικανούς ειδικότερα. Ολα αυτά είναι καταγεγραμμένα. Αλλά για να κάνει παιχνίδι ο Ερντογάν στη Συρία, θα πρέπει οι Κούρδοι να “βαφτιστούν” τρομοκράτες συλλήβδην.

Η στιγμή που θέσαμε στα υπόψιν της βουλεύτριας την πρόσφατη δήλωση Μητσοτάκη για κουρδικές οργανώσεις που χαρακτήρισε τρομοκρατικές ήταν μάλλον αμήχανη. Το σχετικό ερώτημα χρειάστηκε να διατυπωθεί δύο φορές, καθώς στην πρώτη η αντίδραση ήταν η εξής: “Τι είπε ο Ελληνας Πρωθυπουργός;”.

“Κοιτάξτε, δεν μπορώ να ξέρω τι έχει στο μυαλό του ο κ. Μητσοτάκης όταν λέει ότι οι κουρδικές οργανώσεις είναι τρομοκρατικές. Αυτή, βασικά, είναι η επιχειρηματολογία του Ερντογάν, αυτό λέει σε όλους τους τόνους τα πολλά τελευταία χρόνια” μας λέει για να συμπληρώσει: “Κίνδυνο για την Ευρώπη συνιστά το ISIS και οι άνθρωποι που κυβερνούν τώρα την Τουρκία. Είναι επικίνδυνοι ακόμα και για τους ίδιους τους Τούρκους. Είναι επικίνδυνοι για τη χώρα σας και τη Δύση. Ουδείς μπορεί να χαρακτηρίζει τους Κούρδους τρομοκράτες, πόσω μάλλον κάποιος με αξίωμα”.

“Το τι έχει γίνει στη Ροζάβα και σε άλλα σημεία που δόθηκαν σφοδρές αλλά νικηφόρες μάχες με τους τρομοκράτες του ISIS είναι γνωστό. Οι περισσότεροι Σουηδοί, οι περισσότεροι Ευρωπαίοι ξέρουν καλά τι έχει συμβεί. Οι Γκρίζοι Λύκοι λοιπόν αποτελούν κίνδυνο. Απειλητικά μηνύματα λαμβάνω κάθε μέρα. Αλλά εξακολουθώ να πορεύομαι παίρνοντας φυσικά τα μέτρα μου. Δεν τρομοκρατούμαι, δεν φοβάμαι. Για μένα. Φοβάμαι γι’αυτούς που ίσως εκδοθούν. Ποια θα είναι η τύχη τους όταν προσγειωθούν στην Τουρκία;”

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα