Κετάντζι Μπράουν – Τζάκσον: Ορκίζεται η πρώτη μαύρη γυναίκα δικαστής του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ

Κετάντζι Μπράουν – Τζάκσον: Ορκίζεται η πρώτη μαύρη γυναίκα δικαστής του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ
Η Κετάντζι Μπράουν - Τζάκσον AP

Η Τζάκσον θα γίνει η 116η δικαστής του σώματος και η έκτη γυναίκα που υπηρετεί σε αυτό από το 1789 όταν ιδρύθηκε. Για πρώτη φορά στο Ανώτατο Δικαστήριο υπηρετούν τέσσερις γυναίκες.

Η Κετάντζι Μπράουν Τζάκσον πρόκειται να ορκιστεί σήμερα και να γίνει η πρώτη μαύρη γυναίκα δικαστής που διορίζεται στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ.

Η 51χρονη Τζάκσον θα είναι μία από τους 3 φιλελεύθερους δικαστές του Ανώτατου Δικαστηρίου, στο οποίο πλειοψηφούν οι συντηρητικοί. Την επέλεξε ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν για να αντικαταστήσει τον επίσης φιλελεύθερο δικαστή Στίβεν Μπράιερ, ενώ η ορκωμοσία της πραγματοποιείται έξι ημέρες αφού το Δικαστήριο ανέτρεψε την ιστορική απόφαση του 1973 με την οποία είχε νομιμοποιηθεί το δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση.

Ο 83χρονος Μπράιερ, ο μεγαλύτερος σε ηλικία δικαστής στο Ανώτατο Δικαστήριο, επισήμως παραιτείται σήμερα το μεσημέρι (τοπική ώρα, 19:00 ώρα Ελλάδας), οπότε και είναι προγραμματισμένη η τελετή ορκωμοσίας της Τζάκσον. Ο Μπράιερ, τον οποίο είχε διορίσει το 1994 ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον, είχε ανακοινώσει τον Ιανουάριο ότι σκοπεύει να παραιτηθεί.

Δημοσκόπηση του Reuters/Ipsos αυτή την εβδομάδα έδειξε ότι η πλειονότητα των Αμερικανών (57%) έχει αρνητική άποψη για το Ανώτατο Δικαστήριο μετά την απόφασή του για τις αμβλώσεις, σημαντική αλλαγή σε σχέση με ένα μήνα νωρίτερα όταν μια μικρή πλειοψηφία είχε θετική άποψη.

Η Τζάκσον θα γίνει η 116η δικαστής του σώματος και η έκτη γυναίκα που υπηρετεί σε αυτό από το 1789 όταν ιδρύθηκε. Πριν από αυτή μόλις άλλοι δύο μαύροι δικαστές έχουν διοριστεί στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Όπως και οι τρεις συντηρητικοί δικαστές που διόρισε στη διάρκεια της θητείας του ο Ντόναλντ Τραμπ, η Τζάκσον είναι αρκετά νέα για να υπηρετήσει σε αυτή τη θέση για πολλές δεκαετίες.

Η Γερουσία ενέκρινε τον διορισμό της στις 7 Απριλίου, με 53 ψήφους υπέρ και 47 κατά, αφού κέρδισε τη στήριξη τριών Ρεπουμπλικάνων.

“Χρειάστηκαν 232 χρόνια και 115 άλλοι διορισμοί μέχρις ότου μια μαύρη γυναίκα επιλεχθεί για να υπηρετήσει στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ”, είχε δηλώσει η ίδια στις 8 Απριλίου στη διάρκεια εκδήλωσης για τον διορισμό της. “Αλλά τα καταφέραμε, τα καταφέραμε όλοι μας”.

Με τον διορισμό της Τζάκσον για πρώτη φορά στο Ανώτατο Δικαστήριο υπηρετούν τέσσερις γυναίκες.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα