Κίνα: Αύξηση των στρατιωτικών δαπανών το 2014

Κίνα: Αύξηση των στρατιωτικών δαπανών το 2014
PHOTOGRAPH: JOE CHAN /REUTERS

Το Πεκίνο αυξάνει τις στρατιωτικές του δαπάνες κατά 12,2% για το 2014

Η Κίνα ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι θα αυξήσει τις στρατιωτικές της δαπάνες κατά 12,2% το 2014, τη στιγμή που το Πεκίνο εμπλέκεται σε εδαφικές διαφορές με αρκετές από τις γειτονικές της χώρες.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση ο αμυντικός προϋπολογισμός της Κίνας - ο δεύτερος μεγαλύτερος στον κόσμο, αλλά πολύ πίσω από αυτό των Ηνωμένων Πολιτειών- το τρέχον έτος θα φθάσει τα 95 δισεκατομμύρια ευρώ.

Η τρίτη κατά σειρά διψήφια αύξηση των στρατιωτικών δαπανών της Κίνας μαρτυρά προφανώς τις φιλοδοξίες του Πεκίνου να εδραιώσει τη θέση του ως στρατιωτική υπερδύναμη. Γι αυτό το λόγο η κινεζική πολιτική ηγεσία έχει τα τελευταία χρόνια αυξήσει σταθερά τις αμυντικές της δαπάνες κατά 11,2 % το 2012 και 10,7 % το 2013.

Η αύξηση των στρατιωτικών δαπανών της Κίνας αυξάνει και τις ανησυχίες των Ηνωμένων Πολιτειών αλλά και των γειτονικών κρατών, ιδιαίτερα της Ιαπωνίας με την οποία είναι ανοιχτό το θέμα των εδαφικών διαφορών για την κυριαρχία μιας διαφιλονικούμενης συστάδας νησιών με πλούσιο σε υδρογονάνθρακες πυθμένα στην Ανατολική Θάλασσα της Κίνας. 

SHARE:

24Media Network