Κίνα: Στο “φως” ντοκουμέντα από τον σκληρό εγκλεισμό Ουιγούρων στην Σιντζιάνγκ

Κίνα: Στο “φως” ντοκουμέντα από τον σκληρό εγκλεισμό Ουιγούρων στην Σιντζιάνγκ
Κέντρο κράτησης Ουιγούρων στην Σιντζιάνγκ στην Κίνα AP Photo/Mark Schiefelbein

Διαρροή αρχείων ρίχνει "φως" στον εγκλεισμό Ουιγούρων σε κέντρα της επαρχίας Σιντζιάνγκ στην Κίνα. Διαψεύδει το Πεκίνο και κάνει λόγο για "κέντρα επαγγελματικής εκπαίδευσης". Παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων καταγγέλλει η Μπέρμποκ.

Μια διαρροή αρχείων που φέρεται να ανήκουν στην κινεζική αστυνομία, μεταξύ των οποίων χιλιάδες φωτογραφίες – ανάμεσά τους γυναικών, ανήλικων και ηλικιωμένων – ρίχνει φως στην κατάσταση των μουσουλμάνων Ουιγούρων στη Σιντζιάνγκ.

Τα έγγραφα αυτά δημοσίευσε σήμερα μια ομάδα 14 διεθνών ΜΜΕ, μεταξύ των οποίων το περιοδικό Der Spiegel, η Βαυαρική Ραδιοτηλεόραση BR, η USA Today, η Le Monde και το BBC που έκανε ένα αποκαλυπτικό φωτογραφικό ρεπορτάζ.

Την ίδια ώρα η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Μισέλ Μπατσελέτ, ξεκίνησε μια πολυαναμενόμενη επίσκεψη σε αυτήν την τεράστια περιοχή της βορειοδυτικής Κίνας.

Παραδόθηκαν από μια ανώνυμη πηγή στον Γερμανό ερευνητή Άντριαν Τσεντς, τον πρώτο που είχε κατηγορήσει το 2018 το κινεζικό καθεστώς για εγκλεισμό τουλάχιστον ενός εκατομμυρίου Ουιγούρων σε κέντρα πολιτικής αναμόρφωσης.

Διαψεύδει η Κίνα: “Είναι κέντρα επαγγελματικής εκπαίδευσης”

Το Πεκίνο διέψευδε πάντα αυτόν τον αριθμό, κάνοντας λόγο για «ψέμα του αιώνα» και δηλώνοντας πως τα κέντρα αυτά είναι στην πραγματικότητα «κέντρα επαγγελματικής εκπαίδευσης» που αποσκοπούν στην αποριζοσπαστικοποίηση των ανθρώπων που παρακινούνται από τον ισλαμισμό ή τις αυτονομιστικές ιδέες.

Όμως τα έγγραφα που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα αποδεικνύουν πως η παρουσία «εκπαιδευόμενων» στα κέντρα αυτά δεν έχει τίποτα το εθελοντικό. «Διαλύουν το λούστρο της κινεζικής προπαγάνδας», δήλωσε ο Τσεντς στο BBC.

Τα αρχεία περιλαμβάνουν τουλάχιστον 2.800 φωτογραφίες ταυτότητας κρατουμένων, μεταξύ αυτών της Ζεϊτουνιγκούλ Αμπλέxετ, μιας 17χρονης έφηβης που συνελήφθη επειδή είχε ακούσει μια απαγορευμένη ομιλία, και του Μπιλάλ Κασίμ, 16 ετών, που καταδικάστηκε για τις σχέσεις του με άλλους κρατούμενους.

Μια σκελετωμένη γυναίκα, ονόματι Ανίχαν Χάμιτ, που ήταν 73 ετών όταν συνελήφθη, είναι η πιο ηλικιωμένη του καταλόγου.

Μια άλλη εικόνα δείχνει φρουρούς που κρατούν ρόπαλα, ενώ υποτάσσουν έναν αλυσοδεμένο κρατούμενο.

Τα έγγραφα πιστοποιούν την ιδέα μιας καταστολής που έχει διαταχθεί από την κορυφή του κινεζικού κράτους.

Ομιλία που αποδίδεται στον υπουργό Αστυνομίας Ζιάο Κέζι το 2018 αναφέρει πως ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ διέταξε την επέκταση αυτών των κέντρων κράτησης. Σύμφωνα με τον Ζιάο, τουλάχιστον δύο εκατομμύρια κάτοικοι της νότιας Σιντζιάνγκ «είχαν επηρεαστεί σοβαρά από την παρείσφρηση της εξτρεμιστικής σκέψης».

Οι Ουιγούροι αποτελούν σχεδόν την πλειονότητα του πληθυσμού της Σιντζιάνγκ (26 εκατομμύρια κάτοικοι).

Σε μια ομιλία το 2017, ο Τσεν Κουανγκούο, τότε επικεφαλής της περιοχής, διέτασσε τους φρουρούς να πυροβολούν και να σκοτώνουν όσους προσπαθούσαν να δραπετεύσουν και να «επιτηρούν στενά τους πιστούς».

