Καταλονία: Υπέρ της μεσολάβησης για την επίλυση της κρίσης ο Πουτζντεμόν

Καταλονία: Υπέρ της μεσολάβησης για την επίλυση της κρίσης ο Πουτζντεμόν
Catalan President Carles Puigdemont speaks during a statement at the Palau Generalitat in Barcelona, Spain, on Wednesday, Oct. 4, 2017. Catalonia's regional president, Carles Puigdemont, is addressing regional lawmakers on Monday to review a referendum won by supporters of independence from Spain on Oct. 1. (Jordi Bedmar/Presidency Press Service, Pool Photo via AP) ap

"Ο διάλογος και η συμφωνία είναι μέρος της πολιτικής μας κουλτούρας. Το κράτος, ωστόσο, δεν απάντησε θετικά σε καμία από τις προσφορές μας", δήλωσε ο πρόεδρος της περιφερειακής κυβέρνησης. "Αν επιθυμεί συνομιλίες, πρέπει πρώτα να σεβαστεί τον νόμο", η απάντηση του πρωθυπουργικού γραφείου

Ο επικεφαλής της περιφερειακής κυβέρνησης της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόν δήλωσε την Τετάρτη ότι τάσσεται υπέρ της μεσολάβησης για να βρεθεί μια διέξοδος στην κρίση μεταξύ Καταλονίας και Μαδρίτης, σημειώνοντας ωστόσο ότι η κεντρική κυβέρνηση δεν έχει κάνει αποδεκτή προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση.

«Η στιγμή αυτή επιβάλει μεσολάβηση. Δεχθήκαμε πολυάριθμες προσφορές τις τελευταίες ώρες και θα δεχτούμε και άλλες. Όλοι αυτοί που προσφέρθηκαν γνωρίζουν ότι είμαι έτοιμος για μια διαδικασία μεσολάβησης», δήλωσε σε τηλεοπτικό του διάγγελμα ο πρόεδρος της καταλανικής κυβέρνησης.

«Θα το επαναλάβω όσες φορές χρειαστεί: Ο διάλογος και η συμφωνία είναι μέρος της πολιτικής μας κουλτούρας και του λαού μας. Εντούτοις, το κράτος δεν απάντησε θετικά σε καμία από αυτές τις προσφορές».

Ο Πουτζντεμόν επέκρινε παράλληλα τον βασιλιά της Ισπανίας Φελίπε ότι «αγνοεί σκοπίμως» εκατομμύρια Καταλανούς.

Σε τηλεοπτικό του διάγγελμα την Τρίτη ο βασιλιάς Φελίπε κατηγόρησε τους επικεφαλής των αυτονομιστών της Καταλονίας ότι καταστρατηγούν τις δημοκρατικές αρχές και διχάζουν την καταλανική κοινωνία.

«Ο βασιλιάς υιοθετεί το λόγο και τις πολιτικές της κυβέρνησης του (Μαριάνο) Ραχόι που έχουν αποδειχθεί καταστροφικές για την Καταλονία και αγνοεί σκοπίμως εκατομμύρια Καταλανούς που δεν σκέφτονται όπως αυτοί», συμπλήρωσε.

Η Καταλονία αναμένεται να ανακηρύξει μονομερώς την ανεξαρτησία της την προσεχή Δευτέρα, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του κοινοβουλίου που συγκάλεσε η ηγεσία της περιφέρειας μετά το δημοψήφισμα το οποίο η Μαδρίτη και το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας έχουν χαρακτηρίσει παράνομο.

«Είμαι βέβαιος ότι μέσα στις επόμενες μέρες θα δείξουμε το καλύτερο της χώρας μας, όταν οι θεσμοί της Καταλονίας θα χρειαστεί να εφαρμόσουν τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος», συμπλήρωσε ο Πουτζντεμόν.

“Αν επιθυμεί συνομιλίες, πρέπει πρώτα να σεβαστεί τον νόμο”

Αν ο πρόεδρος της καταλανικής κυβέρνησης Πουτζντεμόν επιθυμεί διάλογο ή διαπραγματεύσεις με την κεντρική κυβέρνηση σχετικά με το μέλλον της Καταλονίας, χρειάζεται πρώτα να σεβαστεί το νόμο, ανέφερε αργά το βράδυ της Τετάρτης σε ανακοίνωσή του το γραφείο του Ισπανού πρωθυπουργού.

«Αν ο κος Πουτζντεμόν θέλει συνομιλίες, ή διαπραγματεύσεις ή να στείλει διαμεσολαβητές, γνωρίζει πάρα πολύ καλά τι χρειάζεται πρώτα να κάνει: να επιστρέψει στην νομιμότητα», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

(Φωτό: Jordi Bedmar/Presidency Press Service, Pool Photo via AP)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα