Ερντογάν: Η Σουηδία έχει υποσχεθεί να εκδώσει 73 άτομα – Φόβοι για την Amineh Kakabaveh

Ερντογάν: Η Σουηδία έχει υποσχεθεί να εκδώσει 73 άτομα – Φόβοι για την Amineh Kakabaveh
Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν AP

Ο Ερντογάν χαρακτήρισε τη νέα συμφωνία με τη Σουηδία και τη Φινλανδία "διπλωματική νίκη" για την Τουρκία.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ισχυρίζεται ότι η Σουηδία έχει υποσχεθεί να εκδώσει 73 “τρομοκράτες”, μετά τη συμφωνία με τις σκανδιναβικές χώρες, όπως αναφέρει το Reuters.

Κατά τη διάρκεια ομιλίας του στη Μαδρίτη, μετά το πέρας των συνομιλιών στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, ο Ερντογάν χαρακτήρισε τη νέα συμφωνία με τη Σουηδία και τη Φινλανδία “διπλωματική νίκη” για την Τουρκία και τόνισε ότι πρέπει να ακολουθήσει δράση προκειμένου να εγκριθεί η ένταξη των χωρών στο ΝΑΤΟ.

“Η Φινλανδία και η Σουηδία πρέπει πρώτα να εκπληρώσουν τις υποσχέσεις τους, διαφορετικά η επικύρωση δεν θα σταλεί στο τουρκικό κοινοβούλιο”, είπε, απειλώντας εκ νέου.

Οι αιτιάσεις για την έκδοση των 73 δεν έχουν επιβεβαιωθεί από πλευράς Σουηδίας.

Φόβοι πάντως εκφράζονται για πιθανή έκδοση της Αμινέ Κακαμπάβεχ που είναι ανεξάρτητη βουλευτίνα στη Σουηδία. Πρόκειται για ιρανο-κουρδικής καταγωγής πολιτεύτρια, που τάσσεται κατά του Ερντογάν.

Η 52χρονη σήμερα Αμινέ είναι μία από τα οκτώ μέλη της Σουηδικής βουλής που είναι κουρδικής καταγωγής. Σε νεαρότερη ηλικία είχε συμμετοχή στη νεολαία του κόμματος Komala, που αργότερα χαρακτηρίστηκε τρομοκρατικό, ενώ από τα 19 της έχει καταφύγει στη Σουηδία όπου και έχει λάβει πολιτικό άσυλο.

Το 2005, ίδρυσε μια φεμινιστική και αντιρατσιστική οργάνωση και στις βουλευτικές εκλογές του 2008 έγινε μέλος του σουηδικού κοινοβουλίου.

Η Κακαμπάβεχ χαρακτήρισε “μαύρη σελίδα” για την ιστορία της Σουηδίας τη συμφωνία με την Τουρκία. “Διαπραγματευόμαστε με ένα καθεστώς που δεν σέβεται την ελευθερία της έκφρασης ή τα δικαιώματα των μειονοτικών ομάδων”, είπε.

Σημειώνεται πως στη Σουηδία ζουν 100.000 Κούρδοι από τη Τουρκία, τη Συρία, το Ιράν και το Ιράκ. Η Κακαμπάβεχ έχει κατακεραυνώσει πολλάκις τη κυβέρνηση Ερντογάν για τη στάση της κατά των Κούρδων, ενώ πρόσφατα έκανε αναφορές για την επερχόμενη νέα επέμβαση της Τουρκίας στη Βόρεια Συρία, εναντίον κουρδικών δυνάμεων που βρίσκονται στη περιοχή. Μετά την άρση του βέτο, η επέμβαση των Τούρκων θεωρείται δεδομένη.

Στη Σουηδία, το Αριστερό Κόμμα και το Κόμμα των Πρασίνων παραμένουν έντονα επικριτικό στην ένταξη στο ΝΑΤΟ και η αρχηγός του Κόμματος των Πρασίνων Märta Stenevi κάλεσε την Τετάρτη την υπουργό Εξωτερικών της Σουηδίας να εξηγήσει στην επιτροπή εξωτερικών υποθέσεων του κοινοβουλίου αυτό που χαρακτήρισε “πολύ ανησυχητικό” ως προς τις εκδόσεις Κούρδων.

Επισήμως, η Τουρκία, η Φινλανδία και η Σουηδία υπέγραψαν ένα τριμερές μνημόνιο, ανοίγοντας το δρόμο για την ένταξη των δύο σκανδιναβικών χωρών. Η συμφωνία προβλέπει ότι η Φινλανδία και η Σουηδία άρουν το εμπάργκο όπλων, τροποποιούν τους νόμους τους για την τρομοκρατία, υποστηρίζουν την Τουρκία στη σύγκρουσή της με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (YKK) και παύουν να υποστηρίζουν τις Συριακές Δυνάμεις Προστασίας του Λαού (YPG).

Πρακτικά, αυτό σημαίνει πως ανάβει “πράσινο φως” για την επίθεση της Τουρκίας εναντίον των δυνάμεων των Κούρδων στη βόρεια Συρία, σε Μανμπίτζ και Ταλ Ριφάτ. Η τουρκική προεδρία στην ανακοίνωσή της αναφέρει πάντως ότι οι τρεις χώρες συμφώνησαν να εντείνουν τη συνεργασία τους στην αμυντική βιομηχανία και να άρουν τυχόν περιορισμούς. Θα συγκροτήσουν επίσης “έναν μηχανισμό διαμοιρασμού πληροφοριών για να καταπολεμήσουν την τρομοκρατία”.

Η Τουρκία εξασφάλισε “την πλήρη συνεργασία” της Φινλανδίας και της Σουηδίας κατά του PKK και των συμμάχων του, καθώς και τη δέσμευση ότι θα ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα για την έκδοση εκείνων που κατηγορούνται για τρομοκρατικές ενέργειες.

Η τουρκική προεδρία διευκρίνισε παράλληλα ότι στο μνημόνιο δεν υπάρχουν αναφορές σε συγκεκριμένες κατηγορίες οπλικών συστημάτων, αλλά συμφωνήθηκε πως δεν θα υπάρχει εμπάργκο όπλων από Φινλανδία και Σουηδία κατά της Τουρκίας.

Από τη δική τους μεριά, Σουηδία και Φινλανδία χαιρέτισαν ως “ιστορική” την απόφαση συμβιβασμού, δείχνοντας πως αποφάσισαν να “θυσιάσουν” κομμάτια της εξωτερικής πολιτικής τους, έναντι της ένταξής τους στο ΝΑΤΟ.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα