Καναδάς: Τρομοκρατικό χτύπημα σε τρένο απέτρεψαν οι αρχές

default image

Οι καναδικές αρχές απέτρεψαν σχέδιο τρομοκρατικής επίθεσης εναντίον αμαξοστοιχίας υπό την καθοδήγηση της Αλ-Κάιντα.(Vid)

Η αστυνομία του Καναδά απέτρεψε ένα σχέδιο επίθεσης με στόχο μια επιβατική αμαξοστοιχία που ετοίμαζαν δύο άνδρες, οι οποίοι συνελήφθησαν στο Τορόντο και το Μόντρεαλ και έπαιρναν εντολές από στοιχεία της Αλ-Κάιντα εγκατεστημένα στο Ιράν.

“Τα άτομα αυτά ήθελαν να διεξαγάγουν μια τρομοκρατική επίθεση” εναντίον ενός επιβατικού τρένου της κρατικής καναδικής εταιρείας Via Rail, ανακοίνωσε η καναδική ομοσπονδιακή αστυνομία (GRC) σε συνέντευξη Τύπου.

“Παρακολουθούσαν τρένα και σιδηροδρομικές γραμμές στην περιοχή του Τορόντο”, της οικονομικής πρωτεύουσας της χώρας, πρόσθεσε ένας αξιωματούχος αρνούμενος να παράσχει άλλες λεπτομέρειες. Σύμφωνα με πολλά τοπικά μέσα ενημέρωσης, είχαν κυρίως στόχο την πολυσύχναστη γραμμή που συνδέει τη Νέα Υόρκη με το Τορόντο.

Η αστυνομία δήλωσε πως η έρευνα συνεχίζεται και δεν θέλησε να κάνει γνωστή τη χώρα προέλευσης των υπόπτων, οι οποίοι συνελήφθησαν χθες Δευτέρα και δεν έχουν την καναδική υπηκοότητα, ούτε να πει από πότε βρίσκονταν στον Καναδά.

Η αστυνομία περιορίστηκε να κάνει γνωστό πως πρόκειται για τους Σιχέμπ Εσεγάιερ, 30 ετών, κάτοικο του Μόντρεαλ, και τον Ράεντ Τζάσερ, 35 ετών, εγκατεστημένο στο Τορόντο.

Σύμφωνα με την εφημερίδα “Νάσιοναλ Ποστ”, η οποία επικαλείται συναδέλφους του Εσεγάιερ στο Εθνικό Ινστιτούτο Επιστημονικής Έρευνας (INRS) στη Βαρέν του Κεμπέκ, και ένα γείτονα του Τζάσερ στο Τορόντο, ο πρώτος είναι Τυνήσιος και ο δεύτερος Παλαιστίνιος, πολίτης των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, ο οποίος έχει καθεστώς μόνιμου κάτοικου στον Καναδά.

Όσο για τον Εσεγάιερ, μια υπεύθυνη του INRS, η Ζιλί Μαρτινό, επιβεβαίωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι κάνει το διδακτορικό του στις επιστήμες της ενέργειας και των υλικών στο Κέντρο Ενέργειας Υλικών Τηλεπικοινωνιών στη Βαρέν, όπου είναι εγγεγραμμένος από το φθινόπωρο του 2010.

Οι δύο άνδρες κατηγορούνται για “συνωμοσία με στόχο να πραγματοποιηθεί μια τρομοκρατική επίθεση” και “συνωμοσία (…) υπό την καθοδήγηση μιας τρομοκρατικής οργάνωσης”, διευκρίνισε η GRC.

Οι δύο κατηγορούμενοι “λάμβαναν υποστήριξη από στοιχεία της Αλ-Κάιντα που βρίσκονται στο Ιράν”, ιδιαίτερα “διαταγές και συμβουλές”, υπογράμμισε η αστυνομία.

Πάντως “δεν υπάρχει καμιά πληροφορία που να δείχνει πως οι επιθέσεις αυτές υποστηρίζονταν από το (ιρανικό) κράτος”, διευκρίνισε η GRC χωρίς να επεκταθεί.

“Οι σημερινές συλλήψεις καταδεικνύουν πως η τρομοκρατία συνεχίζει να είναι μια πραγματική απειλή για τον Καναδά”, δήλωσε ο καναδός υπουργός Δημόσιας Ασφάλειας Βικ Τουβς επαινώντας τη δουλειά των καναδών αστυνομικών καθώς και της υπηρεσίας πληροφοριών.

“Θα ήθελα επίσης να ευχαριστήσω το FBI (την αμερικανική ομοσπονδιακή αστυνομία) για τη βοήθειά της σε όλη τη διάρκεια της έρευνας και για τη συνεργασία της που επέτρεψε αυτό το ευτυχές αποτέλεσμα”, πρόσθεσε.

Αυτό το σχέδιο επίθεσης δεν έχει καμιά σχέση με τις επιθέσεις στη Βοστόνη, που πριν από μια εβδομάδα στοίχισαν τη ζωή σε τρεις ανθρώπους και προκάλεσαν τον τραυματισμό περίπου 200, όμως η GRC παραδέχθηκε πως η επίθεση αυτή επέσπευσε την ολοκλήρωση αυτής της έρευνας που είχε αρχίσει τον περασμένο Αύγουστο.

Οι καναδικές αρχές επισήμαναν πως η επίθεση “βρισκόταν ακόμη στο στάδιο της προετοιμασίας’ και πως “καμιά επίθεση δεν ήταν επικείμενη”.

“Οι συλλήψεις αυτές είναι το αποτέλεσμα μιας σε βάθος διασυνοριακής συνεργασίας”, χαιρέτισε σε ανακοίνωσή του ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Οτάβα Ντέιβιντ Τζέικομπσον.

Είναι η πρώτη φορά στον Καναδά που ανακοινώνονται κατηγορητήρια τα οποία εμπλέκουν την Αλ-Κάιντα.

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα