Κίνα: Δύο Ουιγούροι, πρώην κορυφαίοι αξιωματούχοι, καταδικάστηκαν σε θάνατο

Αστυνομία στην Κίνα
Αστυνομία στην Κίνα AP

Αν και δεν διαψεύδει τα περί γενοκτονίας, η Κίνα καταδίκασε σε θάνατο δύο Ουιγούρους, πρώην ανώτερους δημόσιους λειτουργούς.

Δύο Ουιγούροι πρώην ανώτεροι δημόσιοι λειτουργοί καταδικάστηκαν σε θάνατο για «αυτονομιστική δραστηριότητα» στην περιφέρεια Σιντζιάνγκ (βορειοδυτικά), ανακοίνωσαν οι τοπικές αρχές.

Οι ποινές αυτές συνοδεύονται με διετή αναστολή – στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι θα εκτίσουν ισόβια κάθειρξη όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Οι δύο αξιωματούχοι διηύθυναν αντίστοιχα τη δικαιοσύνη και την παιδεία στην περιφέρεια αυτή, όπου σημειώνονται πολλές εντάσεις ανάμεσα στη μουσουλμανική πλειονότητα (ανήκει κυρίως στη φυλή των Ουιγούρων) και τη μειονότητα των Χαν.

Αρκετές χώρες, ανάμεσά τους οι ΗΠΑ, κάνουν λόγο περί «γενοκτονίας» των Ουιγούρων.

Οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατηγορούν το Πεκίνο ότι έχει φυλακίσει από το 2017 πάνω από 1 εκατομμύριο Ουιγούρους σε κέντρα πολιτικής αναμόρφωσης.

Η κινέζικη κυβέρνηση διαψεύδει τον αριθμό αυτό, ενώ διαβεβαιώνει ότι οι εγκαταστάσεις για τις οποίες γίνεται λόγος είναι «κέντρα επαγγελματικής κατάρτισης», προορισμένα να απομακρύνουν τους Ουιγούρους από τον ισλαμιστικό εξτρεμισμό και την αυτονομιστική δράση, έπειτα από μια σειρά επιθέσεων που αποδόθηκαν σε αυτονομιστικές οργανώσεις.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Κίνα, ΗΠΑ
SHARE: