Κατάρρευση γέφυρας στη Βαλτιμόρη: Τι πήγε τόσο στραβά – Έξι αγνοούμενοι

Διαβάζεται σε 3'
Κατάρρευση γέφυρας στη Βαλτιμόρη
Κατάρρευση γέφυρας στη Βαλτιμόρη Associated Press

Αγωνία για τους αγνοούμενους μετά την κατάρρευση της γέφυρας από πρόσκρουση φορτηγού πλοίου στη Βαλτιμόρη. Ποια σενάρια εξετάζουν αρχές.

Νέες πληροφορίες έρχονται στο φως για την κατάρρευση της γέφυρας “Francis Scott Key” στη Βαλτιμόρη, αφού ένα φορτηγό πλοίο (με σημαία Σιγκαπούρης) προσέκρουσε πάνω της, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η αγωνιώδης επιχείρηση εντοπισμού των αγνοουμένων, οι οποίοι σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση, ανέρχονται στους έξι.

Σύμφωνα με το BBC που επικαλείται ενημέρωση αξιωματούχων στους δημοσιογράφους, οι αγνοούμενοι είναι έξι, λιγότεροι δηλαδή από την προηγούμενη αναφορά που έκανε λόγο  για επτά άτομα.

Και αυτό καθώς εντοπίστηκαν άλλοι δύο άνθρωποι – ο ένας μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο και ο άλλος δεν τραυματίστηκε.

Ο κρατικός υπουργός Μεταφορών δήλωσε πως οι έξι πιστεύεται ότι ανήκουν στο συνεργείο κατασκευής που εργαζόταν στη γέφυρα τη στιγμή που κατέρρευσε.

Προσέθεσε μάλιστα ότι οι αξιωματούχοι δεν πιστεύουν ότι αγνοείται κάποιος που βρισκόταν σε όχημα όταν έπεσε το άνοιγμα της γέφυρας.

Τα σενάρια που εξετάζονται για τα αίτια της πρόσκρουσης

Εμπειρογνώμονας ναυτιλίας με έδρα τη Σιγκαπούρη, ο οποίος έχει περάσει πολλές φορές από το λιμάνι της Βαλτιμόρης με φορτηγά πλοία, μίλησε στο BBC και εξήγησε τι μπορεί να οδήγησε στην πρόσκρουση του φορτηγού πλοίου στη γέφυρα.

«Το σκάφος είχε μόλις αναχωρήσει από το αγκυροβόλιο και έκανε μια στροφή πριν χτυπήσει στη γέφυρα». Έχοντας δει το βίντεο, εξήγησε πως οι πιθανές αιτίες της πρόσκρουσης είναι οι εξής:

  • Κύρια βλάβη κινητήρα
  • Βλάβη στο τιμόνι
  • Black out γεννήτριας
  • Πιθανότητα ανθρώπινου λάθους

«Είναι μια ασυνήθιστη στροφή. Πριν από την αναχώρηση ενός πλοίου, υποτίθεται ότι διενεργούμε όλους τους ελέγχους σε όλα τα στοιχεία του πλοίου για να φτάσουμε την αναχώρησή του. Είναι μέρος της λίστας ελέγχου αναχώρησης. Οπότε, αν γίνονταν όλα, κάτι προφανώς παραβλέφθηκε», σημείωσε.

«Αυτά τα πλοία είναι τόσο τεράστια που ακόμα κι αν η ταχύτητα είναι αργή, η ορμή θα ήταν τεράστια», είπε στη συνέχεια.

Τι δείχνει το βίντεο και η καταγραφή της πορείας του πλοίου

Τα αίτια που κρύβονται πίσω από το τραγικό περιστατικό στη Βαλτιμόρη διερευνά το BBC Verify που εξετάζει το βίντεο της πρόσκρουσης όπως επίσης και το ιστορικό ταξιδιού του φορτηγού πλοίου που μετέφερε εμπορευματοκιβώτια στην πλατφόρμα παρακολούθησης πλοίων MarineTraffic και παραθέτει τις λεπτομέρειες των όσων συνέβησαν.

Το Dali ξεκίνησε από τον θαλάσσιο τερματικό σταθμό Seagirt της Βαλτιμόρης γύρω στις 00:24 τοπική ώρα (04:24 GMT) στις 26 Μαρτίου.

Η ταχύτητά του αυξανόταν σταθερά και διατήρησε μια ευθεία διαδρομή νοτιοανατολικά κατά μήκος του ποταμού Patapsco.

Στη συνέχεια, στη 01:25 τα δεδομένα MarineTraffic δείχνουν ότι το πλοίο ξαφνικά έφυγε από την ευθεία πορεία του και άρχισε να επιβραδύνει.

Εκείνη τη στιγμή το βίντεο δείχνει ότι όλα τα φώτα στο εξωτερικό του πλοίου έσβησαν ξαφνικά και καπνός άρχισε να βγαίνει καπνός από τη χοάνη του πλοίου.

Στη συνέχεια, το Dali χτύπησε ένα τμήμα της γέφυρας στις 01:28, προκαλώντας την κατάρρευση.

Τι δήλωσε ο κυβερνήτης

Για το τραγικό συμβάν μίλησε ο κυβερνήτης Moore, λέγοντας ότι το πλοίο κινούνταν προς τη γέφυρα με “πολύ γρήγορη ταχύτητα”.

Είπε ότι οι χειριστές του φορτηγού πλοίου κάλεσαν “mayday” – ένα σήμα έκτακτης ανάγκης – αλλά η ταχύτητα του πλοίου φαινόταν να είναι πολύ γρήγορη για να αποφευχθεί το περιστατικό.

Ωστόσο, είπε ότι το σήμα κινδύνου εξασφάλισε ότι περισσότερα αυτοκίνητα σταμάτησαν να διασχίζουν τη γέφυρα, αποτρέποντας μεγαλύτερης κλίμακας τραγωδία.

“Αυτοί οι άνθρωποι είναι ήρωες”, είπε. “Έσωσαν ζωές χθες το βράδυ”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα