Ξέσπασμα Κάμινγκς: “Ο Μπόρις Τζόνσον έλεγε τον κορονοϊό ‘Kung – Flu’ και ήθελε να κολλήσει”

Ξέσπασμα Κάμινγκς: “Ο Μπόρις Τζόνσον έλεγε τον κορονοϊό ‘Kung – Flu’ και ήθελε να κολλήσει”
AP

Ο Ντόμινικ Κάμινγκς θεωρεί τον Μπόρις Τζόνσον υπεύθυνο για χιλιάδες θανάτους, λόγω της κακής διαχείρησης της πανδημίας. Ισχυρίζεται ότι ο βρετανός πρωθυπουργός "αποκαλούσε τον ιό 'Kung κι ήθελε να τον κολλήσει σε live μετάδοση".

Έτοιμος να… απασφαλίσει κατά του Μπόρις Τζόνσον φέρεται να είναι ο Ντόμινικ Κάμινγκς, πρώην σύμβουλος του βρετανού πρωθυπουργού, στη σημερινή του κατάθεση ενώπιον της αρμόδιας επιτροπής της βουλής που διερευνά τους χειρισμούς της κυβέρνησης αναφορικά με την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Daily Mail, o Κάμινγκς, που είναι εδώ και μήνες στα «μαχαίρια» με τον Τζόνσον, θα «καρφώσει» τον πρωθυπουργό ως υπεύθυνο για χιλιάδες θανάτους, λόγω της απροθυμίας του να επιβάλει έγκαιρα ένα δεύτερο lockdown στο δεύτερο κύμα του κορονοϊού. Επιπλέον, ο Κάμινγκς θα ισχυριστεί ότι ο Τζόνσον καθυστέρησε να αντιδράσει στην πανδημία τον Φεβρουάριο του 2020 επειδή βρισκόταν σε «παρατεταμένες διακοπές» με τη σύντροφό του Κάρι Σίμοντς.

Ο πρώην σύμβουλος του Τζόνσον αναμένεται να δηλώσει σήμερα ενώπιον των βρετανών βουλευτών ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός αναφερόταν στον κορονοϊό ως «Kung-Flu» και είχε προσφερθεί (προτού νοσήσει από Covid-19) να κολλήσει live τον ιό στην τηλεόραση για να «δείξει ότι δεν υπάρχει λόγος να φοβάται ο κόσμος».

Συγκεκριμένα, ο πρώην σύμβουλος του πρωθυπουργός θα πει ότι Τζόνσον έκανε επανειλημμένα το εξής σχόλιο: «Θα πω στον Κρις Γουίτι (αρχίατρος της Αγγλίας) να μου κάνει ένεση [με τον ιό] live στην εθνική τηλεόραση, για να δουν όλοι ότι δεν υπάρχει λόγος να φοβούνται». Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Απρίλιο ο Μπόρις Τζόνσον νόσησε σοβαρά με Covid-19 και νοσηλεύτηκε και στην Εντατική.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, o Κάμινγκς αναμένεται να ισχυριστεί ότι ο Τζόνσον:

– Είχε διαφωνήσει με τους σκληρούς περιορισμούς κατά της Covid-19, χρησιμοποιώντας το επιχείρημα ότι «σκοτώνει μόνο 80χρονους»

– Είχε πει όντως «όχι άλλα γ… lockdown, ας στοιβαχτούν τα πτώματα κατά χιλιάδες»

– Είχε πει ότι μετάνιωνε που διέταξε υπό πίεση την επιβολή lockdown, αφού η οικονομική ζημιά ήταν πιο καταστροφική από την απώλεια ζωών

Η κατάθεση του Κάμινγκς ενώπιον της μικτής επιτροπής αναμένεται να διαρκέσει 4 ώρες.

Ο ιός “Kung Flu”

Ο όρος «Kung-Flu» που φέρεται να χρησιμοποιούσε ο Τζόνσον για τον κορονοϊό (σύμφωνα με όσα θα καταθέσει ο Κάμινγκς) είχε χρησιμοποιηθεί για πρώτη φορά από τον Ντόναλντ Τραμπ τον Ιούνιο του 2020, όταν η πανδημία δεν είχε χτυπήσει ακόμα με την πλήρη της ισχύ την Αμερική, αλλά είχε ήδη στοιχίσει 40.000 ζωές στο Ηνωμένο Βασίλειο, υπογραμμίζει η Daily Mail.

Ο πρώην Αμερικανός πρόεδρος είχε δεχθεί πολλές επικρίσεις για τη χρήση αυτού του ρατσιστικού χαρακτηρισμού, καθώς θεωρήθηκε ως απόπειρα να αποδώσει ευθύνες για την πανδημία στην Κίνα.

Έντονες αντιδράσεις

Ο Κάμινγκς αναμένεται να έρθει αντιμέτωπος με την κατηγορία από συντηρητικούς βουλευτές ότι ισχυρίζεται τα παραπάνω προκειμένου να πάρει εκδίκηση για την απόλυσή του τον περασμένο Νοέμβριο, όταν και ενεπλάκη σε μια «αναμέτρηση ισχύος» με την Κάρι Σίμοντς, από την οποία βγήκε χαμένος.

Η πλευρά των Εργατικών πάντως αναμένεται να εκμεταλλευτεί την κατάθεσή του, παρουσιάζοντάς την ως ένα επιπλέον αποδεικτικό στοιχείο ότι ο Μπόρις Τζόνσον μπορούσε να κάνει περισσότερα για να σώσει ζωές, αλλά απέτυχε.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα