Καταλονία: 'Ένα έθνος υπερασπίστηκε ειρηνικά τη Δημοκρατία'

People confronts Spanish riot police near a voting site at a school assigned to be a polling station by the Catalan government in Barcelona, Spain, Sunday, 1 Oct. 2017. Spanish riot police have forcefully removed a few hundred would-be voters from several polling stations in Barcelona.(AP Photo/Felipe Dana)
People confronts Spanish riot police near a voting site at a school assigned to be a polling station by the Catalan government in Barcelona, Spain, Sunday, 1 Oct. 2017. Spanish riot police have forcefully removed a few hundred would-be voters from several polling stations in Barcelona.(AP Photo/Felipe Dana) AP

Αύριο ξεκινούν οι έρευνες για την ευθύνη των βίαιων επεισοδίων σε βάρος απλών πολιτών, που προκάλεσαν και υλικές ζημιές στα σχολεία όπου αύριο επιστρέφουν μαθητές, δηλώνει επίτροπος Διοίκησης της Καταλονίας στην απεσταλμένη μας

Της ανταποκρίτριας στη Βαρκελώνης, Ιωάννας Κλεφτόγιαννη

761 τραυματίες και 319 κλειστά σχολεία είναι ο θλιβερός απολογισμός του καταλανικού Δημοψηφίσματος, που έφερε για πρώτη φορά αντιμέτωπους την καταλανική αστυνομία Mossos d’Esquarda με τα ισπανικά σώματα  Guardia Civil και έστειλε εκατομμύρια καταλανών ψηφοφόρων στην κάλπη. «Ένα έθνος υπερασπίστηκε ειρηνικά τη Δημοκρατία»,  ήταν  οι δηλώσεις που έκανε πριν από λίγα λεπτά ο εκπρόσωπος της καταλανικής κυβέρνησης, καλώντας τους Καταλανούς να συνεχίσουν να πηγαίνουν στα εκλογικά κέντρα  ακόμη και αυτά τα τελευταία λεπτά (μέχρι και τις 8 το βράδυ, 9 ώρα Ελλάδας) , προτού οι κάλπες θα σφραγιστούν.

Στις κεντρικές πλατείες πολλών πόλεων της Καταλονίας πλήθη συρρέουν πανηγυρίζοντας για την Ανεξαρτησία που περιμένουν να ξεκινήσει από αύριο. Στην Βαρκελώνη αναμένονται  επίσης πανηγυρισμοί απόψε παράλληλα με τις ανακοινώσεις από την Καταλανική Εθνική Συνέλευση (National Catalan Assembly) στην Πλάθα Καταλούνια, όπου έχουν ήδη στηθεί εξέδρες και  γιγαντοοθόνες. «Αυτό που συνέβη είναι εντελώς απάνθρωπο, η κυβέρνηση της Ισπανίας πρέπει να ντρέπεται», συνόψισε  ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης, που ωστόσο ξεκαθάρισε πως δεν είναι ακόμα  σε θέση να δώσει ούτε κατά προσέγγιση  το  συνολικό αριθμό  των ψηφοφόρων.

Μια είδηση μας έδωσε ο Ραφαέλ Ρίμπο, ο επίτροπος Διοίκησης της Καταλονίας: αύριο ξεκινούν οι έρευνες για την ευθύνη των βίαιων επεισοδίων σε βάρος απλών πολιτών, που προκάλεσαν και υλικές ζημιές στα σχολεία όπου αύριο επιστρέφουν μαθητές.

Αυτό που συνέβη δεν είναι εναντίον κανενός αλλά προσφορά για τους πάντες

«Δώρο της Δημοκρατίας», είναι για τους Podemoς το καταλανικό Δημοψήφισμα. «Αυτό που συνέβη δεν είναι εναντίον κανενός αλλά προσφορά για τους πάντες»  δήλωσε ο εκπρόσωπός τους , καλώντας «όλες τις πολιτικές δυνάμεις που θέλουν να θεωρούνται δημοκρατικές να πάρουν θέση καθαρή κι απόλυτη: είναι με τον καταλανικό λαό ή με την καταστολή της απολυταρχικής κυβέρνησης Ραχό; Δεν υπάρχει μέση οδός. Θα συνεχίζουν να σιωπούν οι Σοσιαλιστές .;Η διεθνής κοινότητα, η Ε.Ε. κια ο Γιουνκέρ πρέπει να  τοποθετηθούν».

Η κυβέρνηση πάντως Κάρλες Πούτζεμοντ όλα δείχνουν πως  αύριο σχεδιάζει να ξεκινήσει τις διαδικασίες για την ανεξαρτησία της Καταλωνίας. Η περιπέτεια τώρα ξεκινάει…

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Δημοψήφισμα Καταλονίας, Καταλονία
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Σε τεντωμένο σχοινί - Η Καταλονία κήρυξε την ανεξαρτησία της

Σκύλος ήρωας στα επεισόδια της Καταλονία

Κυβέρνηση Ραχόι: 'Δεν θέλαμε τη βία, αναγκαστήκαμε'

SHARE:

24Media Network