Καζακστάν: Ξαναλλάζει το όνομα της πρωτεύουσας – 2η φορά σε τρία χρόνια

Καζακστάν: Ξαναλλάζει το όνομα της πρωτεύουσας – 2η φορά σε τρία χρόνια
Εικόνα από την Αστάνα του Καζακστάν istock

Η πρωτεύουσα της μεγαλύτερης οικονομίας της κεντρικής Ασίας είχε αλλάξει όνομα το 2019 προς τιμήν του πρώην προέδρου της, ωστόσο τώρα η ηγεσία της χώρας αποφάσισε να επανέλθει η παλιά ονομασία.

Σε αλλαγή ονόματος της πρωτεύουσάς του προχωράει και πάλι, μετά από μόλις τρία χρόνια, η 9η μεγαλύτερη σε έκταση χώρα του κόσμου, το Καζακστάν. Ο πρόεδρος της χώρας, Κασίμ – Τζομάρτ Τοκάγιεφ συμφώνησε να επαναφέρει το προηγούμενο όνομα της πρωτεύουσας, κάνοντας παρελθόν αυτό που είχε δώσει προς τιμήν του προκατόχου του.

Ο εκπρόσωπος του Τοκάγιεφ, Ρουσλάν Ζελιμπάν, είπε ότι ο πρόεδρος συμφώνησε στην αλλαγή του ονόματος από Νουρ-Σουλτάν σε Αστάνα, μετά από πρωτοβουλία μιας ομάδας βουλευτών.

Μία από τις πρώτες κινήσεις του Τοκάγιεφ μετά την ανάληψη των καθηκόντων του το 2019 μετά την παραίτηση του προέδρου Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγιεφ ήταν να ζητήσει η πρωτεύουσα του Καζακστάν, η Αστάνα, να ονομαστεί Νουρ-Σουλτάν.

Ο Ναζαρμπάγιεφ, ο οποίος ηγήθηκε της χώρας για τρεις δεκαετίες υπό τη Σοβιετική Ένωση και μετά την ανεξαρτησία της το 1991, μετέφερε την πρωτεύουσα από το Αλμάτι στην Αστάνα το 1997. Η κίνηση αμφισβητήθηκε ευρέως λόγω της σχετικής απομόνωσης της πόλης στις βόρειες στέπες και των περιβόητων ψυχρών χειμώνων όπου οι θερμοκρασίες πέφτουν έως και -51C.

Μετέτρεψε την πόλη σε εκθεσιακό χώρο με λαμπερή αρχιτεκτονική, συμπεριλαμβανομένου ενός πύργου παρατήρησης όπου οι επισκέπτες μπορούν να βάλουν τα χέρια τους σε μια στάμπα του Ναζαρμπάγιεφ.

Μετά την παραίτησή του, ο Ναζαρμπάγιεφ διατήρησε τεράστια επιρροή ως επικεφαλής του κυβερνώντος κόμματος και του συμβουλίου ασφαλείας. Αλλά ο Τοκάγιεφ τον απομάκρυνε από αυτές τις θέσεις μετά από αναταραχές τον Ιανουάριο που οφείλονταν εν μέρει στη δυσαρέσκεια για τη δύναμη που εξακολουθούσε να έχει ο Ναζαρμπάγιεφ.

Τον Ιούνιο, οι Καζάκοι ψήφισαν συντριπτικά υπέρ των συνταγματικών αλλαγών σε δημοψήφισμα, αφού οι αναταραχές τερμάτισαν την κυριαρχία του Ναζαρμπάγιεφ για τρεις δεκαετίες στην πλουσιότερη χώρα της κεντρικής Ασίας.

Η αιματοχυσία του Ιανουαρίου, η οποία προέκυψε από ειρηνικές διαδηλώσεις για την απότομη αύξηση των τιμών των καυσίμων αυτοκινήτων, άφησε πίσω της περισσότερους από 230 νεκρούς και ώθησε τις αρχές να καλέσουν στρατεύματα από ένα μπλοκ υπό τη Ρωσία.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα