Καθαιρέθηκε ο κυβερνήτης της Νινευή για το ναυάγιο στη Μοσούλη- Οργή για την κυβερνητική διαφθορά

Κεριά στη Μοσούλη στη μνήμη των θυμάτων του ναυαγίου
Κεριά στη Μοσούλη στη μνήμη των θυμάτων του ναυαγίου AP

Ο κυβερνήτης της Νινευή καθαιρέθηκε για το ναυάγιο στον ποταμό Τίγρη και ύστερ από εκδηλώσεις λαϊκής οργής.

Το κοινοβούλιο του Ιράκ ψήφισε την Κυριακή την καθαίρεση του κυβερνήτη της Νινευή μετά το ναυάγιο ενός υπερφορτωμένου πορθμείου που είχε αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 90 άνθρωποι στη Μοσούλη, την πρωτεύουσα της επαρχίας, μετέδωσαν κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Όταν βυθίσθηκε, την Πέμπτη, το σκάφος μετέφερε οικογένειες που ήθελαν να εκδράμουν σε νησί στον ποταμό Τίγρη. Πολλές από τις γυναίκες και τα παιδιά που επέβαιναν δεν ήξεραν κολύμπι.

ADVERTISING

Οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους εκδιώχθηκαν πριν από σχεδόν δύο χρόνια από τη Μοσούλη, όμως η ανακούφιση έδωσε τη θέση της στην ανυπομονησία για τα κρούσματα διαφθοράς, καθώς η ανοικοδόμηση της κατεστραμμένης πόλης δεν προχωράει.

Πολυάριθμοι διαδηλωτές αποδοκίμασαν την Παρασκευή τον πρόεδρο του Ιράκ και τον κυβερνήτη, αναγκάζοντάς τους να αποχωρήσουν από τον τόπο του δυστυχήματος.

Το πλήθος έριξε πέτρες και παπούτσια στο αυτοκίνητο του κυβερνήτη Ναουφάλ Χαμάντι αλ-Σουλτάν, το οποίο ανέπτυξε ταχύτητα για να απομακρυνθεί με αποτέλεσμα να χτυπήσει δύο ανθρώπους, ένας από τους οποίους χρειάσθηκε να μεταφερθεί στο νοσοκομείο.

Ο πρωθυπουργός Αντέλ Αμπντούλ Μάχντι ζήτησε το Σάββατο επισήμως από το κοινοβούλιο να παύσει τον Σουλτάν. Η ιρακινή νομοθεσία δίνει στο ομοσπονδιακό κοινοβούλιο το δικαίωμα να καθαιρεί επαρχιακούς κυβερνήτες έπειτα από πρόταση του πρωθυπουργού. Το κοινοβούλιο ψήφισε ακόμη να απολυθούν δύο αναπληρωτές του Σουλτάν, όπως είχε ζητήσει ο Αμπντουλ Μάχντι.

Πηγή: 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Εβδομήντα νεκροί σε ναυάγιο φέρι στον Τίγρη ποταμό

SHARE:

24Media Network