Στην 9η μεγαλύτερη σε έκταση χώρα στον κόσμο δίνουν μετάλλια στις μητέρες με πολλά παιδιά

Στην 9η μεγαλύτερη σε έκταση χώρα στον κόσμο δίνουν μετάλλια στις μητέρες με πολλά παιδιά
Τα μετάλλια που δίνονται στις μητέρες με πολλά παιδιά στο Καζακστάν

Τις "ηρωίδες μητέρες" που διατηρούν ψηλά το ποσοστό γεννήσεων τιμούν στην χώρα, δίνοντας το ασημένιο μετάλλιο σε μαμάδες με έξι παιδιά και το χρυσό σε όσες έχουν επτά παιδιά και πάνω.

Οι κυβερνήσεις σε αρκετά κράτη δίνουν κίνητρα στους πολίτες να κάνουν παιδιά αλλά στο Καζακστάν, την ένατη μεγαλύτερη σε έκταση χώρα στον κόσμο, το πήγαν ένα βήμα παραπέρα, καθώς απονέμουν μετάλλια στις “ηρωίδες μητέρες” που διατηρούν ψηλά το ποσοστό γεννήσεων της χώρας.

Οι μαμάδες με έξι παιδιά λαμβάνουν αργυρό μετάλλιο ενώ το χρυσό παίρνουν όσες έχουν επτά παιδιά και πάνω, όπως αναφέρει το BBC. Οι κάτοχοι μεταλλίων παίρνουν, επίσης, επίδομα από το κράτος για όλη τη ζωή τους. Να σημειωθεί ότι έχει δοθεί σημασία και στις οικογένειες με τέσσερα παιδιά και περισσότερα. Μπορεί να μην παίρνουν κάποιο μετάλλιο αλλά έχουν τη δυνατότητα να μπουν σε πρόγραμμα οικονομικής υποστήριξης μέχρι τα τέκνα τους να γίνουν 21 ετών.

Η πρακτική αυτή της απονομής μεταλλίων στις μητέρες έχει τις ρίζες της στη Σοβιετική Ένωση, η οποία είχε καθιερώσει το βραβείο “μητέρας ηρωίδας” το 1944 για οικογένειες με 10 ή περισσότερα παιδιά.

Αν και τα μετάλλια πηγαίνουν πλέον σε οικογένειες με λιγότερα μέλη, η διατήρηση του υψηλού ποσοστού γεννήσεων εξακολουθεί να αποτελεί μία από τις προτεραιότητες της κυβέρνησης του Καζακστάν.

“Πάντα όλοι μιλάνε γι’ αυτό, να κάνουν περισσότερα παιδιά, να κάνουν τον πληθυσμό μας μεγαλύτερο” ανέφερε η Αξάνα Ελεουσέζοβα του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Προγραμμάτων.

Να σημειωθεί ότι το Καζακστάν μπορεί να είναι από τις μεγαλύτερες σε έκταση χώρες του κόσμου (2.724.900 τ.χλμ.) αλλά ο πληθυσμός του είναι μικρός (18.507.900 άτομα), με αναλογία περίπου 6,7 άνθρωποι ανά χλμ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα