Κίνα: Ο πυλώνας της ντροπής – 30 χρόνια από τη σφαγή στην Τιενανμέν

Σαν σήμερα, τριάντα χρόνια πριν, στην Πλατεία Τιενανμέν του Χονγκ Κονγκ ο στρατός διέλυσε με βίαιο τρόπο τις διαδηλώσεις υπέρ της Δημοκρατίας, σκοτώνοντας πολλούς άοπλους πολίτες. Στη μνήμη εκείνης της τραγικής ημέρας ο Δανός Κάλσιοτ δημιούργησε το εντυπωσιακό έργο τέχνης με τίτλο "Ο πυλώνας της ντροπής".
- 04 Ιουνίου 2019 16:57
Την Τρίτη 4 Ιουνίου ο φακός απαθανάτισε μία ομάδα φοιτητών τη στιγμή που “ξεσκόνιζε” στο Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ το έργο τέχνης του Δανού Γενς Κάλσιοτ, με τίτλο “Η κολώνα της ντροπής” (The Pillar of Shame).
Η κίνηση αυτή των φοιτητών δεν πραγματοποιήθηκε τυχαία σήμερα. Απεναντίας, πρόκειται για μία κίνηση γεμάτη συμβολισμό για να μας υπενθυμίσει πως σαν σήμερα, τριάντα χρόνια πριν, τη νύχτα της 3ης προς 4η Ιουνίου του 1989, ο στρατός διέλυσε με βίαιο τρόπο τις διαδηλώσεις υπέρ της Δημοκρατίας στο Πεκίνο σκοτώνοντας και τραυματίζοντας πολλούς άοπλους πολίτες στην πλατεία Τιενανμέν.
Ο Πυλώνας την Ντροπής είναι μία σειρά από αγάλματα οκτώ μέτρων, τόσο ψηλά ώστε το μεγαλειώδες “μπόι” τους να τονίζει και να καταγγέλλει το έγκλημα. Έχει οβελική μορφή από ανθρώπινα σώματα. ‘Έχουν τοποθετηθεί τρία από τα αγάλματα στο Χονγκ Κονγκ , το Μεξικό και τη Βραζιλία.
Στη φωτογραφία βλέπουμε τον πρώτο κίονα της ντροπής που τοποθετήθηκε στο Χονγκ Κονκ στις 4 Ιουνίου του 1997 και φτιάχτηκε με σκοπό να προάγει τον σεβασμό προς τα ανθρώπινα δικαιώματα και τον ελεύθερο λόγο. Στις 30 Απριλίου του 2008 βάφτηκε πορτοκαλί από τους ακτιβιστές της Κινέζικης Δημοκρατίας, μία πράξη που είχε απώτερο σκοπό να καταγγείλει τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.