Καταλονία: Στο δικαστήριο σήμερα έξι αυτονομιστές πολιτικοί

Ex-speaker of the Catalonia parliament Carme Forcadell , front right, arrives at the Spain's Supreme Court in Madrid, Thursday, Nov. 9, 2017. Six Catalan lawmakers are testifying Thursday before a Spanish judge over claims that they ignored Constitutional Court orders and allowed an independence vote in Catalonia's regional parliament. (AP Photo/Francisco Seco)
Ex-speaker of the Catalonia parliament Carme Forcadell , front right, arrives at the Spain's Supreme Court in Madrid, Thursday, Nov. 9, 2017. Six Catalan lawmakers are testifying Thursday before a Spanish judge over claims that they ignored Constitutional Court orders and allowed an independence vote in Catalonia's regional parliament. (AP Photo/Francisco Seco) AP

Όλοι τους είναι πιθανό να κατηγορηθούν για «στάση» και επανάσταση, που κατά την ισπανική νομοθεσία επισύρουν ποινές φυλάκισης έως 30 ετών

Η πρόεδρος του κοινοβουλίου της Καταλονίας Κάρμε Φορκαντέλ και άλλοι πέντε αυτονομιστές βουλευτές κατέθεσαν σήμερα σε δικαστή του Ανωτάτου Δικαστηρίου ο οποίος θα αποφασίσει εάν θα προφυλακιστούν ή όχι, στο πλαίσιο της έρευνας για "στάση" που διεξάγουν οι ισπανικές αρχές, μετά την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της περιφέρειας.

Όλοι τους είναι πιθανό να έρθουν αντιμέτωποι με κατηγορίες για «στάση» και επανάσταση, που κατά την ισπανική νομοθεσία επισύρουν ποινές φυλάκισης έως 30 ετών.

Ο πρόεδρος της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόν, που κατηγορείται για στάση και εξέγερση, έφυγε για το Βέλγιο πριν από περίπου 10 ημέρες και η ισπανική δικαιοσύνη εξέδωσε ένταλμα σύλληψης σε βάρος του. Από τις Βρυξέλλες όπου βρίσκεται μαζί με τέσσερα μέλη της κυβέρνησής του, έστειλε μια ανοιχτή επιστολή που δημοσιεύεται σήμερα στην καταλανική εφημερίδα El Punt Avui, ζητώντας "την απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων που κρατούνται όμηροι από το ισπανικό κράτος".

ADVERTISING

Διεθνής Αμνηστία: Δεν είναι κρατούμενοι συνείδησης

Ωστόσο, η Διεθνής Αμνηστία αμφισβητεί την άποψη ότι οι πρώην υπουργοί που έχουν προφυλακιστεί είναι "κρατούμενοι συνείδησης". Σύμφωνα με έναν εκπρόσωπό του ισπανικού τμήματος της οργάνωσης, δεν μπορούν να χαρακτηριστούν "κρατούμενοι συνείδησης" επειδή "κατηγορούνται για πράξεις που μπορεί να συνιστούν αδικήματα".

"Πιστεύουμε ότι η ισπανική δικαιοσύνη έχει το δικαίωμα να ερευνήσει αυτά τα πιθανά αδικήματα", εξήγησε ο εκπρόσωπος μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο, ζητώντας ωστόσο την αποφυλάκιση του Ζόρντι Κουσάρτ και του Ζόρντι Σάντσες, των ηγετών των δύο πανίσχυρων αυτονομιστικών οργανώσεων που κατηγορούνται επίσης για στάση.

Ο εκπρόσωπος διευκρίνισε ότι δεν χρησιμοποιεί τον όρο "πολιτικός κρατούμενος" επειδή "δεν υπάρχει διεθνής ορισμός του".

Κομισιόν: Όχι σε αποσχιστικές τάσεις

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ έκανε έκκληση σήμερα στην Ευρώπη να αντισταθεί στις αποσχιστικές τάσεις, σε μια περίοδο που η υπόθεση της ανεξαρτησίας της Καταλονίας έχει διχάσει βαθύτατα την Ισπανία.

"Οι εθνικισμοί είναι το δηλητήριο που εμποδίζει την Ευρώπη να συνεργάζεται" είπε ο Γιούνκερ σε ομιλία του σε ένα πανεπιστήμιο της πόλης Σαλαμάνκα. "Δεν μπορούμε να μένουμε με σταυρωμένα τα χέρια επειδή ήρθε η ώρα να κάνουμε αυτό που πρέπει να γίνει. Λέω «όχι» σε κάθε μορφή απόσχισης που αποδυναμώνει την Ευρώπη και διευρύνει περαιτέρω τις υπάρχουσες ρωγμές", τόνισε.

Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι, που βρισκόταν επίσης στη Σαλαμάνκα, ευχαρίστησε στον Γιούνκερ για την υποστήριξή του "σε αυτές τις δύσκολες εποχές".

"Ο Γιούνκερ έχει στηρίξει τις ενέργειες τις ισπανικής κυβέρνησης, έχει εκφράσει τον σεβασμό του για το σύνταγμα, τους νόμους και το νομικό σύστημά μας" είπε απευθυνόμενος σε καθηγητές και φοιτητές που παρακολούθησαν την εκδήλωση.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, (AP Photo/Francisco Seco)

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Καταλονία
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Παραδόθηκε στη βελγική αστυνομία ο Πουτζντεμόν

Καταλονία: Προβλήματα στις μετακινήσεις από την απεργία αυτονομιστικού συνδικάτου

SHARE:

24Media Network