Κηδεία βασίλισσας Ελισάβετ: Η μεγαλύτερη αστυνομική επιχείρηση στην ιστορία της Βρετανίας

Κηδεία βασίλισσας Ελισάβετ: Η μεγαλύτερη αστυνομική επιχείρηση στην ιστορία της Βρετανίας
Τεράστια επιχείρηση της βρετανικής αστυνομίας για την κηδεία της Ελισάβετ AP

Η επιχείρηση που προετοίμασαν όλοι οι υπεύθυνοι για την ασφάλεια των πολιτών της Μεγάλης Βρετανίας για την σημερινή κηδεία, περιλαμβάνει ενόπλους, μυστικούς πράκτορες ανάμεσα στο πλήθος, ελεύθερους σκοπευτές και live εικόνα από 5.2 εκατομμύρια κάμερες.

Στη Μεγάλη Βρετανία υπάρχει το Closed Circuit Television (CCTV) των 5.2 εκατομμυρίων καμερών που παρακολουθούν ό,τι γίνεται στη χώρα. Δηλαδή, οι αρχές παρακολουθούν μέσω του CCTV όσα γίνονται στη χώρα με τον τρίτο μεγαλύτερο αριθμό καμερών παρακολούθησης (στο Νο1 είναι η Κίνα και στο Νο2 οι ΗΠΑ).

Το Λονδίνο είναι η πρωτεύουσα CCTV του πλανήτη.

Στην πόλη που βρίσκεται σήμερα στο επίκεντρο του παγκόσμιου ενδιαφέροντος -ένεκα της κηδείας της βασίλισσας Ελισάβετ– υπάρχουν 942.652 βιντεοκάμερες, σε 1.572 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Κοντολογίς, υπάρχει μια κάμερα ασφαλείας για κάθε 13 πολίτες.

Έχει εκτιμηθεί πως ένας μέσος κάτοικος του Λονδίνου ‘συλλαμβάνεται’ από το κύκλωμα παρακολούθησης 300 φορές την ημέρα.

Η κυβέρνηση κατέφυγε σε αυτόν τον τρόπο, μεταπολεμικά, επισήμως για να διασφαλίσει την ασφάλεια και να μειώσει το έγκλημα.

Όλες oι κάμερες (είτε ανήκουν στην κυβέρνηση, είτε σε ιδιώτες) τέθηκαν στην υπηρεσία του πλάνου που δημιουργήθηκε στο Special Operation Room (SOR) της Μητροπολιτικής Αστυνομίας για τη σημερινή ημέρα -ενώ τοποθετήθηκαν και κάποιες περισσότερες για να καλύψουν ‘τυφλά’ σημεία.

Στο SOR συγκλήθηκε η σύσκεψη της αστυνομίας, των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης και αυτών των πληροφοριών (βλ. ΜΙ5), προκειμένου να αποφασιστούν τα ‘πρέπει’ της μεγαλύτερης αστυνομικής επιχείρησης που έχει γίνει ποτέ στη χώρα.

Το SOR είναι το αρχηγείο της εκτεταμένης επιχείρησης ασφαλείας και επιτήρησης της κηδείας και αφορά τους πάντες (μέλη όλων των σωμάτων, όλης της χώρας), δεδομένης της παρουσίας ουκ ολίγων αρχηγών κρατών και ενός εκατομμυρίου πολιτών που αναμένεται να παραβρεθούν στις εκδηλώσεις.

Όπως γράφει το Wired, το πλάνο ασφαλείας είναι πιο περίπλοκο και από αυτό που είχαν φτιάξει οι Βρετανοί για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012.

Τονίστηκε ότι κατά τους Αγώνες όλα ήταν πιο προβλέψιμα (πού θα κάθονται οι επίσημοι, πού θα γίνονται τα γεγονότα και πόσος κόσμος θα είναι σε κάθε στάδιο). Στην κηδεία είναι όλα άγνωστα και είναι αδύνατοι οι έλεγχοι ανθρώπων που απλά βρίσκονται στους δρόμους.

“Σημαντικός” ο κίνδυνος τρομοκρατικής ενέργειας

Το σχέδιο ετοιμάστηκε από την ημέρα του θανάτου και τέθηκε σε εφαρμογή από την πρώτη ημέρα που οι πεθνούντες έκαναν ουρές σε όλο το Λονδίνο. Το live streaming των media έγινε μέσο παρακολούθησης για τις αρχές, ενώ είχαν τεθεί σε λειτουργία επιπλέον περιπολίες.

Οι αστυνομικοί που είναι εξουσιοδοτημένοι να έχουν πάνω τους πυροβόλο όπλο είναι 6.192 στη Μεγάλη Βρετανία. Δηλαδή, το 4,3% του συνόλου των 142.526 αστυνομικών της χώρας. Όλοι κλήθηκαν να είναι παρόντες στις εκδηλώσεις μετά το θάνατο της Ελισάβετ.