Το Πεκίνο αρνήθηκε κατηγορηματικά τα συμπεράσματα του Άντριαν Τσεντς.

Δεν είναι παρά «το τελευταίο μέχρι σήμερα παράδειγμα της δυσφήμησης της Σιντζιάνγκ από αντικινεζικές δυνάμεις», δήλωσε σήμερα ο Ουάνγκ Ουενμπίν, εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.

Μπέρμποκ: Καταγγέλλει “σοβαρές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων”

Για «σοβαρές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων» σε βάρος των Ουιγούρων της Σιντζιάνγκ έκανε λόγο η υπουργός Εξωτερικών Ανναλένα Μπέρμποκ, αναφερόμενη σε «συγκλονιστικές αναφορές και νέα ντοκουμέντα» που ήρθαν στο φως. Η υπουργός δήλωσε ακόμη ότι έθεσε το ζήτημα στον κινέζο ομόλογό της Γουάνγκ Γι κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης διάρκειας μίας ώρας που είχε σήμερα μαζί του.

«Νομίζω ότι όλοι όσοι βλέπουν αυτές τις φωτογραφίες αισθάνονται ρίγη. Είναι ανησυχητικά και τρομακτικά και υποστηρίζουν αυτό που υπήρχε εδώ και καιρό ως πληροφορία για σοβαρές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων (…) Δεν είναι κάτι που μπορεί κανείς να αγνοήσει ή να αποσιωπήσει», δήλωσε η κυρία Μπέρμποκ στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε πριν από λίγη ώρα με τον πολωνό ομόλογό της Ζμπίγκιεφ Ράου και πρόσθεσε ότι «εναπόκειται κυρίως στην Κίνα να καταστήσει σαφές πώς αισθάνεται για αυτό και να εξηγήσει την προηγούμενη στάση της, ότι δεν υπήρξε παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων» στην Σινγιάνγκ.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών, η κυρία Μπέρμποκ δήλωσε στον κινέζο ομόλογό της ότι η διεθνής συνεργασία είναι πολύ σημαντική, αλλά μπορεί να υλοποιηθεί μόνο στη βάση των θεμελιωδών κανόνων της διεθνούς τάξης, οι οποίοι πρέπει να γίνονται σεβαστοί και να τους υπερασπίζονται όλοι.

Οι δηλώσεις της Μπέρμποκ για τον πόλεμο στην Ουκρανία

Αναφερόμενη στον πόλεμο της Ουκρανίας, η Ανναλένα Μπέρμποκ τόνισε για μία ακόμη φορά τη βούληση της γερμανικής κυβέρνησης να συνεχίσει να στηρίζει στρατιωτικά τη χώρα, «σε συνεργασία με την Πολωνία και τους άλλους εταίρους». «Ενισχύουμε την ανατολική πλευρά του ΝΑΤΟ με γερμανούς στρατιώτες και υλικό στις χώρες της Βαλτικής, καθώς και με αντιαεροπορικούς πυραύλους στη Σλοβακία», δήλωσε η υπουργός και, απευθυνόμενη στον πολωνό ομόλογό της, χαρακτήρισε «βαθιά συγκινητική» την προθυμία της Πολωνίας να βοηθήσει τους ουκρανούς πρόσφυγες.

Ο κ. Ράου από την άλλη πλευρά επαίνεσε την κυρία Μπέρμποκ για την πολιτική της έναντι της Ρωσίας και της Πολωνίας. «Θαυμάζω το θάρρος που δείξατε στο ταξίδι σας στο Κίεβο», δήλωσε ο πολωνός υπουργός και τόνισε ότι «χρειαζόμαστε περισσότερη γερμανική πολιτική αυτού του είδους στην Ευρώπη, πολιτική βασισμένη σε γερά θεμέλια». Διαβεβαίωσε μάλιστα ότι η Γερμανία μπορεί πάντα να βασίζεται στην Πολωνία για την άσκηση αυτής της πολιτικής. «Η Γερμανία και η Πολωνία πρέπει να διαδραματίσουν ηγετικό ρόλο στην οικοδόμηση ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής ασφάλειας και άμυνας, η οποία θα ενσωματώνει την Ουκρανία και θα στρέφεται κατά της Ρωσίας», πρόσθεσε ο Ζμπίγκνιεφ Ράου και αναφέρθηκε στην ανάγκη διαρκούς επικοινωνίας προκειμένου να μην προκύπτουν παρεξηγήσεις σχετικά με την παράδοση βαρέων όπλων. «Μόνο ό,τι είναι διαθέσιμο μπορεί να παραδοθεί, αν και είναι λυπηρό το γεγονός ότι η διαδικασία δεν είναι τόσο δυναμική όσο απαιτεί η κατάσταση στην Ουκρανία», υπογράμμισε.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα