"Καρφιά" Μακρόν για τις επικρίσεις Ντι Μάιο και Σαλβίνι

Ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν
Ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν AP

Ο Γάλλος πρόεδρος δηλώνει ότι δεν σκοπεύει να δώσει περισσότερη αξία στις συνεχείς προκλήσεις των δύο ισχυρών ανδρών της ιταλικής κυβέρνησης.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε σήμερα από το Κάιρο ότι δεν θα απαντήσει στις επικρίσεις των ιταλών ηγετών Λουίτζι Ντι Μάιο και Ματέο Σαλβίνι για τη Γαλλία, γιατί δεν έχουν "κανένα ενδιαφέρον". "Δεν θα απαντήσω. Όλα αυτά δεν έχουν κανένα νόημα", δήλωσε ο αρχηγός του γαλλικού κράτους κατά τη διάρκεια συνάντησής του με δημοσιογράφους την πρώτη ημέρα της επίσκεψής του στην Αίγυπτο.

"Ο ιταλικός λαός είναι φίλος μας και αξίζει ηγέτες που να στέκονται στο ύψος της ιστορίας του", πρόσθεσε. Μετά την επίσκεψή του στην Αίγυπτο, ο πρόεδρος Μακρόν έχει προγραμματίσει έναν σταθμό του ταξιδιού του στην Κύπρο για να συμμετάσχει την Τρίτη το απόγευμα στη σύνοδο κορυφής της Med7, των χωρών του νότου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου θα συναντήσει τον επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης Τζουζέπε Κόντε.

Παρότι ο τελευταίος τόνισε πρόσφατα την γαλλο-ιταλική "ιστορική φιλία", ο υπουργός του των Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι, ο οποίος προσπαθεί να οργανώσει ένα ακροδεξιό ευρωπαϊκό μέτωπο ενάντια στους φιλοευρωπαίους, δήλωσε ότι ελπίζει γρήγορα ο γαλλικός λαός να απαλλαγεί από έναν "πολύ κακό πρόεδρο".

"Είμαι κοντά, με όλη μου την καρδιά και με όλη τη δουλειά μου, στον γαλλικό λαό, στα εκατομμύρια των ανδρών και γυναικών που ζουν στη Γαλλία με μια πολύ κακή κυβέρνηση και έναν πολύ κακό πρόεδρο της Δημοκρατίας", είχε δηλώσει ο Σαλβίνι σε βίντεο που ανάρτησε στη σελίδα του στο Facebook. Την περασμένη Κυριακή, ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης Λουίτζι ντι Μάιο, ο ηγέτης του αντισυστημικού κόμματος M5S --η άλλη συνιστώσα της κυβερνητικής πλειοψηφίας-- είχε κατηγορήσει τη Γαλλία ότι "φτωχαίνει την Αφρική" και ωθεί τους μετανάστες στην Ευρώπη με την πολιτική της του "αποικισμού".

Η πρεσβευτής της Ιταλίας στη Γαλλία κλήθηκε ήδη στο υπουργείο Εξωτερικών μετά τις δηλώσεις αυτές. Για την εκστρατεία των ευρωεκλογών στα τέλη Μαΐου, οι αναλυτές αναμένουν σκληρή αναμέτρηση μεταξύ των φιλελεύθερων φιλοευρωπαίων και των κυβερνήσεων που πρόσκεινται στην άκρα δεξιά.


ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Μακρόν, Ιταλία, Γαλλία
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Γαλλία: Μετά τα "κίτρινα γιλέκα" στους δρόμους και τα "κόκκινα φουλάρια"

Μακρόν: Παράδειγμα θάρρους και ενότητας η υπερψήφιση της Συνθήκης των Πρεσπών

Λουκά Σανσέλ: Έλλειψη οράματος και δημοκρατίας οδήγησαν στην ελληνική κρίση

SHARE: