Καταγγελία ΟΗΕ: Το Ισραήλ αυξάνει τις κατεδαφίσεις στα παλαιστινιακά εδάφη εν μέσω πανδημίας

Καταγγελία ΟΗΕ: Το Ισραήλ αυξάνει τις κατεδαφίσεις στα παλαιστινιακά εδάφη εν μέσω πανδημίας
Κάτοικοι στην Παλαιστίνη AP

Το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ καταγγέλλει ότι οι Ισραηλινοί προχωρούν ακάθεκτοι σε κατεδαφίσεις κτιρίων εντός των παλαιστινιακών εδαφών.

Οι κατεδαφίσεις παλαιστινιακών κατοικιών και άλλων κτιρίων από το Ισραήλ αυξήθηκαν στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη στη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού, επιδεινώνοντας την ευάλωτη κατάσταση στην οποία ζουν οι κάτοικοί της, προειδοποίησε ο ΟΗΕ σύμφωνα με όσα μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Από τον Μάρτιο ως τον Αύγουστο του 2020, 389 κατοικίες και κτίρια που ανήκαν σε Παλαιστίνιους κατεδαφίστηκαν ή κατασχέθηκαν, δηλαδή 65 τον μήνα, ανακοίνωσε το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (Ocha), υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για τον μεγαλύτερο μηνιαίο μέσο όρο εδώ και τέσσερα χρόνια.

Μέσα σε έξι μήνες “422 Παλαιστίνιοι βρέθηκαν άστεγοι εξαιτίας των κατεδαφίσεων, γεγονός που τους εξέθεσε σε περισσότερους κινδύνους λόγω της πανδημίας”, επεσήμανε ο Ocha σε ανακοίνωσή του.

“Μόνο τον Αύγουστο 205 άνθρωποι εκτοπίστηκαν, δηλαδή περισσότεροι από οποιονδήποτε άλλο μήνα μετά τον Ιανουάριο του 2017”, πρόσθεσε.

Τα κτίρια που κατεδαφίστηκαν δεν ήταν μόνο κατοικίες, αλλά και κλινικές ή γεωργικά κτίρια.

Το Ισραήλ αναφέρει ότι κατεδαφίζει τα κτίρια που δεν διαθέτουν οικοδομική άδεια, την οποία όμως οι Παλαιστίνιοι “είναι σχεδόν αδύνατο να εκδώσουν”, όπως υπογραμμίζει το Ocha.

“Η καταστροφή ιδιοκτησιών στα κατεχόμενα εδάφη απαγορεύεται από το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, εκτός κι να είναι απολύτως απαραίτητο για στρατιωτικές επιχειρήσεις”, υπενθύμισε ο Τζέιμι ΜακΓκόλντρικ, ανθρωπιστικός συντονιστής για τα παλαιστινιακά κατεχόμενα εδάφη.

“Η πανδημία αύξησε τις ανάγκες και την ευαλωτότητα των Παλαιστινίων” και “αυτές οι παράνομες κατεδαφίσεις ενισχύουν την ευαλωτότητά τους και πρέπει να σταματήσουν αμέσως”, τόνισε ο ΜακΓκόλντρικ.

Σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό του υπουργείου Υγείας των Παλαιστινίων, περισσότεροι από 27.100 άνθρωποι έχουν βρεθεί θετικοί στον κορονοϊό, ενώ έχουν καταγραφεί και 188 θάνατοι.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα