Καλιφόρνια: Μαίνονται για πέμπτη μέρα οι φωτιές. Στάχτη 710.000 στρέμματα

A hillside glows with embers as the Thomas fire burns through Los Padres National Forest near Ojai, Calif., on Friday, Dec. 8, 2017. (AP Photo/Noah Berger)
A hillside glows with embers as the Thomas fire burns through Los Padres National Forest near Ojai, Calif., on Friday, Dec. 8, 2017. (AP Photo/Noah Berger) AP

Χιλιάδες κατοικίες παραμένουν υπό απειλή. Ανησυχία από την ενίσχυση των ανέμων

Οι φλόγες συνεχίζουν να καίνε τα πάντα στο πέρασμά τους το Σάββατο στη νότια Καλιφόρνια, όπου η μικρή και σύντομη εξασθένιση των ανέμων ναι μεν διευκόλυνε το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων, ωστόσο χιλιάδες κατοικίες παραμένουν υπό απειλή.

Αρχές Δεκεμβρίου και σχεδόν 710.000 στρέμματα έχουν ήδη μετατραπεί σε στάχτη από τη Δευτέρα στις περιοχές του Λος Άντζελες, της Σάντα Μπάρμπαρα στα βόρεια και του Σαν Ντιέγκο στα νότια.

Το μεγαλύτερο μέτωπο, εκείνο στην κομητεία Βεντούρα, μεταξύ του Λος Άντζελες και της Σάντα Μπάρμπαρα, είχε τεθεί υπό έλεγχο το πρωί του Σαββάτου σε ποσοστό μόλις 15%, ενώ απειλεί 15.000 κτίρια, όπως επισημαίνει η αρχή αντιμετώπισης πυρκαγιών της Καλιφόρνιας Calfire. Η φωτιά έχει καταστρέψει σχεδόν 540 κτίρια και έχει κάψει 600000 στρέμματα γης.

Το πρωί του Σαββάτου, οι πυροσβεστικές δυνάμεις της κομητείας Βεντούρα γνωστοποίησαν στον λογαριασμό τους στο Twitter ότι η κατάσταση αναμένεται να βελτιωθεί σημαντικά» έπειτα από τη σκληρή μάχη που έδωσαν την Παρασκευή με τις φλόγες.

Από το βράδυ της Παρασκευής, οι κάτοικοι πολλών συνοικιών στη Βεντούρα πήραν το πράσινο φως των αρχών να επιστρέψουν στα σπίτια τους. Η εντολή εκκένωσης ήρθη επίσης για την κοιλάδα Οτζάι.

Εντούτοις, η φωτιά κατευθύνεται προς τα βόρεια και τη Σάντα Μπάρμπαρα, όπου οι αρχές ξεκίνησαν την εκκένωση των περιοχών κοντά στο δάσος Λος Πάντρες. Διένειμαν στους κατοίκους ειδικές μάσκες για να προστατευτούν από τον καπνό.

Συνολικά, σχεδόν 4.000 πυροσβέστες έχουν κινητοποιηθεί για να συνδράμουν στις επιχειρήσεις κατάσβεσης της πυρκαγιάς "Thomas", όπως ονομάζεται επίσημα, μίας εκ των 20 μεγαλύτερων πυρκαγιών στην ιστορία της Καλιφόρνιας, σύμφωνα με τη μκο προστασίας του περιβάλλοντος, τη Climate Nexus, η οποία θεωρεί ως υπεύθυνη για την καταστροφή που εκτυλίσσεται την κλιματική αλλαγή.

Έξι μέτωπα μαίνονται από τη Δευτέρα στη νότια Καλιφόρνια. Συνολικά, 1000 κτίρια έχουν χαθεί στις φλόγες, 8.500 πυροσβέστες δίνουν μάχη με τις φωτιές και 90.000 άνθρωποι παραμένουν μακριά από τις εστίες τους.

Ανησυχία κοντά στο Σαν Ντιέγκο

Άλλα τέσσερα μέτωπα, τρία βόρεια του Λος Άντζελες και άλλο ένα στη Μουριέτα, μεταξύ του Λος Άντζελες και του Σαν Ντιέγκο, φαίνεται πως τίθενται υπό έλεγχο.

Αφού η ταχύτητά τους ξεπέρασε τα 130 χλμ/ ώρα την Τετάρτη, οι άνεμοι κατέγραψαν μικρή εξασθένιση την Παρασκευή ωστόσο αναμένεται να ενισχυθούν και οι ριπές τους θα μπορούσαν να φθάσουν και σε ταχύτητα σχεδόν 80 χλμ/ώρα το Σαββατοκύριακο, προειδοποιεί η εθνική μετεωρολογική υπηρεσία (NWS).

Η ανησυχία είναι έκδηλη στην περιοχή του Σαν Ντιέγκο, όπου καίει το άλλο μεγάλο μέτωπο, σε απόσταση 60 χλμ βόρεια της όγδοης μεγαλύτερης πόλης των ΗΠΑ.

Οι αρχές της κομητείας του Σαν Ντιέγκο προειδοποιούν ότι «ο κίνδυνος να προκληθούν πυρκαγιές παραμένει πολύ υψηλός κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου», ως αποτέλεσμα των ισχυρών ανέμων, της υγρασίας κάτω του 10% και των υψηλών θερμοκρασιών, όπου ο υδράργυρος αναμένεται να φθάσει στους 26 βαθμούς.

(Φωτό: AP Photo/Noah Berger)

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: ΗΠΑ, Φωτιά
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Φωτιές στην Καλιφόρνια: Απειλούνται πόλεις, μαζικές εκκενώσεις

Καλιφόρνια: Ελευθέρωσαν εκατοντάδες άλογα κούρσας για να γλιτώσουν απ' τις φλόγες

Καλιφόρνια: Έβαλε σε κίνδυνο τη ζωή του για να σώσει ένα κουνέλι από την πύρινη κόλαση

SHARE:

24Media Network