Κέρι: Έχουμε στην κατοχή μας δείγματα που αποδεικνύουν χρήση αερίου σαρίν στη Συρία

Κέρι: Έχουμε στην κατοχή μας δείγματα που αποδεικνύουν χρήση αερίου σαρίν στη Συρία

Οι ΗΠΑ έχουν στην κατοχή τους δείγματα που αποδεικνύουν τη χρήση αερίου σαρίν, δήλωσε ο Κέρι

Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι διαβεβαίωσε σήμερα ότι οι ΗΠΑ έχουν στην κατοχή τους και έχουν αναλύσει δείγματα που αποδεικνύουν τη χρήση αερίου σαρίν στην επίθεση της 21ης Αυγούστου, την οποία η Ουάσινγκτον αποδίδει στο καθεστώς του 'Ασαντ.

"Δείγματα από μαλλιά και αίμα βρέθηκαν θετικά στο αέριο σαρίν", δήλωσε στο NBC News ο Κέρι, κάνοντας λόγο μια "μια πολύ σημαντική εξέλιξη την οποία πληροφορηθήκαμε τις τελευταίες 24 ώρες, χάρη σε δείγματα που ήλθαν στην κατοχή των ΗΠΑ από τις πρώτες βοήθειες στην ανατολική Δαμασκό".

Ωστόσο, δεν έγινε σαφές εάν τα δείγματα ελήφθησαν από το προσωπικό των πρώτων βοηθειών ή χάρη σ΄αυτό.

Ο αμερικανός υπουργός εξέφρασε εξάλλου την πεποίθηση ότι το Κογκρέσο "θα πράξει το σωστό" σε σχέση με το αίτημα του Μπαράκ Ομπάμα για την έγκριση περιορισμένης κλίμακας επιθέσεων κατά της Συρίας.

Η χώρα είναι ικανή να αντιμετωπίσει κάθε εξωτερική απειλή, δήλωσε ο Άσαντ                                

Την ίδια ώρα, ο σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ-'Ασαντ δήλωσε ότι η Συρία είναι ικανή να αντιμετωπίσει κάθε εξωτερική απειλή.

"Η Συρία είναι ικανή να αντιμετωπίσει κάθε επίθεση από το εξωτερικό", δήλωσε ο Άσαντ στη διάρκεια συνάντησής του με ιρανούς αξιωματούχους, σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση.

"Οι αμερικανικές απειλές για επίθεση κατά της Συρίας δε θα απομακρύνουν τη Συρία από τις αρχές της ή από τον αγώνα της κατά της τρομοκρατίας, την οποία υποστηρίζουν ορισμένες χώρες της περιοχής και της Δύσης, κυρίως οι ΗΠΑ", τόνισε ο Άσαντ.

Η συριακή ηγεσία αποκαλεί "τρομοκράτες" τους αντάρτες.

Η συριακή αντιπολίτευση κάλεσε  ωστόσο τα μέλη του Κογκρέσου να "κάνουν τη σωστή επιλογή" και να επιτρέψουν μια επίθεση κατά της Συρίας.

Σε ανακοίνωσή του, ο συνασπισμός της συριακής αντιπολίτευσης, ο οποίος εδρεύει στην Κωνσταντινούπολη, καλεί τα μέλη του Κογκρέσου "να υποστηρίξουν τις προσπάθειες της κυβέρνησης για να σταματήσει η μηχανή θανάτου του Άσαντ".

"Δικτατορίες όπως το Ιράν και Βόρεια Κορέα παρακολουθούν με μεγάλη προσοχή με ποιον τρόπο θα αντιδράσει ο ελεύθερος κόσμος στη χρήση χημικών όπλων εναντίον του συριακού λαού από το καθεστώς του Μπασάρ αλ-'Ασαντ. Εάν δεν υπάρξει απάντηση σε μια τέτοια παραβίαση των διεθνών κανόνων, οι δικτάτορες όλου του κόσμου θα ενθαρρυνθούν να ακολουθήσουν το παράδειγμα του Άσαντ", τονίζει στην ανακοίνωσή της η συριακή αντιπολίτευση.

"Η απάθεια της διεθνούς κοινότητας τους τελευταίους τριάντα μήνες επέτρεψε στο καθεστώς να φθάσει στο σημείο να σκεφτεί ότι μπορεί να κάνει χρήση χημικών όπλων χωρίς να τιμωρηθεί. Αυτό δείχνει ότι δεν πιστεύει σε μια πολιτική λύση", καταλήγει η ανακοίνωση.

Η συριακή κυβέρνηση εξαπέλυσε επίθεση με χημικά όπλα κατά του ίδιου του λαούς της, δήλωσε ο Ραφσαντζανί

Ο πρώην πρόεδρος του Ιράν Ακμπάρ Χασεμί Ραφσαντζανί δήλωσε ότι η συριακή κυβέρνηση πραγματοποίησε επιθέσεις με χημικά όπλα εναντίον του ίδιου του λαού της, μετέδωσε σήμερα το ημιεπίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Labour News Agency.

"Ο λαός έγινε στόχος επιθέσεων με χημικά όπλα από την ίδια του την κυβέρνηση και τώρα πρέπει να περιμένει και επίθεση από ξένους", τόνισε ο Ραφσαντζανί, σύμφωνα με το ILNA.

"Ο λαός της Συρίας έχει υποστεί μεγάλη ζημιά τα τελευταία δυο χρόνια", υπογράμμισε ο Ραφσαντζανί.

(Με πληροφορίες από ΑΜΠΕ)

SHARE:

24Media Network