Κατολίσθηση στην Παπούα Νέα Γουινέα: “Σβήνουν” οι ελπίδες για επιζώντες

Διαβάζεται σε 2'
Κατολίσθηση στην Παπούα Νέα Γουινέα
Κατολίσθηση στην Παπούα Νέα Γουινέα AP Photo Juho Valta/UNDP Papua New Guinea

Ο ΟΗΕ θεωρεί απίθανο να βρεθούν επιζώντες μετά την κατολίσθηση στην Παπούα Νέα Γουινέα.

Αντιπρόσωπος της UNICEF στην Παπούα Νέα Γουινέα εκτίμησε ότι είναι «ελάχιστα πιθανό» τα σωστικά συνεργεία να βρουν επιζώντες στον τόπο μεγάλης κατολίσθησης που έθαψε χωριό στο κεντρικό τμήμα της χώρας.

«Δεν πρόκειται για αποστολή διάσωσης, αλλά για αποστολή ανάκτησης» των πτωμάτων, είπε ο Νιλς Κράιερ στο Γαλλικό Πρακτορείο. «Οι πιθανότητες είναι πολύ λίγες» να επέζησε οποιοσδήποτε όταν το χωριό θάφτηκε εξαιτίας της κατολίσθησης, εξήγησε.

Τη Δευτέρα, οι αρχές αποκάλυψαν ότι η κατολίσθηση «έθαψε ζωντανούς πάνω από 2.000 ανθρώπους» σε υψίπεδα της χώρας του Ειρηνικού τη νύχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή, ζητώντας βοήθεια από τη διεθνή κοινότητα.

Νωρίτερα σήμερα, έκαναν γνωστό πως σπεύδουν να απομακρύνουν από τα σπίτια τους περίπου 7.900 ανθρώπους που κινδυνεύουν εξαιτίας πιθανής νέας κατολίσθησης.

«Κανένας δεν μπόρεσε να ξεφύγει»

Βαριά μηχανήματα αναμένονται σήμερα στην πληγείσα περιοχή, αλλά η άφιξή τους καθυστέρησε εξαιτίας βίαιων επεισοδίων μεταξύ φυλών, που ξέσπασαν στον μοναδικό δρόμο μέσω του οποίου μπορούν να φθάσουν εκεί, σύμφωνα με τον κ. Ακτοπράκ.

Τα βίαια επεισόδια πάντως δεν «συνδέονται με την κατολίσθηση», διευκρίνισε.

Δάσκαλος σε γειτονικό χωριό, ο Τζέικομπ Σοουάι, τόνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως στην περιοχή που επλήγη ζούσαν πάνω από 2.000 άνθρωποι. «Ο κόσμος είναι συντετριμμένος. Κανένας δεν μπόρεσε να ξεφύγει. Είναι πολύ δύσκολο να συγκεντρωθούν πληροφορίες. Δεν ξέρουμε ποιος πέθανε, επειδή τα μητρώα θάφτηκαν κι αυτά», πρόσθεσε.

papua nea gouinea
Χωρικοί χρησιμοποιούν βαριά μηχανήματα για να ψάξουν σε κατολίσθηση στο Yambali, στην Παπούα Νέα Γουινέα. (Mohamud Omer/International Organization for Migration via AP)

Κάτοικοι γειτονικών χωρών βοηθούν να ανασυρθούν πτώματα, ανέφερε ο Νίξον Πακέα, πρόεδρος του εμπορικού και βιομηχανικού επιμελητηρίου στην κοντινή Πορτζέρα. Αρκετοί χρησιμοποιούν τσάπες και αγροτικά εργαλεία. «Εξαιτίας του πόσο σκληροί είναι οι βράχοι (…) είναι αρκετά περίπλοκο. Χρειάζονται εκσκαφείς για να απομακρύνουμε τα συντρίμμια», πρόσθεσε.

Μεταλλευτική εταιρεία της περιοχής, η New Porgera Limited, συμφώνησε να διαθέσει εκσκαφείς και άλλα μηχανήματα για βοηθήσει τα σωστικά συνεργεία και για να ανοίξουν δρόμοι.

Συνολικά, πάνω από 1.000 άνθρωποι στην περιοχή χρειάστηκε να απομακρυνθούν εσπευσμένα από τα σπίτια τους εξαιτίας της καταστροφής, κατά εκτιμήσεις ανθρωπιστικών οργανώσεων.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα