Κίνα: Εταιρεία επιδοτεί τους εργαζόμενούς της με 1.300 δολάρια για να κάνουν παιδιά

Κίνα: Εταιρεία επιδοτεί τους εργαζόμενούς της με 1.300 δολάρια για να κάνουν παιδιά
Πολίτες στην Κίνα AP Photo/Mark Schiefelbein, File

Ένα σημαντικό δέλεαρ υπόσχεται κινεζική εταιρεία, η οποία δηλώνει έτοιμη να διαθέσει τουλάχιστον 138 εκατ. δολάρια σε όλους τους εργαζόμενούς της, προκειμένου εκείνοι να κάνουν παιδιά.

Η κινεζική εταιρεία Trip.com, ένα από τα μεγαλύτερα διαδικτυακά ταξιδιωτικά γραφεία στον κόσμο, εισάγει νέες επιδοτήσεις παιδικής μέριμνας ύψους 1 δισ. γουάν (138 εκατ. δολάρια) για να ενθαρρύνει τους 32.000 υπαλλήλους της να αποκτήσουν παιδιά.

Οι εργαζόμενοι που απασχολούνται στην εταιρεία για τουλάχιστον τρία χρόνια θα λαμβάνουν ετήσιο μπόνους 10.000 γουάν (1.376 δολάρια) για κάθε νεογέννητο παιδί κάθε χρόνο από τα πρώτα γενέθλια του παιδιού μέχρι να φτάσει στην ηλικία των πέντε ετών. Η πολιτική θα τεθεί σε ισχύ το Σάββατο.

“Μέσω της εισαγωγής αυτού του νέου επιδόματος φροντίδας παιδιών, στοχεύουμε να παρέχουμε οικονομική υποστήριξη που θα ενθαρρύνει τους υπαλλήλους μας να ξεκινήσουν ή να μεγαλώσουν τις οικογένειές τους χωρίς να συμβιβαστούν με τους επαγγελματικούς τους στόχους και τα επιτεύγματά τους”, ανέφερε ο εκτελεστικός πρόεδρος της Trip.com, James Liang.

Δεν είναι η πρώτη εταιρεία στην Κίνα που προχωρά σε τέτοια πρακτική, καθώς η Trip.com ακολουθεί παρόμοιες πρωτοβουλίες μικρότερων εταιρειών, τη στιγμή που η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με δημογραφική κρίση.

Ο πληθυσμός της Κίνας συρρικνώθηκε το 2022 για πρώτη φορά σε περισσότερα από 60 χρόνια, με μόλις 6,77 γεννήσεις ανά 1.000 άτομα – το χαμηλότερο ποσοστό γεννήσεων από την ίδρυση της κομμουνιστικής Κίνας το 1949. Η χώρα είναι πλέον το δεύτερο πολυπληθέστερο έθνος στον κόσμο, έχοντας μείνει πίσω από την Ινδία, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη.

Το Πεκίνο κατήργησε την επί δεκαετίες εφαρμοζόμενη πολιτική του “ενός παιδιού” το 2015, επιτρέποντας αρχικά στα παντρεμένα ζευγάρια να αποκτήσουν δύο παιδιά. Αλλά μετά από μια σύντομη άνοδο το 2016, το εθνικό ποσοστό γεννήσεων συνέχισε να μειώνεται.

Το θέμα αποτελεί βασικό μέλημα για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, καθώς θα μπορούσε να έχει βαθιές επιπτώσεις για τη χώρα, ενώ προστίθεται στο πρόβλημα της γήρανσης του πληθυσμού, που θα μπορούσε να επηρεάσει την οικονομική ανάπτυξη και να μειώσει τα φορολογικά έσοδα και τις εισφορές σε ένα συνταξιοδοτικό σύστημα ήδη επιβαρυμένο.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα