Καναδάς: Στη Βουλή νομοσχέδιο για την κατάργηση των θρησκευτικών συμβόλων

Καναδάς: Στη Βουλή νομοσχέδιο για την κατάργηση των θρησκευτικών συμβόλων

"Eίναι μια όμορφη μέρα για το Κεμπέκ" είπε η πρωθυπουργός σε συνέντευξη τύπου μετά την κατάθεση στη Βουλή του πολυζυτημένου νόμου 60 περί κατάργησης των θρησκευτικών συμβόλων σε πολίτες που δουλεύουν σε δημόσιες υπηρεσίες.

Ο αρχιτέκτονας του νομοσχεδίου υπουργός Μπερνάντ Ντρενβίλ σημείωσε ότι το υπο συζήτηση νομοσχέδιο εξασφαλίζει την ισότητα ανάμεσα στις γυναίκες και τους άνδρες καθώς και τη θρησκευτική ουδετερότητα της κυβέρνησης. Το προτεινόμενο νομοσχέδιο θα επιβάλει στους δημόσιους υπαλλήλους να αφαιρέσουν τις μαντήλες, τα καπέλα, τα τουρμπάνια και τους εμφανείς σταυρούς κατά την ώρα της υπηρεσίας.

"Κατά την άσκηση των καθηκόντων τους υπάλληλοι δημοσίων υπηρεσιών δεν θα πρέπει να φορούν αξεσουάρ όπως μαντήλες, καπέλα, κοσμήματα και άλλα ρούχα ή άλλα εξαρτήματα που υποδηλώνουν τη θρησκευτική τους ταυτότητα» αναφέρει χαρακτηριστικά το νομοσχέδιο 60.

Ο νόμος, επίσης, επιβάλλει στους υπαλλήλους δημοσίων οργανισμών να έχουν ακάλυπτο το πρόσωπό τους όταν προσφέρουν υπηρεσίες καθώς, επίσης, στους πολίτες που λαμβάνουν δημόσιες υπηρεσίες να προσέρχονται χωρίς καλυμμένο το πρόσωπο.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης των Φιλελευθέρων στέκεται ιδιαίτερα κριτικά απέναντι στο νομοσχέδιο, ισχυριζόμενο πως ο μόνος περιορισμός που πρέπει να ισχύσει είναι να μην προσέρχονται με καλυμμένα πρόσωπα άτομα που δέχονται δημόσιες υπηρεσίες.

Ο νόμος έγινε δεκτός με διαμαρτυρίες εκ μέρους των εθνικών και θρησκευτικών ομάδων του Κεμπέκ και υπάρχει μεγάλη αγωνία για το εάν θα ψηφιστεί, καθώς η κυβέρνηση του Αυτονομιστικού Κόμματος του Κεμπέκ είναι μειοψηφική.

(Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ)

SHARE:

24Media Network