Η διαχείριση όσων παίρνουν μέρος στην επιχείρηση είναι πολύ δύσκολη, με τον όγκο να είναι ο ένας λόγος. Ένας δεύτερος είναι η ανάγκη να υπάρχει ο σωστός αριθμός αστυνομικών, των σωστών δεξιοτήτων, στο σωστό μέρος, τη σωστή στιγμή.

Οι βάρδιες είναι 12ωρες και η τρομοκρατική επίθεση η μεγαλύτερη απειλή. Μέχρι σήμερα, ο κίνδυνος τρομοκρατικής απειλής χαρακτηρίζεται ως ‘σημαντικός’, γεγονός που σημαίνει πως μια επίθεση είναι ‘πιθανή’. Είναι η μέση κατάσταση των πέντε διαφορετικών επιπέδων απειλών που υπάρχουν.

Μεταξύ των μεγαλύτερων ‘πονοκεφάλων’ όσων επιχειρούν, είναι οι παγκόσμιοι ηγέτες. Η κυβέρνηση της Μεγάλης Βρετανίας τους ζήτησε να ταξιδέψουν με εμπορικά αεροσκάφη και όχι τα ιδιωτικά τους αεροπλάνα. Όσοι ήταν στο Λονδίνο κλήθηκαν να μετακινηθούν προς την κηδεία, με τα λεωφορεία που πρόσφερε η κυβέρνηση -τα οποία θα ξεκινήσουν από άγνωστο προς το κοινό, μέρος.

Αυτά τα αιτήματα προκάλεσαν διπλωματικά θέματα, με πέντε χώρες να αρνούνται να συνταχθούν, όπως έγραψε το Politico.

Συγκροτήθηκαν πολλές διαφορετικές ομάδες, η κάθε μία με ένα πολύ συγκεκριμένο task και την υποχρέωση να παρέχουν σε πραγματικό χρόνο πληροφορίες σε έναν ανώτερο αστυνομικό. Αυτός θα είναι υπεύθυνος για να λαμβάνει τις αποφάσεις όσων πρέπει να γίνουν.

Κάθε ώρα θα γίνονται δυο κύριες συναντήσεις, στις οποίες θα κοινοποιούνται οι τελευταίες εξελίξεις στο γενικό διοικητή και τους συμβούλους του. Αυτοί θα παρακολουθούν τα πάντα σε ένα τοίχο γεμάτο από τηλεοράσεις που θα μεταδίδουν όσα καταγράφουν οι κάμερες της πόλης, αυτές του κλειστού κυκλώματος του Παλατιού και των γύρω περιοχών.

Σε περίπτωση που για κάποιο λόγο (για παράδειγμα, διακοπή ρεύματος) διακοπεί η λειτουργία του SOR, η παρακολούθηση θα γίνεται από το εφεδρικό κέντρο που έχει ‘στηθεί’ 16 χιλιόμετρα μακριά.

Τι σημαίνουν όλα αυτά στην πράξη

Όσοι βρέθηκαν στο χώρο που είχε τοποθετηθεί το φέρετρο για λαϊκό προσκύνημα, πέρασαν από ελέγχους ανάλογους με αυτούς των επιβατών αεροσκαφών στα αεροδρόμια.

Αξιωματικοί που έχουν εκπαιδευτεί στη διαχείριση πλήθους, είναι υπεύθυνοι για τη ‘σάρωση’ όσων είναι στο πλήθος, για τον εντοπισμό απειλών ασφαλείας και ύποπτων συμπεριφορών. Επίσης, μέσα στο πλήθος υπάρχουν μυστικοί πράκτορες και σκύλοι της αστυνομίας, εκπαιδευμένοι στην ανίχνευση εκρηκτικών και πυροβόλων όπλων.

Κατά τη διάρκεια της κηδείας, η οποία θα διαρκέσει για το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας τη Δευτέρα, το φέρετρο της βασίλισσας θα μεταφερθεί σε μικρή απόσταση από το Westminster Hall στο Westminster Abbey -όπου θα γίνει η επιμνημόσυνη δέηση, στην οποία θα παρευρεθούν 2.000 καλεσμένοι.

Θα ακολουθήσει πομπή, κατά την οποία τα μέλη της βασιλικής οικογένειας θα ακολουθήσουν το φέρετρο πριν μεταφερθεί περίπου 32 χιλιόμετρα μακριά, στην πόλη του Windsor. Εκεί θα πραγματοποιηθεί μια ακόμα πομπή και τελετή, πριν την τελική ανάπαυση της βασίλισσας.

Μεταξύ άλλων, θα υπάρχουν ελεύθεροι σκοπευτές στις ταράτσες κτιρίων και ζώνες απαγόρευσης πτήσεων drones των media ή των πολιτών.

Προστέθηκαν και μεταλλικά και τσιμεντένια φράγματα ασφαλείας, για να γίνει αδύνατη η επίθεση με όχημα.

Βασίλισσα Ελισάβετ (1926-2022): Η ζωή της

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα